Perakende Sektörü TAMPF Çatısı Altında Toplandı
TAMPF Yönetim Kurulu Başkanı Küçük, "Perakende sektöründeki istihdamı 2023'e kadar 2 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.
Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, perakende sektöründeki istihdamı 2023'e kadar 2 milyonun üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, "Federasyon, 700 bin çalışanı, 100 milyar dolarlık ciroyu temsil ediyor" dedi.
Perakende sektörünün TAMPF çatısı altında bir araya gelmesi dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Küçük, 19 Aralık 2012'de kurucu dernekler arasında imzalanan protokolle temelleri atılan federasyonun, 8 Temmuz'da yönetim kurulunu seçerek, faaliyetlerine başladığını belirtti.
Küçük, 100 milyar dolarlık ciro, 700 bin çalışan, 60 bin mağaza ve 15,5 milyon metrekare alanı temsil eden federasyonun, Türkiye modern perakende sektörünün sürdürülebilir gelişiminin altyapısını oluşturmayı ve sektörün ülke ekonomisindeki konumunu daha da ileriye taşımayı hedeflediğini söyledi.
Federasyonun, modern perakende sektörünün güçlenmesine dönük yapacağı çalışmalarla Türkiye'de kurumsal perakendeciliğin gelişim yolunun açılacağını vurgulayan Küçük, bunun da hizmet, ürün ve yaşam kalitesinin yükselmesine katkı sağlanacağını kaydetti.
Küçük, Türk modern perakende sektörünün markalı ekonomiye dönüşüm hedefi kapsamında, sektörel tüm derneklerin ve bunların üyesi olan markaların aynı çatı altında birleşmesiyle kayıtlı ekonominin güçleneceğine vurgu yaparak, şöyle konuştu:
"Kalıcı ihracat gelişecek, katma değeri yüksek ürünler üretilerek global rekabette daha sağlam bir yer edinilecek. Daha fazla istihdam olanağı sağlanarak, özellikle kadın ve gençlerin iş hayatına kazandırılmasında öncü rol üstlenilecek. Türkiye'nin istihdam sorununu büyük ölçüde sırtlayan modern perakende sektöründeki istihdamı 2023'e kadar 2 milyonun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Federasyon, 700 bin çalışanı, 100 milyar dolarlık ciroyu temsil ediyor. Modern perakendenin bugüne kadar ülke ekonomisine yaptığı katkıları bu yapılanmayla birlikte daha da ileriye taşıyacağına inanıyorum. Ülkemiz artık marka ekonomisine geçmektedir. Bu dönüşümün lokomotifi olabilecek sektörlerin başında da modern perakende gelmektedir. TAMPF, bu dönüşümün bayraktarlığını yapacaktır."
Federasyonun öncelikli olarak sektörde daha geniş bir vizyon oluşmasına önayak olacağının altını çizen Küçük, "TAMPF olarak hayata geçireceğimiz projelerle sektörümüz için sürdürülebilir büyüme stratejilerinin geliştirilmesini mümkün kılacak, kalıcı ihracatı büyütecek, istihdam olanaklarını hayata geçirecek ve büyüyen Türkiye'nin başarılarına başarı katacağız" dedi.
"Perakende sektörü Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri"
Küçük, federasyonun sektöre dönük kuracağı stratejik yol haritası kapsamında, dünya perakende araştırmalarında en hızlı büyüyen ilk 50 içinde Türkiye'den de en az 10 firmanın temsil edilebilmesi için çaba harcayacağını kaydetti.
Sektörün hedef kitlesi, yapılanması, tedarik zinciri ve lojistiğini sadece 74 milyona göre değil, yakın çevresinde bulunan 1,5 milyar kişiye göre kurgulayan bir modelin benimsenmesine yönelik projeler hayata geçireceklerini ifade eden Küçük, her yıl yüzde 15-20 gibi bir büyüme kaydeden modern perakende sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri konumunda olduğunu söyledi.
Modern perakende sektörünün kayıt dışı ekonomiyi azalttığını ifade eden Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son yıllarda alınan önlemlere rağmen kayıt dışı ekonomi halen önemli sorun alanlarından. Kayıt dışı ekonominin azaltılmasında kayıtlı sektörlerin güçlendirilmesi gerekiyor. Bu anlamda TAMPF'a büyük sorumluluk düşüyor. TAMPF, ekonominin güçlenmesine dönük atılan adımların, fırsatların hayata geçirilmesinde önemli bir yapı taşı olacak."
"Taksim Gezi Parkı odaklı olaylar ciromuza olumsuz yansıdı"
Küçük, toplamda yaklaşık 75 milyar dolar stok yatırımı bulunan sektörün yılda 10 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirmeye devam etiğini belirterek, federasyonun dünya perakendeciliğinde 15'inci sırada yer alan Türkiye'yi, 2023'te 9'unculuğa taşımayı hedeflediğini kaydetti.
Uluslararası etkinlikleri İstanbul'a getirmenin öncelikli hedefleri arasında olduğunu ifade eden Küçük, Eylül ayında gerçekleşecek APRCE perakende etkinliğinin bunun ilk adımı olacağını söyledi.
Küçük, sonrasında hızla yeni etkinlikler için girişimler yapacaklarını belirterek, bunlardan birinin de 2014'te İstanbul'da yapılacak olan Uluslararası Alışveriş Merkezleri Konseyi (ICSC) Avrupa Konferansı olduğunu dile getirdi.
Taksim Gezi Parkı odaklı olayların sektöre yansımasına da değinen Küçük, "Ciromuza olumsuz yansıdı. Haziran ayı sektör için en önemli aylardan biriydi. Babalar Günü ve Shopping Fest'i içinde bulunduruyordu. Özellikle İstanbul'un belli semtlerindeki mağazalar daha çok etkilendi. İnşallah önümüzdeki aylarda bunu telafi ederiz" dedi.
"Uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapacağız"
TAMPF Başkan Yardımcısı Zafer Kurşun da TAMPF ile birlikte perakende sektörüne çok daha vizyoner bir yapının hakim olacağını belirterek, "En gelişmiş kuruluşlar arasında sağlanacak sinerji, Türk perakende sektörünü dünya çapında konuma getirecektir. 2013-2015 yıllarında Federasyonumuzun Asya Pasifik Perakendeciler Federasyonunun başkanlığını yapacak olması bile bu yeni dönemin bir göstergesidir. 3.5 milyar müşterisi, 5 trilyon avroluk cirosu olan bir sektörü temsil eden kuruluşun başkanlığının yürütülecek olması başlı başına çok önemli bir adım" diye konuştu.
Kurşun, 2023 vizyonu olan 10 Türk dünya markasının birçoğunu federasyon bünyesinden çıkarmayı planladıklarına vurgu yaparak, federasyonun Türk perakende markalarının yurt dışında büyümesinde aktif rol üstleneceğini belirtti.
Bu arada, federasyonun yönetim kurulunda, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği başkanları yer aldı. - İstanbul