Haberler

Pnb Global Zirvesi

Abone Ol

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: "Bundan 30 sene önce, ekonomide kapalı kapılar arkasında yaşamaya çalışan,   rekabetten uzak duran bir Türkiye vardı" "30 sene önce ekonomide korkularına esir ol...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişime dikkati çekerek, "Bundan 30 sene önce, ekonomide kapalı kapılar arkasında yaşamaya çalışan, rekabetten uzak duran bir Türkiye vardı. 30 sene önce ekonomide korkularına esir olmuş, dünyada hiçbir alanda söz sahibi olmayan bir Türkiye vardı. Bugün geldiğimiz noktada, bu coğrafyada en gelişmiş özel sektör bu topraklar üzerinde kurulu durumda" dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB'un ev sahipliğiyle düzenlenen "Yeni Bir Başlangıç İçin Ortaklar" (Partners for a new Beginning - PNB) Global Zirvesi'nde girişimcilik, Türkiye ekonomisi ve TOBB'un faliyetleri hakkında değerlendirmeler yaptı.

Girişimciliğin, ekonominin en önemli kaynağı durumunda olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ekonomilerdeki sürdürülebilir başarı için girişimciliğin desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, "Zira petrol ve doğalgaz halkları zengin etmiyor. Refahı topluma yaymıyor, istikrar sağlamıyor. Çünkü yerin altından çıkanlara dayalı ekonomilerin bünyesi zayıf kalıyor, refahı topluma yaymıyor.

Ülkelerin asıl serveti, yerin üstündeki başlarda saklıdır. Girişimci orta sınıf ne kadar güçlü ise, refah, demokrasi ve istikrar da o kadar güçlüdür. Dolasıyla bölgemizde en zengininden, en fakirine tüm ekonomilerde dönüşüme ihtiyaç var. Güçlü girişimciler ortaya çıkartmaya ihtiyaç var. Böyle girişimcilerin yetişmesini sağlayacak eko-sistemlere ihtiyaç var" diye konuştu.

"Büyük şirket sayısında Çin'den sonra 2. sıraya yükseldik"

Türkiye ekonomisinin son 30 yılda özel sektör öncülüğünde büyük başarılar kaydettiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Bundan 30 sene önce, ekonomide kapalı kapılar arkasında yaşamaya çalışan, rekabetten uzak duran bir Türkiye vardı. 30 sene önce ekonomide korkularına esir olmuş, dünyada hiçbir alanda söz sahibi olmayan bir Türkiye vardı.

Bugün geldiğimiz noktada, bu coğrafyada en gelişmiş özel sektör, en güçlü sanayi üretim kapasitesi bu topraklar üzerinde kurulu durumda. 200'den fazla ülkeye 20 bin çeşit sanayi ürünü ihraç ediyoruz. Müteahhitlerimiz eksi 40 derecedeki Sibirya'dan artı 40 derecedeki Afrika çöllerine kadar her yerde projeler hayata geçiriyorlar. Müteahhitlerimiz sadece son 4 yılda, önceki 40 yılda yaptıklarından fazla iş hacmine ulaştılar. ve büyük şirket sayısında Çin'den sonra 2. sıraya yükseldik. Bunların nasıl başardık? Özel sektörü geliştirerek, rekabete açarak, dünya ile entegre ederek başardık."

Kendisinin Filistin ve İsrailli iş adamlarının talebiyle kurulan ortak tahkim mekanizmasının başkanlığını üstlendiğini anımsatan Hisarcıklıoğlu, bölgedeki ticari istikrara katkı sunmaktan memnuniyet duyduğunu kaydetti. Filistin-Cenin'de sanayi bölgesi kurmaya başladıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, "İşsizlik oranının yüzde 40'larda olduğu Filistin'de, 6 bin Filistinliye iş imkanı sağlayacağız.

Aslında bu kadar önemli bir projeyi başlatmanın bile 8 yıl sürmesi bizlere ayrıca ders olmalı. Bölgemizde yatırım ortamını mutlaka iyileştirmemiz lazım" ifadelerini kullandı.

"Huzur, ticareti, ticaret zenginleşmeyi getirir"

Dünya tarihine damga vuran çok önemli bir dönemin yaşanmakta olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomilerindeki eksen kaymasına işaret ederek, şunları aktardı:

"Tarihte ilk defa gelişmekte olan ülkelerin milli gelirlerinin toplamı, gelişmiş ülkelerin milli gelir toplamını geçti. Lojistik ve Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, dünyadaki ekonomik yapıyı, üretim ve dağıtım süreçlerini değiştiriyor. Dünyadaki bu dönüşümü halklar için fırsata çevirmenin yolu, ortaklıktan ve güç birliğinden geçiyor.

İşte Avrupa Birliği ile entegrasyon süreci, Türkiye ekonomisinin dönüşümünü ve güçlenmesini sağladı. Oysa ilk başta hepimiz tedirgindik. Mesela en fazla karşı çıkan otomotiv sektörü idi. Ama rekabet ve entegrasyon onları daha güçlendirdi. Bugün Türkiye'nin önde gelen ihracatçı sektörü haline geldiler."

Ülke yönetimlerindeki istikrarın ekonomik refahı ve toplumsal kalkınmayı desteklediğini anlatan Hisarcıklıoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

"Huzur, ticareti getirir. Ticaret zenginleşmeyi getirir. Türkiye'nin son 10 yılda ekonomide sağladığı müthiş atılımın formülü de budur. O halde, dünyada barışı, huzuru ve istikrarı sağlamak için, birbirimize yakınlaşmak zorundayız. Bu nedenle PNB gibi bu konuda öncü bir girişim büyük önem taşıyor. Hepimiz için burada büyük fırsatlar ve kazançlar bulunuyor. Hep birlikte çalışarak, dünyadaki bu yeni dönemin kazananlarından olabiliriz."

"Filistin'e gelen Amerikalı girişimciler buradaki fırsatları görecek"

ABD Dışişleri Eski Bakanı ve PNB Başkanı Madeleine Albright ise PNB'nin küresel girişimcilik vizyonuna hizmet ettiğini dile getirerek, "PNB, hangi ülkede olursa olsun ekonomik ve politik istikrarın esası olarak ekonomik yeni fırsatlara inanmaktadır. Daha iyi işler ve insanlar arasında temaslar kurarak her bir ülkenin girişimcilerine fırsatlar vermektedir. Bu partnerler bir inşaattaki gibi adeta her biri farklı bir tuğlayı temsil ediyor" diye konuştu.

PNB'nin sadece girişimciliğe değil aynı zamanda girişimciliğin sürdürülebilir olmasına da cidi katkılar sağladığını dile getiren Albright, Kuzey Afrika bölgesine yönelik meslek eğitim faaliyetlerinin önümüzdeki aylarda başlayacağını söyledi.

PNB'nin 2. delegasyonunun Amerikalı girişimcileri Filistin'e getirerek iş imkanları hakkında bilgiler vereceğini dile getiren Albright, "Filistin'e gelen Amerikalı girişimciler buradaki fırsatları görecek, yatırımları inceleyecek. Orada mentörlerle tanışacaklar. Filistin yatırımları da onlara yardımcı olacak. Daha önce Filistin'e PNB yatırımcılar delegasyonu gitmişti. Onların başarıları üzerine bu ikinci delegasyon da bölgeye gidiyor" ifadelerini kullandı.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun başkanlığını yürüttüğü PNB Türkiye TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TUSKON, TÜMSİAD, Oda Başkanları, Akademisyenler, Coca Cola Türkiye, Intel Türkiye, Cisco Türkiye ile kadın ve genç girişimcilerden oluşuyor - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Filistin Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title