Haberler

Prof. Dr. Karan: Özrün arkasında Gaz Var

Güncelleme:
Abone Ol

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi, Türkiye ile İsrail arasındaki özür krizini İsrail'in doğalgazını pazarlamasına bağladı.

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Baha Karan Türkiye ile İsrail arasındaki özür krizinin aşılmasının perde arkasında 'doğalgaz' olduğunu söyledi. Karan, "İsrail, Akdeniz havzasında büyük doğalgaz rezervine sahip. Gazın dünyaya pazarlanması için de Türkiye'ye ihtiyaçları var. İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinde bu faktör etkili oldu. İsrail gazının pazarlanması için Türkiye - İsrail ilişkilerinin iyileşmesi gerekiyordu" dedi.

Hacettepe Üniversitesi'nde düzenlenen 'Doğalgazın Altın Çağında Türkiye'nin Uluslararası Gaz Terminali Olma Potansiyeli' konulu seminer Tuğrul Çubukçu salonunda gerçekleştirildi. Seminerin açılışında konuşan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, "50 civarında araştırma uygulama merkezimiz var. Bunların 40'a yakını hiç faaliyette bulunmamış. Biz bu merkezlerin aktif çalışması için kaynak tahsis ettik. Kıpırdanma başladı. Rüyam şu; üniversitemizin bütün salonları böyle faaliyetlerle dolsun. Toplantı kültürü yerleşsin" diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Baha Karan, Türkiye'nin uluslararası gaz terminali olma noktasında avantajlı konumda bulunduğunu belirtti. Gaz terminali olma yolundaki Türkiye'nin Azerbaycan, Irak ve İsrail ile ilişkilerinin çok önemli olduğunu kaydeden Karan, "Türkiye'nin gaz terminali olması için Azerbaycan, Irak ve İsrail gazını alıp Avrupa'ya ve diğer ülkelere aktarması gerekiyor. Bu yolda çok avantajlı olduğumuzu söyleyebilirim. Tabi rakiplerimiz de var" dedi.

Karan, "Enerji konusunun ekonomisi kadar politikası da çok önemlidir. Japonların Pearl Harbor'a, Almanların Stalingrad'a saldırmasının temelinde petrol vardı. Başbakan Erdoğan yakında Amerika'ya gidecek. Orada Obama ile yapacağı görüşmede de Irak gazıyla ilgili değerlendirmeler yapılacağını sanıyorum. Çünkü bu konunun da çözülmesi gerekiyor. Uluslararası gaz terminali olma iradesi Türkiye'nin kendi elinde. Enerji, Türkiye'nin en büyük ithalat kalemlerinden. Gaz terminali olacak Türkiye bu sorununa da çare bulacak. Cari açıkta ciddi azalma yaşanabilecek. 20. yüzyıla petrol damga vurdu. 21. yüzyılın ilk 30 - 35 yılına doğalgaz damga vuracak. Bizim bölgemizde enerji terminali yok. Bu görevi hangi ülke üstleneceği önümüzdeki dönemde belli olacak. Coğrafya Türkiye için avantaj. Ama bu beklentileri her zaman karşılamayabilir. Dünyanın enerji tüketimi hızlı artıyor. Her 10 yılda bir enerji kaynaklarının bir misli artması gerekiyor. Bunlara karşın dünyanın 200 yıllık enerji ihtiyacı da garanti altında. Türkiye'nin elektriğinin yarısı doğalgaz santrallerinden sağlanıyor. Türkiye enerji ihtiyacını ucu ucuna karşılıyor. Enerji Bakanlığı bürokratları 'bu kış sert geçmesin' diye dua ettiler. Çünkü bıçak sırtında bir arz- talep dengesi vardı. Bazı bürokratların kelleleri de gidebilirdi. 50 milyar m3' lük ihtiyacımızın yarısını Ruslardan karşılıyoruz. Şu anda Avrupa'nın ve Türkiye'nin vanası Rusların elinde diyebiliriz" dedi.

(TG) FOTOĞRAFLI - Ankara

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Hacettepe Üniversitesi Türkiye Ekonomi İsrail Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title