Haberler

Prof. Tatlıoğlu: "Geleceğin Para Birimi Bitcoin Olabilir"

Abone Ol

Sanal para "bitcoin"in piyasalardaki durdurulamaz yükselişini yorumlayan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, bazı iktisatçılara göre bu sistemin yerleşmeyeceğini, bazılarına göre ise geleceğin para biriminin bu olacağını dile getirdi.

Sanal para "bitcoin"in piyasalardaki durdurulamaz yükselişini yorumlayan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, bazı iktisatçılara göre bu sistemin yerleşmeyeceğini, bazılarına göre ise geleceğin para biriminin bu olacağını dile getirdi.

Ekonomi piyasalarının son günlerde en çok konuştuğu bitcoini anlatan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, "Bazı iktisatçılar bunun yerleşmeyeceğini, geçici bir durum olduğunu ve çökeceğini, sistemin dışarıda kalacağını, tasfiye olacağını söylüyor. Bazı iktisatçılar ise zaman içerisinde daha da şekillenip oturacağını, artık önümüzdeki dönemlerin parasının bu olacağını ifade ediyor. Ama sistem çalışıyor ve bugün itibariyle 50 bin liranın üzerinde karşılığı var. Bitcoin haziran ayında 4 bin dolarken bugün 15 bin dolar civarında işlem gördü. Bazılarına göre 100 bin ile 1 milyon dolar arasında beklenti var" dedi.

Bazı ekonomistlere göre bitcoinde düşme ve tasfiye yaşanabileceğini belirten Tatlıoğlu, "Ancak çok ciddi bir yatırım, tasarruf, mübadele alanı. Şimdi ülkeler arasında transferde kullanılıyor. Buradan paranızı Amerika'ya bitcoin üzerinden gönderebiliyorsunuz. Kendine ait bir sistemi var, bu dijital para (blockchain) çok öne çıkan ve giderek de artan bir olay. Günlük hayatımızı da etkileyen, sokaktaki insanın bile yatırım yapmayı, kullanmayı düşündüğü bir unsur olarak karşımıza çıkıyor" diye konuştu.

Bitcoinin "sanal para" olarak da tanımlandığını dile getiren Tatlıoğlu, "Bildiğiniz para gibi rezerv bir para değil, yani herhangi bir devletin inisiyatif hakkından doğan bir unsur değil. Bunun esası 'block chain' dediğimiz bir sistem. Bitcoin bunun bir tanesi ve en değerlisi, en önemlisi. Ancak baktığımızda mübadele aracı olarak artık kullanılabiliyor, bir değer arz ediyor o nedenle giderek de yaygınlaşıyor. Henüz tam anlamıyla oturmuş bir sistem değil. Bunun üzerinde çok ciddi spekülasyonlar da yapılıyor" dedi.

"Para yerine geçmeye başladı"

Bitcoin denilen sanal paranın bir yöneticisinin olmadığını hatırlatan Tatlıoğlu, "Bir yöneticisi yok, bir sistemi var. Özellikle bitcoin altın gibi. Yani altın madenden çıkıyor. Bitcoinin de bir madeni var, bunun içinde dijital işlemler var. Bilgisayar oyunu gibi düşünelim. Çok uzun ve meşakkatli bir süreç sonucunda buna ulaşabiliyorsunuz. Bitcoin 21 milyon ile sınırlandırılmış, ancak buna ulaşmak da gerçekten altın gibi maliyetli bir şey. Dolayısıyla hadi bunu bulalım, hemen çıkartalım demek kolay bir iş değil. Blockchainde aşağı yukarı 70'in üzerinde sanal para birimi var. Ama bunların başında bitcoin 21 milyon sınırıyla piyasaya sürülmüş ve dünyada artık birçok alışveriş merkezlerinde kabul gören, güvenli bir sistem. Paranın yerine geçmeye başladı" diye konuştu.

Tatlıoğlu, bitcoinin bir şans oyunu olmadığını ve son derece güvenli olduğunu savundu. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İsmail Tatlıoğlu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title