Püis Başkan Yardımcısı Aktaş'tan Epdk Başkanı Mustafa Yılmaz'a Açık Mektup
Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş, yüksek akaryakıt fiyatlarını "bayi transferi" bedellerine bağlayan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ı sert bir dille eleştirdi.
Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş, yüksek akaryakıt fiyatlarını "bayi transferi" bedellerine bağlayan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ı sert bir dille eleştirdi.
EPDK'nın benzin ve motorin fiyatlarında indirim yapılmaması halinde tavan fiyat uygulanacağı yönündeki uyarısı, akaryakıt dağıtım sektöründe özellikle istasyon sahipleri arasında gerilime yol açtı. EPDK Başkanı Yılmaz'ın bayi transferi bedelleriyle yüksek akaryakıt fiyatları arasında bir bağlantı kurması ise bu gerilimi zirveye taşıdı. Petrol Ürünleri İşyerleri Sendikası Başkanı Muhsin Alkan'ın dün yaptığı açıklamanın ardından, Fesih Aktaş da çok sert bir açıklama yaptı.
PÜİS Başkanı Muhsin Alkan'ın açıklamasındaki resmi dile karşın, Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş'ın Facebook hesabı üzerinden paylaştığı açıklama, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz'a hitaben yazılmış bir açık mektup niteliğinde olduğu ifade edildi.
-"BOŞUNA UMUTLANMIŞIZ"-
Fesih Aktaş, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'a, EPDK'nın 21 Mart 2014 tarihinde başlattığı tavan fiyat uygulamasının hemen ardından yaptıkları görüşmeyi anımsatarak, "Konulara yaklaşımınız, uzun zamandan beri hemen her konuda mağdur duruma düşürülen biz bayi kesimini umutlandırmıştı. Ne yazık ki dün ve bugün (23-24 Haziran 2014) verdiğiniz demeçler ve tavan fiyat gibi çok önemli bazı konuların irdeleneceği bir toplantıya biz bayi kesiminin çağrılmaması üzerine boşa umutlandığımızı anladık" dedi.
-"YÜKSEK FİYATIN BAYİLERLE İLGİSİ YOK"-
Fesih Aktaş, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz'ı, akaryakıt fiyatlarının yüksekliğiyle bayiler arasında hiç bir bağlantı olmadığını en iyi bilen kişi olarak nitelendirdi. Tavan fiyat konusunun görüşüldüğü ve bayi temsilcilerinin çağrılmadığı EPDK'daki toplantıdan sonra Başkan Mustafa Yılmaz'ın verdiği demeçleri şu ifadelerle eleştirdi:
"Açıklamalar konuyu hiç alakası olmayan yerlere taşımış ve suçu her zaman olduğu gibi yine bayi kesiminin üzerine yıkmıştır. Çok net söylüyorum ki, akaryakıt fiyatlarının yüksekliği ve tavan fiyatla bayilerin hiçbir ilgisi yoktur. Hele tavan fiyat uygulamasına gerekçe olarak bayi transferlerinde dağıtıcıların ödediği yüksek transfer ücretlerini göstermek cidden fevkalade büyük bir hatadır."
PÜİS Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş, bayi transfer bedellerinin tavan fiyat uygulamasına gerekçe gösterilebilmesi için yasaya "Bayi transferlerinde dağıtıcıların yüksek bedel ödemeleri halinde tavan fiyat uygulamasına gidilir" şeklinde bir hükmün ilave edilmesi gerektiğini vurguladı.
-"TABAN FİYAT UYGULAMASINI ACİLEN UYGULAMAYA KOYUNUZ"-
Bayi kesiminin mağdur olduğunu ifade eden Aktaş, PÜİS Başkanı Mustafa Yılmaz'dan şu taleplerde bulundu:
"-Adil olmayan akaryakıt mevzuatını bir an önce revize ediniz ve böylece adaleti sağlarken 10 binlerce akaryakıt bayisinin ve çalışanlarının haklarını kendilerine iade ediniz.
-Tavan fiyat uygulamasından çok daha daha önemli olan Taban fiyat uygulamasını acilen uygulamaya koyunuz. Koyunuz ki ülke ekonomisinin kanıyan yarası olan haksız rekabet ve kaçak akaryakıt derdinden bu ülke kurtulsun.
-Sayın Kurumunuzca uygulanan tavan fiyat süreçlerinde bayi ile dağıtıcıya tanınan toplam dağıtım karının yüzde 50-50 olarak bölüneceği şeklindeki öngörünüzün, uygulamanın sonlandırılmasının hemen akabinde dağıtıcılar tarafından, dağıtıcı lehine yüzde 60-40 ve hatta yüzde 70-30 şeklindeki oranlara dönüştürülmesine son verilmesini sağlayınız. Bir başka ifadeyle perakendeci (Bayiler) karının toptancı (dağıtıcı) kârından hiçbir zaman düşük olamayacağını bir şekilde mevzuat hükmü haline getiriniz.
- Devletin sektörü yönlendirdiği ilk günden, sektörden çıktığı 2003 yılına kadar bayi kesimine tanıdığı kâr marjının dışında terminallerle istasyon arasındaki yaptıkları nakliye bedelinin güncel olarak bayi kesimine tanınmasını sağlayınız. Halen bu bedel 2003 yılındaki seviyelerdedir."
-"İNDİRİM İSTİYORSANIZ VERGİYİ DÜŞÜRÜN"-
PÜİS Başkan Yardımcısı Fesih Aktaş, EPDK Başkanı'na yönelttiği açık mektubunun sonunda, akaryakıt fiyatlarının nasıl düşürülebileceğine ilişkin önerisini de ortaya koydu. Akaryakıttaki birkaç kuruşluk indirimin tüketici için faza bir şey ifade etmediğinin altını çizen Aktaş şöyle devam etti:
"Şayet artan ham petrol fiyatları ve döviz kurları dolayısıyla yapılan zamlar sonunda oluşan akaryakıt fiyatlarının ülkemiz tüketicisini akaryakıt kullanamaz hale getirdiğini düşünüyor iseniz lütfen bu durumu acilen başta Maliye ve Enerji Bakanlıkları olmak üzere ilgili makamlara iletiniz. Esasen akaryakıtta uygulanan vergilerin halen dünya birinciliği unvanını kimseye kaptırmayacak oranlarda yüksek olması nedeniyle zaten mutlaka indirilmesi gerektiği de bir gerçektir. Başka bir gerçek ise vergilerde yapılacak dişe dokunur nitelikteki indirimler sonucunda akaryakıt fiyatlarında da dişe dokunur nitelikte indirimler olacağıdır. Bu ise ülkemizdeki birçok mal ve hizmet fiyatlarında da ciddi indirimleri beraberinde getirecektir."