Haberler

Rakamlar D-8 Olarak Doğru Yönde Yürüdüğümüzü Gösteriyor"

Abone Ol

Gelişen 8 Ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü (D-8) Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, "1997-1999 yılları arasında gerçekleşen üç yıllık kümülatif ticaret rakamı, yalnızca 2012 yılında gerçekleşen rakamın üçte birinden azdır.

FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Gelişen 8 Ülke Ekonomik İşbirliği Örgütü (D-8) Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, "1997-1999 yılları arasında gerçekleşen üç yıllık kümülatif ticaret rakamı, yalnızca 2012 yılında gerçekleşen rakamın üçte birinden azdır. Bu rakamlar da gösteriyor ki D-8 olarak büyük ekonomik işbirliğinin gerekleri doğrultusunda doğru yönde yürüyoruz." dedi.

Musavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, D-8'nin gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki yerlerini genişletmesi, ticari ilişkilerde çeşitlilik ve yeni fırsatlar oluşturulması, uluslararası seviyede karar verme mekanizmasındaki rollerini artırmaları ve daha iyi yaşam standardı sağlamayı hedeflediğini söyledi.

D-8'nin tamamen dostluk, dayanışma ve sürdürülebilir ekonomik gelişmeye dayalı olduğuna işaret eden Musavi, "D-8 organizasyonu, hem üye ülkelerde sürdürülebilir gelişmeyi destekleyen dinamik bir ekonomik grup haline gelmek hem de global ekonomik yönetim ve sistem içinde büyük aktör olmayı amaçlamaktadır." diye konuştu.

Musavi, D-8'nin 1997-2014 yılları arasında hedeflenen yıllık yüzde 4,2 ekonomik büyümeyi gerçekleştirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Aynı dönemde gelişmiş ekonomiler yüzde 2, Avrupa bölgesi yüzde 1,4, dünya ekonomik büyümesi ise yüzde 3,8'lerde kalmıştır. D-8'in toplam nominal gayrisafi yurt içi hasılası 1997 yılında 984 milyar dolar iken 2015 yılında bu rakam 3,5 trilyon dolara ulaşmıştır. İç ticareti artırmak da D-8'in temel hedeflerinden biridir. Bölgenin en büyük ihracatçısı Endonezya, en büyük ithalatçısı ise Türkiye'dir. Bölgede en büyük karşılıklı ticaret hacmi Endonezya ve Malezya arasındadır. 2015 yılında Endonezya'nın Malezya'ya gerçekleştirdiği ihracat 7,6 milyar dolardır."

D-8'in kendi arasındaki ticaret hacmi artıyor

Kurulduğu yıllarda düşük olan D-8'in kendi içindeki ticaret hacminin ilerleyen yıllarda arttığına dikkati çeken Musavi, şunları kaydetti:

"D-8'in kendi içindeki ticaret hacmi 1997 yılında 15, 1998 yılında 14,3, 1999 yılında 14,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2012 yılında 148,2 milyar dolara ulaşan ticaret hacmi, 2013 yılında 133, 2014 yılında 122 milyar doları yakalamış, 2015 yılını 102 milyar dolar ticaret hacmi ile kapatmışlardır. 2015 yılında D-8 ülkelerinin dünya genelinde sahip oldukları ticaret hacmi 1,58 trilyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Görülebileceği gibi 1997-1999 yılları arasında gerçekleşen üç yıllık kümülatif ticaret rakamı, yalnızca 2012 yılında gerçekleşen rakamın üçte birinden azdır. Bu rakamlar da gösteriyor ki D-8 olarak büyük ekonomik işbirliğinin gerekleri doğrultusunda doğru yönde yürüyoruz."

Gözler Türkiye'de yapılacak zirveye çevrildi

Musavi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde bu yıl Türkiye'de gerçekleşecek D-8 Zirvesi'nin ekonomik stratejilerin belirlenmesi konusunda kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Bu yıl hem değişen global durum hem de zorluklara karşı çalışma ve çabaları gözden geçirip yeni stratejiler belirlemeyi hedeflediklerini dile getiren Musavi, "Bu bağlamda zirve kilit öneme sahiptir. D-8 liderliğinin rehberliği ve yönlendirmesi, yeni dönemde organizasyonun koordinasyon ve uygulamalarında alınacak aksiyonlar için yön gösterecektir. Projelerimizin uygulanmasında gerekli çabaların gösterileceğini umuyoruz ki böylelikle D-8 için gerçek faydalar ortaya çıkacak, somut hale gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Zirvede görüşülecek konuların henüz belirlenmediğini, Konsey tarafından önerilecek gündem maddelerinin zirveden hemen önce düzenlenecek Özel Komisyonda gündeme geleceğini bildiren Musavi, iş birliği sistemi, fizibilite ve genel kullanım amaçlı kaynak oluşturma, D-8'in sektörel işbirlikleri, 2017 sonrası için aksiyon planı doğrultusunda vizyon, misyon, yol haritası ve stratejilerinde revizyon gerçekleştirilmesi üzerine çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.

Musavi, özellikle uluslararası terörizmin yeni fakat güçlü bir küresel fenomen olduğunu vurgulayarak, "Bununla mücadele etmek için büyük ölçüde kaynak harcanmaktadır. Terörizm genel olarak hepimizi etkiledi ama bazı üyelerimiz diğerlerine oranla daha fazla etkilendi. Terörizm ile ilgili olumsuzlukları üyelerimizin aşacaklarından eminiz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Musavi D 8 Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title