Haberler

Rekabet Arttı, Primler Yarı Yarıya Düştü

Abone Ol

Trafik Sigortasında Primleri Sigorta Şirketlerinin Serbestçe Belirlemesine İmkan Tanıyan Yeni Uygulama, Büyük Şehirlerin Dışında Sigorta Primlerinin Yarı Yarıya Düşmesine Neden Oldu.

1 Temmuz’da başlayan ve trafik sigortasında primleri sigorta şirketlerinin serbestçe belirlemesine imkan tanıyan yeni uygulama, şirketler arasında rekabeti kızıştırırken, büyük şehirlerin dışında sigorta primlerinin yarı yarıya düşmesine neden oldu.

TRAFİK sigortasında 1 Temmuz’da başlayan yeni uygulama sigorta sektöründe şirketler arasında rekabeti artırırken, sigorta primlerinin de yarı yarıya düşmesine neden oldu. Zorunlu trafik sigortasında primleri sigorta şirketlerinin serbestçe belirlemesine imkan tanıyan serbest tarife uygulamasının üzerinden geçen üç aylık sürede, özellikle bazı illerde sigortalı kapma adına sigorta şirketleri fiyat rekabetine girdikleri görüldü. Büyük şehirlerde ise sigorta primlerinde ciddi bir prim artışı yaşanmazken, sigortacılar önümüzdeki dönemde İstanbul, Ankara gibi illerde fiyat artışının kaçınılmaz olduğunu söylüyorlar.

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, serbest tarifeye geçişte Hazine’nin baz primleri indirmediği için sektördeki şirketlerin 1 Temmuz’da başlayan yeni uygulama sonrası birbirine yakın primler verdiklerini söyledi. Bu yaklaşımın da ortalamada primin artmasına ve sigorta pastasının primsel anlamda büyümesine yardım ettiğini belirterek, "Adetlere baktığımızda da sektörün yüzde 3.62 oranında daha fazla poliçe ürettiğini görüyoruz. Hazine Müsteşarlığı’nın büyük illerde ve payı yüksek olan araç türlerinde baz primlere limit getirmiş olması korkulan rekabetin gerçekleşmesine engel oldu. Ancak üretimdeki payı düşük olan bazı araç grupları ile bazı illerde şirketler arası fiyat farklılığı yüksek oranlara çıktı" dedi.

Fiyatlar aratacak

Mustafa Su, büyük şehirlerde trafik sigortası primlerinin artmasının kaçınılmaz olduğuna da değinerek, şirketlerin karlı il ve araç gruplarında rekabete girdiklerini kaydetti. Sigortalıların da sunulan ürünün kapsamının tüm şirketlerde aynı olduğunu bildiklerinden fiyatı düşük şirketlere yöneldiklerini kaydeden Mustafa Su, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yine büyük şehirlerde optimum prime ulaşılamadığı için, hasar frekansı da artmış olduğundan, önümüzdeki dönemlerde fiyat artışı kaçınılmaz görünüyor. Bununla birlikte, yumuşak bir geçiş sağlamak için artışı düşük seviyede tutmayı planlıyoruz."

Aviva Sigorta Genel Müdürü Ertan Fırat, 1 Temmuz’da başlayan yeni uygulama ile birlikte İstanbul, Ankara gibi büyük illerde sigorta primleri artarken, diğer bazı illerde önemli bazı gerilemeler görüldüğünü bildirdi. Sonuçta sigorta teminatlarında önemli bir artış olmasına rağmen sektörel anlamda ortalama prim düzeyinin hemen hemen aynı kaldığına değinen Fırat, bunun da bir çeşit ucuzlama olarak kabul edilebileceğini kaydetti.

Kafalar karışık

Ertan Fırat, zorunlu bir sigortada değişik şirketlerce uygulanan pek çok farklı primin adeta havada uçuşmasının araç sahiplerinin kafasını karıştırdığını da vurgulayarak, "Geçen sene ödediğinden önemli ölçüde yüksek ya da düşük prim uygulanma durumları sigortalılarda rahatsızlık yarattı. Örneğin, primin aşırı yükseldiği yerlerdeki sigortalılar acentelerine ’bu sene prim niçin bu kadar yükseldi’ diye serzenişte bulunurken, primin aşırı düştüğü yerlerdeki sigortalılar acentelerine ’geçen sene niçin benden o kadar yüksek prim aldın’ şeklinde sorular yöneltti" dedi. Ertan Fırat, serbest tarifeye geçişte bazı şirketlerin özellikle bazı araç gruplarında ve firma araçlarında aktüeryal hesaplara hiç uymadığı, neredeyse Sigorta Şirketleri Birliği tarafından oluşturulan rehber tarifenin yarı fiyatına poliçe sattıklarına da dikkat çekerek, "Kamu otoritelerince bu tip hareketlere izin verilmeyeceği başlangıçta belirtilmekle birlikte, maalesef bu alanda yeterli denetimin gerçekleştirilemediği kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.

Hizmet kalitesi düşebilir

Önümüzdeki dönemlerde bu tip uygulamaların doğal olarak rekabet halindeki diğer şirketlere de sıçraması ve piyasanın aktüeryal hesaplardan çok piyasada oluşacak aşırı rekabeti gözönüne alarak fiyatlamalarda bulunmasının önemli riskleri de beraberinde getireceğini belirten Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: "2007 yılında trafik branşında zaten teknik olarak zarar eden sigorta sektörü bu sene ve önümüzdeki senelerde zararı arttırarak devam ettirme riskini taşımaktadır. Bu durum hizmet kalitesini de negatif etkileyebilir. Bütün bu sebeplerle Hazine’nin aktüeryal hesaplar ve bunlar çerçevesinde oluşan rehber tarifeden aşırı sapmalara izin vermemesi gerektiğini düşünüyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title