Haberler

Reklamın Yüzde 60'ı 75 Şirkete Bakıyor

Abone Ol

Reklamverenler Derneği Başkanı Hakan Gören, 3.3 Milyar Dolarlık Reklam Pastasının Yüzde 60'ını 75 Şirketin Temsil Ettiğini Belirtti.

Reklamverenler Derneği Başkanı Hakan Gören, 3.3 milyar dolarlık reklam pastasının yüzde 60’ını 75 şirketin temsil ettiğini belirterek, "Oysa Türkiye’de 17 bin reklamveren var. Özellikle markalaşma süreçlerinin desteklenmesi için KOBİ’lerin reklama yönelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz KOBİ’lerin bu yöndeki açılımlarına destek olmak için çalışmalara başlayacağız" dedi.

REKLAMVERENLER Derneği Başkanı Hakan Gören, reklamveren firmanın çokluğunun bir ülkede marka sayısının yüksekliğini, bunun da ülkenin gelişmişliğinin göstergesi olduğunu söyledi. 17 bin reklamverenin bulunduğu Türkiye’de Reklamverenler Derneği üyelerinin Türkiye reklam yatırımlarının yüzde 60’ını yapmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirten Hakan Gören, "Hedef çok daha yüksek sayıda reklamveren firmadır" dedi. Reklamverenler Derneği’nin 1992 yılında 7 şirket tarafından kurulduğunu hatırlatan Hakan Gören, "Bugün 75 şirketten 97 üyesi var. Dernek, Türkiye reklam yatırımlarının yaklaşık yüzde 60’ını temsil ediyor" diye konuştu.

2008 itibarıyla Türkiye’de 17 bin reklamverenin olduğunu vurgulayan Hakan Gören, sözlerini şöyle sürdürdü: "Reklam yatırımlarının yüzde 60 gibi bir oranı 75 şirket tarafından karşılandığını düşünürseniz, en büyük reklamverenler yatırımlarını azalttığı zaman pazar çok çabuk etkileniyor halbuki bu oran daha farklı bölünse etkilenme bu kadar olmayacak. Bir başka konuda markalaşma yolunda gösterilmesi gereken çaba. KOBİ’lerin markalaşma süreçlerinde nasıl destek olabiliriz diye yakında bir çalışmamız olacak."

Sermaye yayılmalı

Sermayenin çok daha fazla tabana yayılması gerektiğini düşündüklerini belirten Hakan Gören, şöyle konuştu: "Zira gelişmenin yolu markalaşmadan geçmektedir. Marka olmak için de reklam yapmak durumundasınız.Bu dönem ülkemizdeki marka sayısını arttırmak için KOBİ’ler ile çeşitli projeler üretmek için çalışmaya başladık. En önemli hedefimiz budur."

Sektör küçüldü

Sektörün 2007 yılını 3.3 milyar TL’lik bir büyüklükle kapadığını hatırlatan Hakan Gören, şunları söyledi: "Geçtiğimiz yıl da daha önceki son 4-5 yıldaki gibi büyüme yüzde 20 civarında gerçekleşti. 2008’in ilk 6 ayına baktığımızda sektör geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 20’lik bir büyüme gerçekleştirdi. 2008’in ikinci yarısında kriz daha fazla hissedildiği için toplamda yüzde 2’lik bir küçülmeyle senenin kapanmış olacağını düşünüyoruz."

RTÜK’ün ölçümleme yetkisini kendinde toplaması hata olur

REKLAMVERENLER Derneği’nin, önce televizyon (TİAK), daha sonra basın (BİAK) ve radyo ölçümlerini (RİAK) yapacak izleme araştırma kurullarının kurulmasına öncülük yaptığını hatırlatan Hakan Gören, Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) kanun taslağına ilişkin çekincelerini şöyle aktardı: "Radyo ve Televizyonlar ile reklamcıların kullandıkları anlık izleme ve dinlenme oranlarını veren ölçümleri yapacak şirketlerin izin şartlarını belirlemek, faaliyet izni vermek ve ölçümlerin denetimini yapmakla ilgili maddeye ilişkin çekincelerimiz var. RTÜK hazırladığı kanun taslağı ile ölçümlemeler konusunda akreditasyon ve denetleme yetkisini kendinde toplamayı hedefliyor. Ölçümleri yapacak şirkete onay verme yetkisinin devlete verilmesi için ortada bir kamu yararı bulunması gerekiyor. Reklamverenlerin yatırımlarını yönlendirmek için kullandıkları veri gereksiniminin kamu yararıyla ilgisi yoktur. Denetleme konusunda bir çekincemiz yok. Biz RTÜK’ün TİAK’a katılmasını istiyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title