Rusların Geri Gönderdiği Domates "Devede Kulak"
Türkiye'nin mayıs ayında domates ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 134 bin ton olarak gerçekleşti.
Erdal Çelikel - Türkiye'nin mayıs ayındaki domates ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 artarak 134 bin ton olarak gerçekleşti. Rusya'nın geri gönderdiği iddia edilen 25 ton domatesin toplam içindeki oranı ise yüzde 0,02 olarak belirlendi.
AA muhabirinin, Akdeniz İhracatçı Birliklerinin bu yılın mayıs ayına ilişkin Yaş Meyve-Sebze İhracatı Değerlendirme Raporu'ndan yaptığı derlemeye göre, domates, bütün sebze ihracatının ilk sırasında yer aldı.
Domates ihracatı söz konusu ayda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 10 artarak, 134 bin tona ulaştı. Değer bazında da anılan dönemdeki ihracat artışı yüzde 2 oldu ve 97 milyon dolara yükseldi.
Rusya'nın "batı çiçek güvesi" bulunduğu iddiasıyla geri gönderdiği belirtilen 25 ton domatesin mayıs ayındaki toplam domates ihracatı içindeki payı yüzde 0,02 olarak hesaplandı.
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, anılan meblağın çok düşük olması nedeniyle gündeme getirmeye değmeyeceğini belirtti.
"Kendi ayağımıza durup dururken kurşun sıkıyoruz. Başka ülkelerde neler çıkıyor" diyen Kaçmaz, "Gürültü koparacak, sıkıntılı bir durum yok. İhracat normal seyrinde devam ediyor. Domates ihracatının içerisinde devede kulak" değerlendirmesinde bulundu.
Rusya yaş sebze ihracatında ilk sırada
Bu arada, Türkiye'nin yaş sebze ihracatında Rusya zirvede yer alırken, söz konusu ülkeye geçen ay 104,5 bin ton ve 76 milyon dolarlık yaş sebze ihracatı gerçekleştirildi.
Rusya'ya ihracat, geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında yüzde 5, değer bazında da yüzde 1 artış gösterirken, Rusya'yı, Ukrayna, Romanya, Almanya ve Irak izledi.
Ürün bazında bakıldığında ise domates ilk sırada bulunurken, domatesi biber, soğan (şalot), patlıcan ve hıyar (kornişon) takip etti.
Mayıs ayında gerçekleştirilen yaş sebze ihracatı, miktar (bin ton) ve değer (milyon dolar) bazında şöyle:
Ülkeler Ton bazında Değer bazında Rusya 104,5 76 Ukrayna 15,5 11 Romanya 7 5,5 Almanya 4 4,5 Irak 10 4,3
Ürünler Ton bazında Değer bazında Domates 134 97 Biber 13,5 11,5 Soğan (şalot) 21 7 Patlıcan 2,5 2,1 Hıyar 2,7 2 - Ankara