Rusya, AB'yi 'Gaz Hakemi' Yaptı Vana Yine Ukrayna'ya Takıldı
Rusya ve Avrupa Birliği (AB), Rus Doğal Gazının Ukrayna Üzerinden Transit Geçişinin Kontrolü Konusunda Bir Anlaşma İmzaladı.
Rusya ve Avrupa Birliği (AB), Rus doğal gazının Ukrayna üzerinden transit geçişinin kontrolü konusunda bir anlaşma imzaladı.
Avrupa’ya sevkedilen Rus doğal gazının Ukrayna toprakları üzerinden transit geçişinin koşullarını ayrıntılandıran anlaşma, Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Setçin ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller ile AB dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’nin Sanayi ve Ticaret Bakanı Martin Riman tarafından imzalandı. Ancak Ukrayna’nın anlaşmaya yanaşmaması nedeniyle gaz vanası yine açılmadı.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin Ukrayna ile geçiş konusunda bir anlaşmayı hayata geçiremedikleri için doğalgaz krizinin daha kötüye gittiği yönünde uyarıda bulundu.
Krizi tırmandıranın Ukrayna yönetimi olduğunu iddia eden Putin, Topolanek’den gelen "Ukrayna Başkanı Viktor Yuşçenko ile Başbakan Yulia Timoşenko’nun arasının açılması çabalarımızın başarıya ulaşmasına engel oldu. Ancak Kiev’de bu sorunun üstesinden geleceğiz" sözlerini de," Siz imkansızı başarmaya çalışıyorsunuz" diye yanıtladı.
Protokolün taslağı
Putin, Ukrayna tarafının ikna edilmesinin önemine dikkat çekerek, Topolanek’e "Umarım Ukrayna tarafını bir anlaşma imzalamak konusunda ikna edebilirsiniz. Böylece önemli boru hatlarını ve uluslararası gönderilerle ilgili şartları belirli bir noktaya getirmiş oluruz" dedi.
Gazprom’un hazırladığı protokolün taslağına göre, Rusya uluslararası bir komisyonun Rus gazının Ukrayna üzerinden Avrupa’ya dağıtımı konusunda gözlemci olmasını istiyor. Komisyonda Rus Petrol Bakanlığı’ndan, Ukrayna Enerji Bakanlığı’ndan Avrupa Birliğinden ve Avrupa’lı şirketlerin yöneticilerinden üyeler olmasını öneriyor.
Ukrayna ise üçüncü şahısların izlemeye alması durumunda kendi gaz dağıtım yollarının kontrolünün Rusya’ya geçeceğini savunuyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Yeliseyev "Avrupa’da birçok petrol şirketi direk olarak Gazprom tarafından kontrol ediliyor. Protokolün asıl amacı da kontrolün tamamen Gazprom’a geçmesini sağlamak" dedi.
Macaristan’dan sürpriz
Gaz krizinden etkilenen Balkan ülkelerinden Sırbistan, Hırvatistan ve Bosna Hersek’in imdadına Macaristan yetişti. Macaristan bu ülkelere gaz vermeye başladığını açıkladı.