Haberler

Rusya'da Ciromuz Yüzde 30 Düştü

Abone Ol

Türkiye ile Rusya Arasında Yaşanan Ticari Krizin Artması, Türk Markalarının Bölgedeki İmajını da Zedeliyor.

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan ticari krizin artması, Türk markalarının bölgedeki imajını da zedeliyor.

TIR’ların gümrüklerde beklemesi en çok bölgede mağazalar zinciri bulunan markaları etkiliyor. Cirolarında yüzde 30-40 düşüş yaşandığını söyleyen Colin’s Jeans’in sahibi Nurettin Eroğlu, "TIR’ların kapılarda beklemesi işlerimizi olumsuz etkiliyor. Raflardaki ürünlerin yüzde 50’si yeni sezon olması gerekirken bu oran yüzde 10’da kaldı" dedi.

Kapatma gündemde yok

Rusya pazarında mağaza sayısının 80’e ulaştığını söyleyen Nurettin Eroğlu, şu bilgileri verdi: "Bu bölgede faaliyet gösteren mağazalarımızın aylık masrafı 6-7 milyon doları buluyor. Eğer malları gününde gönderemezsek satışlar daha da düşecek. Sonunda bu masrafları karşılayamaz hale geleceğiz. Şuan için kapatmalar gündemimizde yok. Ancak ticari krizin boyutu planlarımızda belirleyici bir rol oynayacak. Bir an önce bu duruma son verilmesi gerekiyor."

Ölçmek zor

Rusya ile yaşanan ticari krizin son iki ayda zirveye çıktığına dikkat çeken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bölgede çeşitli ticaret alanlarımız var. İhracatçılarımız Rusya’da zincir mağazacılık yapıyor. Toptancılık yapıyor. Bavul ticareti de bulunuyor. Yelpaze çok yönlü olduğu için kayıpları ölçmek çok zor. Ancak mağazalar için yeni sezonun gelmesi ve raflarda eski sezon ürünlerin bulunması hiç iyi değil. Raflarına yeni malları koyamayanların durumu her geçen gün kötüye gidiyor. Bu duruma biran önce müdahale edilmeli."

Kayıp 3 milyar dolara koşuyor

BU yıl Rusya ile 38 milyar dolarlık bir ticaret hacmi beklendiğine dikkat çeken Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kayıpları tespit etmek çok zor. Ancak gümrüklerde yaşanan sorunlar giderilmez ise kısa süre içerisinde Türkiye’nin kaybı 3 milyar dolara ulaşacak. Rusya bizim için çok önemli bir pazar. Bu bölgelerde Çin ile olan rekabeti pazara yakınlığımız artırıyordu. Ancak malların kapılarda günlerce beklemesi bu rekabet gücünün kaybedilmesi olur."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title