Haberler

Rüzgar Gülüne Gaziantep İmzası

Abone Ol

Türkiye’nin asırlık ’mavi rüyası’ olarak değerlendirilen Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasındaki Deniz Geçiş İsale Hattı projesinin borularındaki Y parçasını üreten firma, Türkiye’nin doğusundaki rüzgar türbinlerinin kulelerini de yapıyor.

Türkiye'nin asırlık 'mavi rüyası' olarak değerlendirilen Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasındaki Deniz Geçiş İsale Hattı projesinin borularındaki Y parçasını üreten firma, Türkiye'nin doğusundaki rüzgar türbinlerinin kulelerini de yapıyor. Milimlik hesaplamalarla yapılan kuleler, tonlarca yükün altında şiddetli rüzgarlara karşı dimdik duruyor.

Yavru vatan olan Kıbrıs'a akıllı boru sistemi ile götürülen içme suyu projesinde Y parçasını üreten Çiltuğ Isı Sanayi ve Ticaret Şirketi, Anadolu'da yaklaşık 44 yıldır rüzgar enerji santrallerinin kule imalatını yapıyor. Firmanın ürettiği 40-100 metre arasındaki kuleler, üzerinde tonlarca ağırlıktaki pervaneleri taşıyabilen ve milimetrik hesapların ardından şiddetli rüzgara dayanıklı olarak inşa ediliyor. Ankara'nın doğusunda rüzgar enerjisi ana gövdelerini üreten tek firma olan Çiltuğ'un Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki yıllar önceki santralleri bile rüzgarlara inat ayakta duruyor. Türkiye'de yapılan bir çok baraj projesinde imzası bulunan firma, kulelerin yapım ihalesini alan Avrupa'daki firmaların hazırladığı projeler kapsamında gerçekleştiriyor. Firmanın Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Can Tuğsuz, tonlarca ağırlığı çekebilen ve şiddetli rüzgarlara dayanıklı olan kulelerin içerisinde asansör, merdiven, enerji hatları ve ilk yardım malzeme bölmelerinin de bulunduğunu kaydetti. Türkiye'nin başkenti Ankara'nın doğusunda kuleleri üreten tek firma olduklarını hatırlatan Tuğsuz, "Bu kuleleri Gaziantep'te yapmak bizim için bir gurur kaynağıdır. Bunlar, yurt dışında projelendirilen işler. Bunları Avrupa'daki firmalar, anahtar teslimi şeklinde yatırımcılardan ihaleyle alıyorlar. Kulesini yapacak olan firmalar, kuleyi yapıyor. İhaleye alan bu firmalar yine santrallerin jeneratör ile kanatları diye tabir edilen pervanelerini Avrupa'da yaptırarak, Türkiye'ye getiriyorlar. Bunların ağır olan kısımları, Türkiye'de yapılabiliyor. Bu kuleler, 40-60 metreden 80-100 metrelere kadar yükselebilen kulelerdir. Genelde 4 parçadan oluşuyor. Biz kendi imalatlarımız olan kulelerin içinde, çelik kulelerdir. Bu kulelerin içinde merdiven enerji hatları ve asansörleri vardır. Onun dışında ilk yardım gibi temel ihtiyaçlar vardır. Pervaneler ise esas enerjiyi, rüzgar enerjini elektrik enerjisine çeviren jeneratörlerin dışında pervanelerdir. Pervaneler hafif malzeme olan karbonfiberden yapılıyor. Fakat bunların Türkiye'de imalatı henüz söz konusu değil. Yine projesine göre değişmek üzere, bu pervaneler 30 tona kadar olabiliyor. Her bir 30 tondan, 4 tane düşünürsek ağırlık 120 tonu geçecektir. Bizim işimiz, bunların verilen spefikasyonlarına göre imalattır" dedi.

Tuğsuz, rüzgar gülleri diye tabir edilen rüzgar enerji tribünlerinin ülkenin her yana kurulabileceğini de belirtti. Tuğsuz, "Biz de bir laf vardır. Eğer şapkanız kafanızdan uçuyorsa, oraya bir rüzgar santrali kurabilirsiniz. Biz de bu çalışmalarla bunu görebiliyoruz" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Gaziantep Ekonomi Türkiye Kıbrıs Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title