Haberler

Sabah-atv'ye 1.1 Milyar Dolar Verdi

Abone Ol

Sabah-atv Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün İhalesine Turkuaz Adlı Şirketiyle Tek Alıcı Olarak Giren Ahmet Çalık, TMSF'nin 'Muhammen Bedel' Olarak Belirlediği 1.1 Milyar Doları Verdi.

Sabah-ATV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün ihalesine Turkuaz adlı şirketiyle tek alıcı olarak giren Ahmet Çalık, TMSF’nin ’muhammen bedel’ olarak belirlediği 1.1 milyar doları verdi.

İlgilenmeye başladıkları işlerde sonuna kadar gittiklerine dikkat çeken Ahmet Çalık, "Amacımız Sabah ve ATV’yi çizgilerine dokunmadan büyütmek ve daha kárlı işletmeler haline getirmek" dedi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) 1 Nisan’da el koyduğu ve ardından satışa çıkardığı Sabah-ATV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün dün yapılan ihalesine tek katılımcı olarak giren Çalık Grubu, alt sınır olarak belirlenen rakamı verdi. Çalık Grubu şirketlerinden Turkuaz Radyo Televizyon’un muhammen bedel olan 1 milyar 100 milyon dolarlık teklifiyle Sabah ve ATV’nin yeni patronu olmaya hazırlanan Ahmet Çalık, "İlgilenmeye başladığımız işlerde sonuna kadar gideriz" diye konuştu.

TURKUAZ’LA TEK ALICI OLDU: Sabah-ATV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü’nün ihalesi dün, borçlarına karşılık Uzan Grubu’ndan devralınan ve "Kemal Uzan’ın Yalısı" olarak da bilinen TMSF’ye ait İstinye’deki Ahmet Afif Paşa Yalısı’nda yapıldı. Ön yeterlilik alan üç gruptan Amerikalı özel yatırım şirketi Carlyle ve Nurol ortaklığı ile Lüksemburg merkezli RTL-İpek-Sancak grupları başvuruda bulunmayınca, saat 11.00’deki ihaleye sadece Çalık Grubu şirketi Turkuaz Radyo Televizyon Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş. katıldı. Turkuaz, Sabah-ATV için belirlenen muhammen bedel olan 1 milyar 100 milyon dolarlık teklif verdi. Şeffaf kutudaki kapalı zarfın açılmasıyla duyurulan teklif, peşin bedel olarak sunuldu.

10 MİLYON DOLAR DAHA ALSAK: Teklifin açıklanmasının ardından TMSF Başkan Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Fethi Çalık, 10 milyon dolarlık aralıkla açık artırma aşamasına geçti. Turkuaz Radyo ve Televizyon’dan teklifini artırmasını isteyen Fethi Çalık, "Açık artırma aşamasında en azından biraz daha, sizden 10 milyon dolar daha bir teklif alsak" dedi. Çalık Holding Hukuk Müşaviri Serhat Demir ise, bu konuda gerekli değerlendirmeyi yaptıklarını, bunu kapalı zarfla sunduklarını belirterek, "Oradaki 1 milyar 100 milyon dolar fiyatıyla bağlı durumdayız" yanıtını verdi. Bunun üzerine Fethi Çalık, "Biz de 1 milyar 100 milyon dolarlık teklifi kabul ediyoruz ve bunu onaylamak üzere Fon Kurulu’na arz edeceğiz. Nihai kararı Fon Kurulu verecek" diye konuştu. Böylece Sabah-ATV ihalesi 10 dakikalık bir sürede tamamlandı.

ÇİZGİLERİNE DOKUNULMAYACAK: İhalenin ardından "Biz ilgilendiğimiz işlerde sonuna kadar giden bir grubuz" değerlendirmesi yapan Çalık Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, bu konudaki sorularımıza şu yanıtları verdi: "Biz Sabah ve ATV’yi ticari bir işletme olarak gördüğmüz için bu teklifi verdik. Hesaplarımızı da muhammen bedel üzerinden yaptık ve 1.1 milyar dolarlık teklifimizi verdik. Biz ilgilenmeye başladığımız işlerde, sonuçlanıncaya kadar giden bir grubuz. Girdiğimiz 3 büyük özelleştirme ihalesinde de hep ilk 3 arasında yer aldık. Amacımız, Sabah’ı da, ATV’yi de çizgilerine dokunmadan büyütmek. Buraları daha kárlı işletmeler haline getirmek istiyoruz. Bu aşamadan sonra karar artık onay mercilerinin."

7 ARALIK’TA KESİNLEŞECEK: Prosedüre göre, ihalede oluşan teklif, önce Fon Kurulu’nun onayına sunulacak. Kurul da 7 Aralık Cuma günü Çalık Grubu’nu pazarlığa çağıracak. Bu aşamadan sonra Kurul, ya ihaleyi iptal edecek ya da fiyatı onaylayacak. Onaydan sonra ise teklif, Rekabet Kurulu ve Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) görüş almak için gönderilecek. Fon Kurulu, son kararını ise görüşler alındıktan sonra verecek.

ÇALIK Grubu’nun 1.1 milyar dolar vermeyi kabul ettiği Sabah-ATV Ticari ve İktisadi Bütünlüğü içerisinde yer alan işletmeler ise şunlar: "ATV Televizyonu, Radyo City, Sabah, Takvim, Günaydın, Yeni Asır, Pas, Fotomaç gazeteleri, Bebeğim ve Biz Merkez, Sinema Merkez, Sofra Merkez, Home Art Merkez, Şamdan Plus, Yeni Aktüel, Para, Global Enerji Merkez, Transport ve Hukuki Perspektifler dergileri."

Başbakan’ın damadı Çalık’ın başında

ÇALIK Holding’in 49 yaşındaki patronu Ahmet Çalık, son yıllardaki hızlı yükselişi ile dikkatleri çekmekle birlikte, bu yılın en çok konuşulan isimlerinden biri oldu. Üstlendiği işler, girdiği ihaleler kadar, yanında genel müdür olarak çalışan "Başbakan’ın damadı" Berat Albayrak ile birlikte ana muhalefet partisi CHP’nin adını Meclis gündemine taşıdığı Ahmet Çalık, bugüne kadar uzak durmayı tercih ettiği medyaya şimdi patron olarak girmeye hazırlanıyor. Tekstil, inşaat, enerji, telekomünikasyon, finans, pazarlama ve dış ticaret alanlarında faaliyet gösteren ve aktif büyüklüğü 2 milyar doları aşan Çalık Holding’in patronu, TMSF’nin istediği 1.1 milyar doları vererek bu konudaki kararlılığını gösterdi.

Tümüyle ticari teklif medya üzerinden siyaset yapmayız

ÇALIK Holding Hukuk Müşaviri Serhat Demir, TMSF’ye sundukları teklifin duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada, Sabah-ATV ihalesini tamamen ticari olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Grubumuzun medya üzerinde herhangi siyasi yetki kullanmak, vesaire gibi düşüncesi söz konusu olmamıştır. Bu zaten düşünülemez, beklenemez" dedi.

1930’DAN BERİ VARIZ: Türkiye’de ve dünyada enerji, telekomünikasyon, inşaat, finans, tekstil ve ticaret alanlarında çok sayıda şirketi ile 1930’lardan bu yana faaliyet gösterdiklerini vurgulayan Demir, Çalık Grubu olarak medya sektörünün diğer sektörlerden farklılığının ve bu sektörde yer almanın gerektirdiği ağır ve ciddi sorumlulukların bilincinde olduklarını söyledi. Demir, ATV ve Sabah’ın medya sektöründe birer marka haline gelmelerini sağlayan temel yayın çizgilerinin değişmeden devam edeceğini önemle vurgulamak istediklerini belirterek, şunları söyledi: "Hedefimiz ATV ve Sabah’ı daha beğenilen, bölgesel ve küresel boyutta daha da etkili kurumlar haline getirmek, marka değerlerini daha da yükseltmektir. Aynı zamanda toplam kalite ve sürdürülebilir kárlılık anlayışı temelinde daha başarılı birer ticari kuruluş olmalarını sağlamaktır."

KENDİ İŞİMİZE BAKTIK: Demir, "siyasi tartışmalar" ve "hükümet yanlısı olup olmama" gibi konulara ilişkin sorulara da şu yanıtı verdi: "Biz ticari bir grubuz. Bunun dışındaki tartışmalar hangi mecrada devam ediyorsa muhatapları da onlardır. Biz kendi işimize baktık. Değerlendirmememizi tamamen ticari olarak yaptık. Grubumuzun medya üzerinde herhangi bir siyasi yetki kullanmak gibi düşüncesi söz konusu olmamıştır. Bu zaten düşünülemez, beklenemez. Bizim hassasiyetimiz bu yöndedir. O konunun muhatabı da biz değiliz."

MEDYADA BÜYÜK OYNAMAYA SOYUNAN ÇALIK’IN ÖYKÜSÜ

Tekstilci aileden çıktı Türkmenistan’la büyüdü

MALATYA’nın Yeşilyurt kasabasında başlayan yaşam öyküsünü İstanbul merkezli Çalık Holding’in patronu olarak sürdüren Ahmet Çalık, AKP döneminde hızlı büyüyen işadamlarından biri olarak anılsa da sanayici bir ailenin oğlu. 1930’lu yıllardan bu yana iş hayatının içinde olan Çalık Ailesi’nin ilk faaliyet alanı tekstil. 1997 yılında kurulan Çalık Holding ise bugün Türkiye’nin yanı sıra 13 farklı ülkede 43 iştiraki ve 14 bin çalışanı ile faaliyet gösteriyor. Çalıklar’ın Malatya’daki fabrikası ise bugün 5 bin çalışanı ile Doğu Anadolu’nun en büyük yatırımı. İplik üretiminde ve denim kumaşta Avrupa’da ilk 3 arasında gösterilen Çalık, önümüzdeki günlerde Mısır’a bir konfeksiyon fabrikası kurup, Malatya’yı da katma değeri yüksek teknoloji ağırlıklı ürünlerle tekstil merkezi yapmayı planlıyor.

TÜRKMENBAŞI’NIN SEVGİSİ: Ahmet Çalık’ın ününü artıran ilk işi Türkmenistan’da yaptığı yatırımlar oldu. 90’lı yıllarda bu ülkeye tekstil yatırımlarıyla giriş yapan Ahmet Çalık, bir yandan bu ülkedeki yatırımlarını büyütürken diğer yandan da Türkmenistan’ın merhum Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı’nın büyük sevgisini kazandı. Türkmenbaşı’nın Tekstil Bakan Yardımcılığı da kadar getirdiği Çalık, bu ülkede yakaladığı çıkışla birlikte "Türkmenistan’ın yatırım kralı", "Orta Asya’nın gizli zengini" anılmaya başladı.

ENERJİ İLE ÇIKIŞ YAPTI: Gap Güneydoğu Tekstil, Türkmenbaşı Jeans Kompleksi, Türkmenbaşı Tekstil Kompleksi, A/OBalkan Dokuma ve Serdar Pamuk Eğrisi gibi şirketleriyle tekstilde hatırı sayılır bir ağırlığı bulunan Çalık Holding, 1998 yılında enerji sektörüne girdi. Bursagaz, Kayserigaz dağıtım işini üstlenen Çalık, Samsun-Ceyhan-Petrol Boru Hattı olarak bilinen Trans Anadolu Boru Hattı Projesi’ni de (TAPCO) üstlendi. Enerjinin hemen her alanında büyüme planları bulunan Çalık, Ceyhan’da Indian Oil Company ile birlikte rafineri ve petrokimya tesisi için onay bekliyor.

3 BÜYÜK İHALEYE DE GİRDİ: Tekstil, enerji, telekominikasyon ve gayrimenkul alanlarındaki yatırımlarıyla son yıllarda hızlı bir büyüme gösteren Ahmet Çalık, bu yıl yapılan 3 büyük özelleştirme ihalesinde de yer alışı ile dikkat çekti. Türk Telekom ve Tüpraş ihalelerinde 2’nci büyük, Petkim’de ise 3 büyük teklifi sunan Ahmet Çalık, bu ihalelerden galip ayrılamayışını ise şöyle yorumladı: "Hiçbirisini kazanamadık ama rakiplerimizle sonuna kadar yarıştık. Girdiğimiz ihalelerde sadece fiyatın artırılmasına katkı sağlamış olmanın huzurunu yaşadık."

MALATYA’DA TV’Sİ VAR: Muhazakar kişiliği ve medyadan uzak duruşu ile tanınan Ahmet Çalık’ın aslında medyadaki ilk işi Sabah ve atv olmayacak. Çalık Holding’in iştirakleri arasında sayılmasa da Ahmet Çalık, memleketi Malatya’da ERTV’nin de sahibi. Ancak Çalık’ın buraki işlere pek karışmadığı söyleniyor.

Onay çıkarsa yabancı ortak gündeme gelecek

TURKUAZ’ın Çalık Grubu’nun mutlak kontrolünde bir şirket olduğunu söyleyen Serhat Demir, "Yabancı ortakla ilgili şu anda herhangi bir durum söz konusu değil. İhaleye tek başımıza hazırlandık ve girdik" dedi. Ancak gruba yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, onayın çıkması halinde Çalık, bir yabancı ile ortaklığı gündemine alacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title