Haberler

Maliye 3 Milyar TL'lik Sahte Fatura Tespit Etti! Vergi kaçakçılığında meslek grupları işbirliği yapmış

Güncelleme:
Abone Ol

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığıyla mücadele kapsamında 4 bin 500 mükellefi inceledi. 3 milyar lira değerinde sahte fatura tespit eden bakanlık, yapay zeka ve ileri tekniklerle yeni bir strateji geliştireceğini duyurdu.

Hazine Ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığıyla mücadele çalışmaları kapsamında sahte fatura kullanımını engellemek amacıyla 4 bin 500 büyük mükellefe ilişkin incelemelerini derinleştirdi. İlk aşamada 3 milyar liralık sahte fatura tespit edildi.
Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Vergi Denetim Kurulu, sahte fatura başta olmak üzere vergi kaçakçılığı mücadelesinde yeni çalışmalara hız verdi.

VERGİ KAÇAKÇILIĞINDA MESLEK DAYANIŞMASI

Sahte fatura kullanan organizasyon ve yapılara odaklanan vergi müfettişleri, sahte fatura alan ve düzenleyen kişiler olmak üzere, muhasebe işlemlerini de inceliyor. Ekipler, teknik bilgi ve uzmanlıklarıyla bu süreçlere dahil olan meslek mensuplarını da mercek altına aldı. Bazı meslek mensuplarının, hizmet verdiği mükelleflerin büyük bölümünün sahte fatura düzenleyicisi veya kullanıcısı olduğu, aralarında yoğun fatura trafiği bulunduğu belirlendi.

Konuyla ilgili yapılan geniş kapsamlı bir çalışmada, hakkında mesleki kurallara uymaması nedeniyle disiplin cezası verilmesine ilişkin 500 raporu bulunan bir mali müşavirin halen aktif olarak bu görevi yürüttüğü, beyannamesini verdiği mükelleflerin tamamına yakınının sahte belge düzenleyicisi olduğu, başka bir çalışmada ise serbest muhasebeci ve mali müşavirler tarafından yönetilen ve organize şekilde hareket ettiği anlaşılan yaklaşık 100 şirketin 2 bin 500 mükellefe sahte fatura düzenlediği tespit edildi.

Bu çalışmalar neticesinde meslek mensuplarıyla ilgili risk kriterleri yeniden belirlenecek, çalışmalarda özellikle yapay zeka imkanlarından da yararlanılacak.

Bakanlığın yürüttüğü analiz ve değerlendirme çalışmaları neticesinde, sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu belirlenen ve bu nedenle mükellefiyetleri terkin edilerek incelemeye alınan kişilerden fatura alan yaklaşık 4 bin 500 büyük mükellefin ilk aşamada yaklaşık 3 milyar liralık sahte fatura kullanımıyla ilgili izaha davet edilmesi kararlaştırıldı. Bu davete icabet etmeyenler hakkında ise fiilin ağırlığına göre vergi kaçakçılığı suçu yönünden işlem yapılması öngörülüyor.

SAHTE FATURA TESPİTİNDE İLERİ TEKNOLOJİ KULLANILIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde, vergi suçunu oluşturan kaçakçılık fiillerini işleyenlerle ilgili yeni çalışma yürüttüklerini belirtti.

Şimşek, "Bu yeni strateji çerçevesinde dünya örneklerinde olduğu gibi fatura, fiş düzenlemeyenlerin tespiti ve cezalandırılmasıyla organize hareketlerle vergi suçu oluşturan kaçakçılık fiillerini işleyenlerin tespiti ve cezalandırılmasında farklı teknik ve mücadele yöntemlerini devreye alıyoruz." dedi.

"PROFESYONEL" HIRSIZLIK

Özellikle sahte belge düzenleyerek işlenen organize vergi kaçakçılığı suçlarında organizasyonu kuran, yöneten, teknik bilgi sağlayan ve menfaati elde eden kişilerin genellikle muhasebe, mevzuat ve hukuk bilen kişiler olduklarına işaret eden Şimşek, organizasyonun açığa çıkmasını önlemek amacıyla birden fazla şirketin içinde bulunduğu katmanlı yapı oluşturulduğunu, bu organizasyonlarda özellikle son dönemde e-arşiv faturalarının kullanıldığını, bu işlemleri gerçekleştirmek üzere sisteme kaydedilen telefon numaralarının takibi dahil geniş kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü bildirdi.

Bakan Şimşek, bu yapı nedeniyle sahte belge düzenleme yönünden riskli bulunduğu için incelemeye sevk edilen şirketlerde muhatap bulunamadığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Bu noktada organizatörün tespiti amacıyla yeni dönemde yapay zeka imkanlarının yanında emniyet ve jandarmanın kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele birimleriyle işbirliği yaparak teknik altyapımızı güçlendiriyoruz. Organize kaçakçılık fiilleriyle mücadele için Vergi Denetim Kurulu bünyesinde özel bir ekip oluşturulması ve izleyen dönemde yapılacak mevzuat değişiklikleriyle dünya örneklerinde olduğu gibi bu incelemeleri yapan vergi müfettişlerine farklı inceleme ve soruşturma yetkilerinin verilmesi de gündemimizde. Vergi kaçakçılığının en yaygın aracı olan sahte fatura kullanımlarını engellemek amacıyla yeni dönemde özellikle faturanın kullanıldığı dönemde tespiti ile suç fiillerinin cezalandırılması sağlanacak. Suç fiili olarak mevzuatta yer alan, bilerek sahte fatura kullanılmasıyla ilgili kriterlerin gözden geçirilerek işlenen kaçakçılık fiillerinin cezasız kalmaması yönünde çalışma yürütüyoruz. Yürüttüğümüz tüm bu çalışmalarla vergide adalet ve etkinliğin artırılması yönündeki hedefimize katkı sağlıyor, kayıt dışıyla mücadeleden taviz vermiyoruz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Yapay Zeka Ekonomi Finans Maliye Hukuk Hukuk Finans Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (6)

Özgür Çocuk:

Kim acaba onlar Polatlar olabilir mi

Yanıtla12
T.C. GÖKBÖRÜ:

Ben 100 saat mesai yapıyorum 16 bin tl ödüyorum ben ödemek istemiyorum ama hemen maaşdan kesiyorlar sor bu adamm 148 saat üzeri ne 100 saat neden çalıaklından zoru mu var yetmiyor işte..Hangi vergi mükellefi aylık 16 bin tl veriyor merak ediyorum

Yanıtla11
AKREP KRAL:

daha neler neler var varda herkes yolunu bulmuş

Yanıtla02
3.DünyaSavaşı:

Doğuda deprem oldu Vergi erttlemesi affı geldi. batıdakiler de vergi kaçırıyor.ee bu emekli maaşları nasıl ödenecek?

Yanıtla00
Temel Temel:

ülke yol geçen hanına döndü herkes çalıyor. vatandaşın ise çalışanı,emeklisi.,asgari ücretlisi vergisini ödeyip ezildikçe eziliyor.

Yanıtla00
Dağıstan:

2024 yılında 4.4 trilyon lira vergi toplamışıs vatandaştan. Ama hala bütçe açık. Hem de 970 mlyr lşra. Aldığın borçların faizlerine ,kkm ye , garantili yol köprülere, eyt lilere , kamuda israfa son vermezsen , bu döngü bitmez. Korkarım Ekim ayından itibaren yeni vergiler ve zamlar gelecek...

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title