Haberler

Salçalık Domateste Fiyat Tartışması

Güncelleme:
Abone Ol

Salça fabrikaları, 2014 sezonu alım fiyatlarını belirledi, çiftçiler isyan etti.

Türkiye'nin salçalık domates üretiminin yüzde 40'ından fazlasını karşılayan Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarından ürün temin eden salça fabrikaları, 2014 sezonu alım fiyatlarını belirledi. 

Kilogram başına peşin ödemeli 21 kuruş, yarısı peşin kalanı 2015 yılının ocak ayında ödemeli 22,5-23 kuruş olarak açıklanan fiyatlara, döviz kuru ve girdi maliyetlerinin artmasından yakınan üreticiler tepki gösterdi. Üreticiler, alım fiyatlarının revize edilmesini istedi.

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, Bursa'nın Karacabey ve Mustafakemalpaşa, İzmir'in Torbalı ve Bergama, Manisa'nın Salihli ilçeleriyle Çanakkale'nin, Marmara ve Ege bölgelerinin salçalık domates üretiminde söz sahibi olduğunu vurguladı.

KURAKLIK DOMATESİ DE VURDU

Bursa'daki salçalık domates fidesi ekilen alanların Karacabey'de 90 bin, Mustafakemalpaşa'da ise 15-20 bin dekar olduğu bilgisini veren Karaca, ekim için arazilerin hazırlandığını ve fidelerin mayıs ayı başından itibaren toprakla buluşturulacağını belirtti.

Türkiye genelindeki salçalık domates ihtiyacının karşılanması için 280 bin dekar alanda ekim yapılması ve 2,5-3 milyon ton ürünün elde edilmesi gerektiğini anlatan Karaca, kuraklık yüzünden bazı bölgelerde sıkıntı yaşanabileceğine dikkati çekti.

EKİM YAPMAKTAN VAZGEÇENLER VAR

Karacabey ve Mustafakemalpaşa ovalarında, salçalık domates hasadının yapılacağı ağustos ve eylül aylarına kadar su sorunu olmadığını ifade eden Karaca, diğer bölgelerde, özellikle Ege Bölgesi'nde ciddi su sıkıntısı beklendiğini söyledi. Bu bölgelerde, sulama yapamayacağı için ekim yapmaktan vazgeçen üreticiler bile olduğuna değinen Karaca, bu nedenlerle salçalık domates rekoltesinde düşüş yaşanabileceğini dile getirdi.

"MALİYETLERİN KABARACAĞI ŞİMDİDEN BELLİ"

İlçede kurulu fabrikaların bu sezona ilişkin fiyatlarını tespit ettiğini aktaran Karaca, salçalık domateste kilogram başına alım fiyatlarının peşin ödemeli 21 kuruş, yarısı peşin diğer yarısı 2015'in ocak ayında ödemeli 22,5-23 kuruş olduğunu söyledi.

Üreticinin kilogram bazında fiyat beklentisinin, 30 kuruş ve üzeri olduğuna işaret eden Karaca, şöyle konuştu: "Girdi fiyatları yüzde 30'lar civarında arttı. Maliyetlerin kabaracağı şimdiden belli. Şu anki fiyatlar ancak maliyetleri karşılayacak düzeydedir. Para kazanmamız için olması gereken fiyat en az 30 kuruş civarıdır. Açıklanan fiyatların gözden geçirilmesi, revize edilmesi ve yukarı çekilmesi gerekmektedir. Ayrıca elde edilen salçanın yüzde 80'i ihraç ediliyor. Döviz kuru da arttı. Bu da fabrikalara ve ihracatçılara avantaj getirmektedir. Dünyada ve Türkiye'de salça stokları neredeyse sıfıra yakın olması da salça sektöründe iyi bir sezon yaşanacağını gösteriyor. Bu sene, ancak yeni sezona yetişecek kadar salça var. Bunların mutlaka domates üreticisine de olumlu yansıması gerekir."

Karaca, salça fabrikalarının bu sene alt ve üst gübresiyle domates fidesi ve ton başına 30 lira avans verdiğini, bu uygulamanın ise çiftçiler tarafından olumlu karşılandığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafakemalpaşa Nuri Karaca Karacabey Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (7)

anteplimbmba_@hotmail.com:

ne zaman çiftçinin malı para etmişki bu gün etsin birde milletein efendisi demişler ya işte o yeterince neyse allah çiftcimize yardım etsin

Yanıtla022
muradsrgn74@hotmail.com:

fiyatlar artsin hersey sudan ucuz.bu ne böyle bedavaya yasamak yok öyle.kisi basi milli geliriniz tavan yapti.

Yanıtla115
hakkarilirojacihan_211@hotmail.com:

biz burda kilosunu 1tl den alıyoruz iran sağolsun kuraklık bahanee akp hükümetinin icraatları hedef 2023 :)

Yanıtla114
ahmetkaradag.4545@gmail.com:

ne zaman çiftçi yi agzına aldı ki bu hükümet yok darbe yok suriye efendim paralel ..canları cehenneme

Yanıtla38
BDP HALKTIRozelgun_23@hotmail.com:

matematiksel olarak bir hesap yaparsak .bilim adamlari bile bu isin icinden cikamaz yani kisacasi . bir kilo domatesin maliyeti cifciye 50 kurusa patliyor . ilaclamasidir sulamasidir gubresi mazotunu hesaplarsak .cifti ci devlete halen yuzde 50 borclu .isciligide saymiyalim .zaten tr de insan emeyinin hic bir deyeri yok .sadece yaziklar olsun diyorum

Yanıtla09
Abrahama@a.com:

Bana satsınlar ben 50 kuruş peşin ödüyorum.

Yanıtla01
feridfaridsixeliyev@mail.ru:

bizde 1 kiloqrami 6 tl en dusuk fiyati

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title