Haberler

Şalgam Suyunun Yolu Ereğli'den Geçiyor

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'de sadece Konya Ereğli'de üretilen, taze tüketimin yanında şalgam suyu ve konsantre sanayisi gibi birçok alanda kullanılan siyah havucun hasadı başladı.

ŞENOL BAYIR - Konya'nın Ereğli ilçesinde 25 bin dekar alanda yaklaşık 100 bin ton üretimi yapılan, taze tüketimin yanında şalgam suyu ve konsantre sanayisi gibi birçok alanda kullanılan siyah havucun hasadına başlandı.

Bölge ekonomisi açısından vazgeçilmez tarımsal ürünlerin başında yer alan, hazmı kolaylaştırıcı, iltihap kurutucu ve ateş düşürücü özelliği bulunan siyah havuçlar, dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor. "Şalgam" denildiği zaman her ne kadar akla güney illeri gelse de şalgam suyunun ham maddesi Ereğli'de üretiliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Orhan Soylu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyah havucun Türkiye'de sadece Ereğli ilçesinde üretildiğini söyledi.

Siyah havucun taze tüketim, şalgam suyu yapımı ve konsantre sanayinde kullanılmasının değerini artırdığını belirten Soylu, bu değerli ürünün organik olarak bebek mamalarında da kullanıldığını ifade etti.

İlçede yaklaşık 25 bin dekarlık alanda siyah havuç üretildiğini aktaran Soylu, "İlçemizde yıllık ortalama 100 bin tona yakın havuç üretilmektedir. Bundan da yaklaşık 40 bin liralık gayri safi milli hasıla elde edilmektedir. Şu an yoğun bir şekilde hasat başlamış durumda. Siyah havucun sahaya yerleşmesinde ve gelişmesinde iklim etmenleri ile bitki örtüsü önemli rol oynuyor. Bu nedenle havucun kaliteli olması ve pazar değerinin yüksek olmasını sağlayan en önemli faktörlerin başında; havuç üretilen topraklardaki potasyum ve kireç dengesinin uygun olması geliyor" diye konuştu.

Soylu, Ereğli'nin en önemli tarımsal ürünlerinden olan siyah havucun ilçede 2008 yılına kadar ham madde olarak ihraç edildiğini, şu anda konsantre halinde işlenmiş şekilde ihraç edildiğini dile getirdi.

Meyveli yoğurtların renklendirilmesinde de kullanılıyor

Siyah havucun faydalarının saymakla bitirilemeyeceğini vurgulayan Soylu, şunları kaydetti:

"Siyah havuca rengini veren renk pigmentleri ve içerisindeki antioksidan özelliği nedeniyle hücre yaşlanmasını önlemesi, iltihap kurutucu özelliği, hazmı kolaylaştırması ve mideyi rahatlatmasından dolayı bu ürüne olan ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle yurt dışında gıda boyası olarak, pasta sanayinde şekerlemede ve meyveli yoğurtların renklendirilmesinde de kullanılmaktadır. Şalgam suyunun ham maddesi ve doğal gıda boyası olarak koyu kırmızı meyvelerden yararlanan gıdacılar, en iyi sonucu siyah havuçtan almaya başladıklarını söylüyor. Siyah havucun yüzde 80'ini konsantre olarak üretiyoruz, geri kalan yüzde 20'si de şalgam sanayinde kullanılıyor. Her ne kadar şalgam suyu Güney illerimizle özdeşmeşmiş olsa da ham maddesi Ereğlimizdir, ilçemizde üretilen siyah havuçlardır. İlçedeki bir firmamız yıllık 6 bin ton konsantre üretiyor. Bunun yüzde 95'i başta İtalya, Fransa, İspanya gibi Avrupa ülkeleri ile Uzak Doğu'ya ihraç ediliyor. Ayrıca işlenmiş halde konsantre olarak ihraç edilen siyah havuç, yüzde 30 oranında ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Ayrıca yaklaşık 2 bin dekarlık alanda organik siyah havuç üretimi yapılmaktadır."

22 ülkeye siyah havuç ihracatı

İlçede siyah havuç konsantresi üretimi yapan ERKON Konsantre AŞ'nin sahibi Arif Yiğit ise 25 yıldır siyah havuç üretimi ve işlenmesiyle ilgili üretim yaptıklarını söyledi.

Yaklaşık 25 bin ton ham madde üretildiğini, bunun tamamının da ihraç edildiğine işaret eden Yiğit, "2008 yılına kadar ham madde olarak ihracatını yapmaktaydık. 2008 yılında kurduğumuz fabrikamızla artık konsantre halinde ihraç ediyoruz. Japonya, Amerika, İtalya gibi 22 ülkeye ihracat yapıyoruz" dedi.

Gıdaların doğal yollarla boyanması amacıyla üretim yaptıklarını aktaran Yiğit, şöyle devam etti:

"Siyah havuç, şekerleme, içecek ve pasta yapımı gibi daha pek çok gıda sektöründe doğal gıda boyası olarak kullanılmaktadır. Bundan sonra da pazar kalitesinin artarak devam edeceğini ümit ediyorum. 2000 yılından önceki ihracatlarda devletin teşvik oranı daha fazlaydı. Ancak 2000 yılından sonra teşvik oranları çok düştü. Beklentimiz; bu ürüne hem ürün bazında hem de konsantre bazında teşvik verilmesi. Bu şekilde üretim ve ihracatının artacağını düşünüyorum." - Konya

Kaynak: AA / Ekonomi

Orhan Soylu Ekonomi Türkiye Ereğli Konya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title