Haberler

Sanal alışveriş merkezleri geliyor: İlk etapta 6 bin kişiye istihdam sağlayacak

Güncelleme:
Abone Ol

Alışveriş merkezleri piyasayı canlandırmak adına önemli bir hamleye hazırlanıyor. Her AVM kendi e-ticaret sitesini hazırlayarak bölgesindeki tüketiciye satış yapacak. Proje ilk etapta 6 bin kişiye ek istihdam sağlayacak.

Dünyayı kasıp kavuran salgın nedeniyle 18 Mart'ta kapılarını kapatan 1 Haziran normalleşme sürecinde ise kapılarını ilk açan alışveriş merkezleri, yeniden başlayan kısıtlamalar nedeniyle düşen gelir kaybının önüne geçmek ve ek istihdam yaratmak için önemli bir hamleye hazırlanıyor.

HER AVM KENDİ E-TİCARET SİTESİNİ KURACAK

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, sanal AVM girişimini hızla hayata geçirmek için bir yazılım üzerinde çalıştıklarını söyledi. Altaş'ın verdiği bilgiye göre her AVM kendi e-ticaret sitesini yani sanal AVM'sini kuracak. Tüketici kendi oturduğu semte ya da mahalleye en yakın AVM'nin e-ticaret sitesine girip istediği mağazadan online alışveriş yapabilecek. Ürün AVM'nin kendi kurduğu ya da anlaştığı kurye ekipleri aracılığıyla tüketiciye ulaştırılacak. Tüketici isterse birden fazla ürün alıp evinde deneyip sonrasında kuryeye teslim edebilecek. 2020'de yaşanan sıkıntılar nedeniyle mağazalara verilen kira destekleriyle birlikte AVM'lerin yılı gelirde yüzde 40'lık bir daralmayla kapattıklarını, 2021'de de aynı olmasa da kaybın bir süre daha devam etmesini öngördüklerini dile getiren Başkan Altaş, bu modelle AVM'ler ve mağazaların gelir kaybını bir nebze olsun azaltmayı hedeflediklerini söyledi.

"AVM'Yİ MAHALLELERE YAYIYORUZ, BU MODEL EK İSTİHDAM YARATACAK"

Sabah'tan Pınar Çelik'in haberine göre, bu modelin özellikle kargolarda ürünleri karışan, taşıma sırasında ürünü zarar gören ya da değişim için muhatap bulmakta sıkıntı yaşayan tüketici için çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Altaş, "Aslında tamamen tüketici lehine bir girişim bu. AVM'yi mahallelere yayıyoruz. Bu model ayrıca ek istihdam yaratacak. Her AVM kendi moto-kurye ekibini kuracağı için tek vardiyada 3 bin, iki vardiyada ise yaklaşık 6 bin ek istihdam yaratılmış olacak" diye konuştu.

ÜÇLÜ PAYLAŞIM MODELİ

Bunun aynı zamanda bir gelir paylaşımı modeli olduğunun da altını çizen Altaş şunları söyledi: "Markaların internet siteleri üzerinden yapılan alışverişlerde gelir sadece genel merkeze giderken artık hem markanın franchise'ı, hem AVM hem de marka kazanacak. Bu hem alışverişi artırıcı hem de geliri paylaştıran bir model. Temassız alışveriş olanağı da sunduğu için de cazip. Bir yandan da tüketici mağduriyeti önlenmiş olacak. Tüketici ürünü sıkıntılı olduğunda kendisine yakın AVM'den satın alma yaptığı için mağazaya gidip muhatap bulabilecek."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (27)

cansubuglem:

Cok sacma geldi bana. Sonucta her markanin zaten online satisi mevcut.

Yanıtla125
Canan:

Avm e ticaret olsa ne olur.hayat pahaliligi varken.simdi markete gittim.380 gr recel 6.95 tl olmus.cokokrem 400 gr hem gramaj dusmus fiyati 12.70 tl.capy icecek 5.95 tl .sut tuvalet kagidi sampuan sabun herseye 5 tl zam gelmis.saatlik mi zam yapiliyor.para varsa bu zamlarla alip yiyecen yoksa alma kahvalti luks oldu.e ticaret avm olsa ne yazar.

Yanıtla320
Fatih:

Boş beleş bir girişim işim gücüm yok gircem x AVM yazcam oradan alışveriş yapcam neden?

Yanıtla214
Zor:

Artık dijital yaşama geçiyoruzda ondan

51
.:

sen yeni mi geçiyosun. günaydın

21
Mahalle sistemi:

Dunyanin agababalari sistemi e ticarete yonlendiriyor. Onlarin urunu olan avm.lerde bu furyada batacak. Basta belediyeler olmak uzere bizler eski kulturumuz olan mustakil evli mahalleler sistemine donmek zorundayiz. Cocugunuz mahalledeki ilk okula yuruyerek gidecek, mahallenin kasabi manavi bakkali kucuk esnafi olacak. Bu sistem yasayacak, goreceksiniz. Bu sisteme erken gecenler karda olacak.

Yanıtla115
Ali ok:

Bu da mı müjde?

Yanıtla015
seyfi:

orda çalışan güvelikciler temizlikciler garsonlar ne olacak ? ? ??

Yanıtla312
Zaz:

Zaten amaç bu geleceğin projesi e ticaret küçük işletme kalmıcak

Yanıtla014
El patron:

Ek istihdam degil. Online satislar cogaldikca, magazalardaki calisanlar eksilecek, hatta bazi magazalar kapanacak ve sade online satisa devam edecek. Cunku pahali kiralardan kurtulacak. Sehir disindan depo sistemi ile calisacak.

Yanıtla410
Tüm 27 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title