Sanayicinin Karşılıksız Çekte 'Başka Güçler' Kaygısı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Salih Esen, geçen günlerde yürürlüğe giren yeni Çek Kanunu'nda sanayicinin kaygısının ikincil düzenlemelerle giderilmesini istedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Salih Esen, geçen günlerde yürürlüğe giren yeni Çek Kanunu'nda sanayicinin kaygısının ikincil düzenlemelerle giderilmesini istedi. Esen, yaptırım boşluğunun yasadışı bir şekilde doldurulmasından kaygı duyduklarını söyledi.
Çek Kanunu'nun değişmesini ve karşılıksız çeke daha ağır yaptırımlar getirilmesini her fırsatta dile getiren, ancak yeni yasal düzenlemeleri de yetersiz bulan EBSO Meclis Üyesi ve Esen Plastik'in Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, yeni bir çağrı yaparak ikincil düzenlemelerle iş dünyasının mağduriyetinin giderilmesini istedi. Karşılıksız çek sayısının tüm önlemlere rağmen artış eğilimini sürdürdüğünü söyleyen Esen, daha önce de "Belde silah çek tahsilatına gidenler var" diyerek konunun önemine dikkat çekmişti. Esen şimdi de yasa ile konmayan yaptırımların başka yöntemlerle sağlanacağı konusundaki kaygılarını dile getirdi.
ESEN: ÇEK PULSUZ SENET KONUMUNA GELDİ
Mevcut değişiklik önerisinin yasalaşması üzerine değerlendirme yapan Salih Esen, yeni düzenlemelerle karşılıksız çek düzenleyen 'tüzel kişiliğe' yaptırım öngörüldüğünü belirtti, o tüzel kişiliğin ortaklarına da yaptırımlar getirilmesini istedi. Esen, çekin itibarının artması için yasa değişikliği önerisinde bulunduklarını hatırlatarak, "Çek şu anda tamamen pulsuz senet konumuna geldi. Güvence kesinlikle yok" dedi.
'BOŞLUK YASADIŞI ŞEKİLDE DOLDURULMAMALI'
Sanayiciler olarak en azından karşılıksız çek verenlerin kamu ihalelerine alınmaması gibi ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalmasını istediklerine de dikkat çeken Esen, "Alacaklı ile borçlu arasında devletin yaptırımı kalktı. Bu boşluğun birileri tarafından yasadışı şekilde doldurulmaması gerekir. Hiç tasvip etmediğimiz başka güçler bu işlerin halli için devreye girebilir" diye konuştu. - İzmir