Haberler

Sanayinin İçinde Börek Satarak 125 Ev Kadınına İş Sağladı

Güncelleme:
Abone Ol

İki kardeş, anneleri ile Kocaeli'de börek fabrikası açtı. Fabrikada 125 kadın çalışıyor ve günde 3.5 ton börek üretiyor.

Geleneksel mutfak lezzetlerimizdeki 'markalaşma' projelerine bir de 'börekçi' eklendi. Kocaeli'nin Körfez ilçesinde, Petkim, Tüpraş gibi sanayi tesisleri arasında 2004'te 60 metrekarelik bir dükkanla başlayan 'Göçmen Börekçilik' şu anda 49 şubeli bir zincir olmuş durumda. Birkaç hafta önce de 1.000 metrekare kapalı alana sahip üretim tesisinden, 3.500 metrekare kapalı alana sahip yeni 'börek fabrikası'na taşınan firmada 125 kadın, günde 3.5 ton 'boşnak böreği' üretiyor. Göçmen Börekçilik'i, Körfez'de 25 sene kasap olarak hizmet vermiş bir esnafın çocukları olan İlker ve Taner Dönmez kardeşler, anneleri Gönül Hanım ile birlikte kurmuşlar. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Dönmez şöyle anlatıyor Göçmen Börekçilik'in öyküsünü:

FUTBOL OLMADI BÖREK TAMAM

"Körfez'in Yuvacık köyündeniz. Annem babam burada doğmuş ama dedelerimiz Yunanistan ve Bulgaristan'dan göçüp gelmişler. Babam (Mustafa) kasaptı. 25 sene burada esnaflık yaptı. Börek işine başladıktan sonra kasap dükkanını kapattı ve üç yıl önce de vefat etti. Ben ve kardeşim futbola çok meraklıyız, üniversitede de beden eğitimi ve spor okuduk. Ben paf takımına karar Kocaelispor'da oynadım. Almanya'da da üçüncü ligde 1 yıl oynadım. Kardeşim de amatör olarak oynadı. Babamız bizi futbol için hep destekledi. Ancak futbolda şansımız tutmadı. Börekte iyi gidiyoruz.

SANAYİ İÇİNDE BÖREK SATMAK

Babam rahmetli sağlığında mahalle kasaplığının artık geleceği kalmadığını görmüştü. Çünkü, kasaplara ancak 'mahallede veresiye yazdıracaklar' geliyordu. Babam 2004 yılında bana Körfez'in alt tarafında sanayiye çok yakın yerde bir dükkan tutmuş. Bu dükkanda 'börek olabilir' dedik. Çünkü bölgemiz sanayi bölgesi ve Tüpraş, Petkim gibi büyük tesislere hergün insan seli akıyor. Dolayısıyla 'kahvaltıdan iyi para kazanabiliriz' diye düşündük. Dükkanı hemen börekçi haline getirdik. Ustamız da annemiz oldu ki kendisi zaten çok iyi börek yapardı. Annemi bir şekilde kandırdık ve yanına da ilk başta üç tane de abla bulduk, başladık.

ÖNCE KOCAELİ'YE YAYILDIK

Dükkânı açtık, kısa süre sonra önünde kuyruk olmaya başladı. Marka tescilimizi hemen yaptık. 'Bize de börek verin dükkân açalım' diyenler olmaya başladı ve bir yıl sonra ilk bayiyi Derince'ye verdik. Sonra Çamlıtepeye derken, Kocaeli bölgesinde büyümeye başladık. Şu an itibariyle Kocaeli'de 37 noktadayız. İstanbul, Ankara, Adapazarı'ndakilerle şu an toplamda 49 adet Göçmen Börekçi açılmış oldu. Boşnak böreğini (biz 'göçmen böreği' diyoruz) kıymalı, peynirli, ıspanaklı, patatesli yapıyoruz. Ayrıca paçanga, su böreği, Kürt böreği, poğaça var ama ana ürünümüz göçmen böreği.

YENİ FABRİKAYA TAŞINDI

1.5 ay önce yeni fabrikamıza geçtik. 3.500 metrekare kapalı alanımız var ve 3.5 milyon TL yatırım yaptık. Kendi mülkümüzdeyken 1000 metrekaredeydik.

Şu anda fabrikamızda 128 personelimiz var ama bunların üçü erkek. Gerisi kadın. Dükkanlarda da 50 noktada da 200 kişi çalışıyor. Fabrika ciromuz 10 milyon lira. Bize ait 4 dükkanla bu 12 milyon lirayı buluyor. Diğer dükkanlar franchising olarak çalışıyor. Günlük 3.5 ton börek üretiyoruz ortalama."

KADINLAR İÇİN EĞİTİM VAKFI

Taner Dönmez, "Annemiz, 125 kadın çalışanlarımızın başında. Sadece kol böreği ve Kürt böreğini erkekler yapıyor ki onlar da 3-4 kişi. Kadınların tamamı ev hanımıydı. 50 yaş üzeri kadın çalışanımız da çok. Üretimi tamamen el emeği ile yapıyoruz. Makina kullanmıyoruz. Çünkü makina kullanınca katkı kullanmak gerekiyor o da bize uygun değil" diyor. Dönmez, babası Mustafa Dönmez adına bir 'mesleki eğitim vakfı' kuracaklarını da belirtiyor ve şu bjlgileri aktarıyor: "Bu vakıfta kadın istihdamına destek için 3 aylık mesleki eğitim vereceğiz. Bu konuda İş-Kur'un, KOSGEB'in destekleri de var onlardan da istifade edeceğiz. Yıl sonuna kadar 10 şube daha açacağız."

EKMEĞİMİ BÖREĞİMİ KENDİM YAPARDIM

Göçmen Börekçilik'in kurucularından ailenin annesi Gönül Dönmez de, şu bilgileri aktarıyor: "Ben, ev hanımı olarak ekmeğimi, böreğimi kendim yapardım. Kışın iki çuval unu bitirirdim. Bu böreğe bizim oralarda 'çarşaf böreği' deriz. Muhacirlerin evde yaptığı börektir. Biz Boşnak değiliz ama Balkan'larda çok yaygın bir börektir."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Taner Dönmez Yunanistan Ekonomi Ekonomi Ekonomi Petkim Kadın Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (5)

SEMİH ÇAKIR:

Rabbim muaffak etsin Bol kazançlar versin böyle girişimciler çoğalsın inşallah . .

Yanıtla025
asya:

heallllll kasın dediğin iffetiyle çalışır parasınıda kazanır.

Yanıtla018
capulcu:

Ben ve benim gibi capulcular ornek alsin.bos gezmek bos bira sisel.kokmus evle bu isler olmuyor.yok pornoma elleme yok ickime elleme sonu ne peki.uc kurusa muhtac kalip evden kokmus caddelere birakiyorlar adami.gerisi....biz otek onlar yapar

Yanıtla012
diriliş:

dükkan çok güzelmiş eminim böreklerde öyledir helal olsun

Yanıtla110
ANKARA KARA GÜN 10,10,2015 SECiME DORUMobil-IOS:

Aferim. Balkan. Göcmeni. Bizdaha. Ayrımclık. Yapıyoruz akp mhp hdp chp. Derken Siz yiyin bizim. Pazarın payını . Biz. Yerir. Sin. Kolböreyini

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title