Haberler

    Sason Çileği" Avrupa Pazarında

    Abone Ol

    GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Batman Valiliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından desteklenen, ilk etapta 15 dönüm ile ekimine başlanan çileğin üretimi her geçen gün artıyor.

    GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Batman Valiliği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından desteklenen, ilk etapta 15 dönüm ile ekimine başlanan çileğin üretimi her geçen gün artıyor.

    Rekoltesi ile çiftçinin yüzünü güldüren çilek, iç pazarın yanı sıra Avrupa pazarına da sunuluyor.

    Sason Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Mahmut Doğan, yaptığı açıklamada, Sason'da çilek ekiminin 15 dönüm ile başladığını, şu anda ise bin 300 dönümde çilek yetiştirildiğini söyledi.

    "PAZAR SIKINTIMIZ YOK"

    Kozluk ilçesi ile ekimi yapılan alanın bin 800 dönüm olduğunu dile getiren Doğan, "Sason ve Kozluk'ta bin 800 dönüm arazide çilek üretimi yapılıyor. Sason'da 300 aile geçimini çilek üretimi ile sağlıyor. Üretilen çilekler, Afyonkarahisar, Konya ve İzmir'e, oradan da şoklanarak Amerika ve Avrupa'nın farklı ülkelerine gönderiliyor." dedi.

    Doğan, Sason ve Kozluk'ta devlet desteği olmadan halkın kendi imkanlarıyla çilek üretimi yapamayacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

    "Devlet desteği yüzde 70- 80. Devlet bu halka destek vererek, sahip çıkıyor. 300 aile 18 köyde çilek yetiştiriyor. Bu yıl geçen ay etkili olan don nedeniyle tonaj biraz düştü. Yıllar öncesine kadar ilçede tütün ekimi yapılıyordu. Tütüne alternatif çilek üretimine başlandığı günden bu yana halk rahat bir nefes aldı. Kurulan birlik sayesinde pazarımızı kendimiz bulduk. Pazar sıkıntımız yok. Alıcılar kendileri doğrudan bize bildiriyorlar."

    "SOĞUK HAVA DEPOSU OLURSA FİYAT ARTAR

    İlçede soğuk hava deposu bulunmadan ihraç edilen çileğin fiyatının düşük olduğunu ifade eden Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "Bugüne kadar iç piyasada çileğimiz 2 lira 200 kuruştan 3 liraya kadar satıyorduk. Bu da ürünün kalitesine göre. Burada soğuk hava deposu bulunmadığından çileği şoklayamıyoruz. Ancak bu konuda GAP Kalkınma İdaresine sunduğumuz proje onaylandı. Yakın zamanda binasının yapımına başlayacağımız soğuk hava deposu kurulduktan sonra fiyatımız yaklaşık 300-400 kuruş daha yükselecek. Soğuk hava deposu olursa fiyat artar."

    "ORGANİK ÇİLEK TESCİLİ KAZANDIK"

    İlçede üretilen çileklerin yüzde 100 organik olduğunu dile getiren Doğan, bölgede organik çilek ürettiklerini belirtti.

    Çileklerin organik olduğunu kaydeden Doğan, "Organik çilek tescili kazandık. Her ürün analizden geçiyor ve sonuçlarda sıfır kalıntı çıkıyor" ifadelerini kullandı.

    Tarlada çalışan köylüler çilek üretimi sayesinde gelirlerinin yükseldiğini belirttiler.

    Kaynak: Hürriyet / Ekonomi

    Batman Valiliği Mahmut Doğan Ekonomi Sason Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title