Savunma Sanayi Müsteşarı Bayar: F35 Projesi 8 Milyar Dolarlık İş Getirdi
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye'nin de konsorsiyumunda bulunduğu 'F35 Savaş Uçağı Projesi'nin önemli olduğunu belirterek, Türkiye'deki şirketlerin 8 milyar dolarlık iş aldığını, rekabet avantajını ellerinde tuttuklarını söyledi.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye'nin de konsorsiyumunda bulunduğu 'F35 Savaş Uçağı Projesi'nin önemli olduğunu belirterek, Türkiye'deki şirketlerin 8 milyar dolarlık iş aldığını, rekabet avantajını ellerinde tuttuklarını söyledi.
Dünya havacılık ve savunma sanayi alanındaki büyük şirketlerin temsilcileri, Ege Serbest Bölgesi'nin (ESBAŞ) ev sahipliğinde İzmir'de biraraya geldi. Amerika merkezli Küresel Offset ve Dolaylı Ticaret Derneği (GOCA), İngiltere merkezli Havacılık, Savunma, Güvenlik Endüstrisi Derneği (ADS), Almanya merkezli Endüstriyel Offset Uygulamaları Derneği'nin (DKF) ortaklaşa düzenlediği 'Küresel Endüstriyel İşbirliği Konferansı'nda 20'ye yakın ülkeden 400'ü aşkın katılımcı yer aldı. Sikorsky, Boeing, General Dynamic, SAAB, Fokker Elmo, BAE Systems, Safran, Dassault, Grumman, Thales, Rolls Roysce, Lufthansa Technical gibi devlerin de katıldığı konferansa Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve İzmir Kalkınma Ajansı da tam destek verdi.
Konferansın İzmir'de gerçekleşmesine öncülük eden ESBAŞ'ın ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, konferans sayesinde yabancı şirketleri yatırım ve işbirliğine teşvik ettiklerini söyledi. Bayar, Türkiye'de savunma ve havacılık sanayinde hızlı bir gelişme olduğunu, hükümetin açıkladığı son teşvik paketinde de bu sektörlerin stratejik sektör olarak en üst düzeyde desteklendiğini kaydetti. Bayar, "Bu nedenle önümüzdeki dönemde gerek silahlı kuvvetler için yapılan çalışmalarda, gerek uçak ekipman alanlarında hızlı bir gelişme bekliyoruz. Bu konferans, gelişmenin adımlarından bir tanesi olarak görülebilir. Ümit ediyoruz ki önemli yatırımlara bir başlangıç olur" dedi.
SON AŞAMA, 'MİLLİ SAVAŞ UÇAĞI'
Yerli uçak çalışmaları hakkındaki bir soruya da yanıt veren Bayar, "Askeri uçaklarla ilgili birkaç projemiz var. Geçmiş yıllardaki hedefimiz uçak modernizasyonu ve insansız hava araçlarını geliştirmekti. İnsansız hava araçlarında da ANKA uçağımız son denemede ve kullanıma hazır hale gelecek. Bundan sonraki hedefimiz yine askeri kullanım için yeni uçaklar geliştirmek" diye konuştu.
Son aşamada da milli savaş uçağını geliştirmek istediklerini, bu yüzden de Ankara'da kavramsal çalışmalarını tamamlamak için bir konferans düzenlediklerini hatırlatan Bayar, "Bu iki senelik bir çalışma olacak. Bir sene sonra proje teklifimiz olacak. Uçağımızın da kavramsal tasarımı tamamlanmış olacak. Türk Hava Kurumu'nun 20 yıl içinde ihtiyaç duyacağı savaş uçağının tarifi de yapılmış olacak. Hedefimiz 2023'e kadar ilk uçuşu yapmak ve üretimi başlatabilmek. Havacılık alanında sivil uçaklar için de çalışmalar var. Ulaştırma ile Sanayi bakanlıkları bölgesel yolcu uçağı geliştirilmesi için çalışma yürütüyor" dedi.
'F35 PROJESİ ÖNEMLİ'
Bayar, Türkiye'nin de üretimine dahil olduğu F35 Savaş Uçakları Projesi ile ilgili olarak ise şunları söyledi:
"F35 projesi önemli. Türk sanayi 8 milyar dolara yakın iş payı aldı. ESBAŞ'ta da bir yatırım var. Uçak motoruna ilişkin üretim yapılacak. Eskişehir, İstanbul'da imalatlar var. Ancak bu projedeki mekanizma offset mekanizması değil. Daha rekabetçi bir sistem var. Türk şirketlerin konsorsiyum ortağı 9 ülkenin şirketleri ile yarışarak bu işi alıyorlar. Projeye katılan şirketler, işleri rekabetçi şekilde aldılar. Zamanında, takviminde, ciddi rekabetçi maliyetlerle yüksek kalitede teslimat yapıyorlar. Bu proje sanayimizi uluslararası havacılık endüstrisinde önemli oyuncu yapmak için ciddi bir ortam sunuyor. Şirketlerin belli profesyonelliğe ulaşmaları havacılık sektöründe fırsatlar yaratıyor. Türkiye ciddi bir üretim üssü olabilir."
GOCA Başkanı Cary Viktor da İzmir'e en son 1988'de geldiğini, kentin çok değiştiğini belirterek, "Konferansı yapmak için 5 şehrin arasından İzmir'i seçtik. İzmir'i, Roma, Kopenhag, Prag ve Varşova'ya tercih ettik. Böyle bir seçim yaptığımız için çok mutluyum. Konferansın başarılı olacağına inanıyorum" diye konuştu.
İZKA Genel Sekreteri Ergüder Can ise 400 katılımcı ile şimdiye kadar gerçekleştirilen konferanslar içinde en yüksek rakama ulaşıldığına dikkat çekerek, İzmir'in bu alanda yatırım çekebilmesi için de toplantının büyük önem taşıdığını vurguladı.
ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mary Tuncer de "Bu organizasyonu İzmir'e kazandırdığımıza çok sevindik. Bu başarının devamını sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi. - İzmir