"Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri"
Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) Murad Bayar, son 10 yılda Türkiye'deki savunma ve havacılık sektörünün toplam cirosunun 4 kat, ihracatının 5 kat, Ar-Ge yatırımlarının ise 10 kat arttığını ifade etti.
Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) Murad Bayar, son 10 yılda Türkiye'deki savunma ve havacılık sektörünün toplam cirosunun 4 kat, ihracatının 5 kat, Ar-Ge yatırımlarının ise 10 kat arttığını ifade etti.
Bayar, "Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri"nin açılışında yaptığı konuşmada, Ankara'nın sanayisine, yan sanayisine ve KOBİ'lerine savunma havacılık alanında güvendiklerini, programa katılan 100'e yakın uluslararası şirketin de bu güvenin göstergesi olduğunu söyledi.
Savunma ve havacılık sektörünün uluslararası standartlara uymak zorunda olduğunun altını çizen Bayar, "Bu sektörde çalışan şirketler bu standartlara göre kendilerini geliştiriyorlar, bu zahmetli bir yol ama uluslararası rekabetçiliği de getiren bir yol. Bugün savunma ve havacılık sektörünün toplamına baktığımızda Türkiye'deki sanayinin cirosu son 10 yılda 4 kat, ihracatı 5 kat arttı. Sektörün Ar-Ge yatırımları ise 10 kat artış gösterdi" diye konuştu.
Bayar, Türkiye'nin bu alanda güçlü bir insan kaynağı olduğuna da vurgu yaparak, ülkenin mühendislerinin ve teknisyenlerinin uluslararası standartlarda olduğunu ifade etti.
Sektör açısından yan sanayinin çok önemli bir yer taşıdığını belirten Bayar,
"Biz uçağı yapabiliriz ama uçağın üzerindeki kompozit malzemeye de, onun içindeki karbon elyafa da her detayına kadar inmek zorundayız ki gerçek bir sektörden söz edebilelim" ifadelerini kullandı.
Bayar, yan sanayicilerin tek bir sektör için çalışmadıklarına dikkati çekerek, bu sektörün savunma ve havacılıkta geliştirdiği teknolojiyi diğer alanlarda da kullanarak, Ankara ve Türkiye sanayisinin katma değerini artırdığını dile getirdi.
-"Daha yolun başındayız"-
Bayar, sektör adına altyapı çalışmalarının devam edeceğini de vurguladı. Kazan'daki çalışmaya değinen Bayar, orada büyük bir organize sanayi bölgesinin kurulduğunu, buranın seneye faaliyete geçmeye başlayacağını ve tamamen havacılığa adanmış olacağını söyledi.
TAI'ye ilişkin çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Bayar, TAI içinde büyük bir uzay uydu entegrasyon merkezi kurduklarını belirterek, "Uzay, Uydu Entegrasyon Merkezi'ni bu sene açacağız. Artık Türkiye'de her türlü gözlem ve haberleşme uydusunun üretim entegrasyonu testini yapacağımız son derece modern bir tesis sahibi olacağız" dedi
Bayar, Gölbaşı'nda radar teknolojileri üzerine yaptıkları yatırımı da anımsatarak, ASELSAN'ın önemli biriminin burada konumlanacağını ifade etti.
Bugüne kadar yapılan çalışmaların sadece yola çıkış çalışmaları olduğunun altını çizen Bayar, bundan sonraki sürecin çok önemli olduğunu vurguladı.
-Türkiye havacılıkta üs olabilir-
Bayar, Türkiye'nin havacılıkta muhakkak rekabetçi güce ulaşacağına işaret ederek, Türkiye nasıl otomotiv üretiminde dünyada rekabetçi bir üretim üssü ise havacılıkta da bunu başarabileceğini söyledi.
Bayar ayrıca, dünyadaki havacılık şirketlerinin işbirliği yapabilmek için kalite standartlarını yakalayan ve profesyonel yönetimi olan şirketler aradığını sözlerine ekledi.
-"Gelin birlikte çalışalım"
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TAI TUSAŞ) Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da yapmış oldukları stratejik anlaşmalarla 2006'da aldıkları 50 bin saatlik hizmeti, geçen yıl sonunda 1 milyon saatin üzerine çıkardıklarını açıkladı.
Yan sanayi ile işyüklerinin önemli bir bölümünü paylaştıklarını kaydeden Dörtkaşlı, bunu artırmaya devam edeceklerini söyledi.
Dörtkaşlı, askeri ve sivil havacılıktaki büyüme, Türk sivil havacılığındaki gelişmeler ve işlerini iyi yapmalarından dolayı artan siparişlerle gelecekte ciddi bir iş yükü artışı olacağını belirterek, bu iş yükünü de yardımcı sanayi ile paylaşacaklarını ifade etti.
Sektör temsilcilerine de çağrıda bulunan Dörtkaşlı, "Sektör büyüyor, kapımız yardımcı sanayiciye her zaman açık. Gelin birlikte çalışalım" dedi.
TAI'nın dünya sınıfında üretim yapan ve global rekabet gücü olan bir şirket olduğunun altını çizen Dörtkaşlı, yardımcı sanayi ile iş yapmaktan oldukça memnun olduklarını, yabancı yatırımcıların da bu sanayicilerle iş yapabileceklerini dile getirdi.
(Sürecek)
Muhabir: İbrahim Yılmaz
Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA