Seçim Sonucu 4 Saatte Alındı
Yüksek Seçim Kurulu, Gelecekte Yapılacak Elektronik Seçimin Altyapısı Olan Seç-sis Sistemini İlk Kez Önceki Gün Yapılan Seçimlerde Kullandı.
Yüksek Seçim Kurulu, gelecekte yapılacak elektronik seçimin altyapısı olan Seç-Sis sistemini ilk kez önceki gün yapılan seçimlerde kullandı.
Bu sistem sayesinde sandık ve seçim kurullarınca daha önce kara kalemlerle doldurulan formlar internet ortamında dolduruldu. Böylece 4 saat içinde Türkiye genelinde kullanılan oyların yüzde 90’ının sonuçları kamuoyu ile paylaşılabildi.
TÜRKİYE tarihinin en hızlı alınan seçim sonuçlarında teknolojinin imzası var. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ilk kez 2007 seçimlerinde Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü Sistemi’ni (Seç-Sis) kullandı. Böylece Türkiye genelindeki 158 bin 967 sandıktaki oyların yüzde 90’nı oy kullanma işlemi sona erdikten sadece 4 saat sonra kamuoyuna ulaştırılabildi. Daha önce seçim kurullarının kara kalemle hazırladıkları tasnif çizelgeleri, Seç-Sis Projesi sayesinde internet ortamında on-line olarak düzenlendi ve bu sonuçlar aynı anda hem Yüksek Seçim Kurulu’na hem de medya kuruluşlarına ulaştırıldı. Böylece önceki akşam saatler 20.00’yi gösterirken seçim sonuçları yüzde 80, saat 22.00’de ise yüzde 90 oranında netleşmişti.
DEPREMZEDE SİSTEM: Seç-Sis, pek çok il ve ilçede bilgisayar ve iletişim altyapısının eksikliği, sağlıklı veri toplanamaması gibi çeşitli nedenlerle uzun yıllar tam anlamıyla devreye sokulamadı ve aralıklarla ilerleyebildi. 1993’de YSK’nın danışmanları Türkiye’nin coğrafi yapısına uygun bir mimari tasarladı. YSK, tanımlanan seçmen kütüğünün altyapısını oluşturmak amacıyla 1996’da Hacettepe Üniversitesi bilgisayar kürsüsüne bu konuda proje çalıştırması yaptırdı ve ortaya çıkan Seç-Sis Projesi, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı’nca kabul edildi. Ancak projeye deprem ve ekonomik kriz nedeniyle sadece 2001 yılında 2 trilyon TL ödenek ayrılabildi. Bu ödenekle, Türkiye genelinde uygulanması düşünülen Seç-Sis projesi için ilçe seçim kurullarının dağınık mimariye uygun yazılım programı ile Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü’ne tüm ilçelerle bağlantı kurulabilecek Sun Microsystems Sun Fire E6800 sistemi alındı. Fakat 2002 Kasım ayında yapılan Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle, proje revize edilerek web tabanlı uygulama ve portal gibi diğer tamamlayıcı hususlar hayata geçirilemedi. Uzun yıllardır devam eden Seç-Sis projesini tamamlamak için en son ve en ciddi girişim 2005 yılında başlatılarak yeni bir ihale açıldı. Havelsan bu ihaleyi kazandı. Ardından, yazılım ihalesini kazanan bu firmanın görüşlerini de dikkate alarak, Sun Fire 6800 sistemin çalıştırılmasını da birinci plana alan, yaklaşık 2.5 milyon YTL’lik yeni bir donanım ihalesi açıldı. Bu ihaleyi kazanan Sun Microsystems’ın iş ortağı KoçSistem, Sun Fire V490 sistemlerin kurulumunu gerçekleştirdi.
YSK: Sonuçları Seç-Sis sayesinde erken alabildik
YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, milletvekili genel seçiminin olaysız ve hilesiz hurdasız tamamlanmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. Seçim sonuçlarının öncekilere göre daha erken alındığına işaret eden Aydın, bunda Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğü Sistemi’nin (Seç-Sis) önemli rolü olduğunu ifade etti. Aydın, "Sonuçlar 733 ilçeyi merkeze on-line bağlayan Seç-Sis sayesinde erken alındı. Sonuçlar, ilçe seçim kurullarının bilgisayar sistemine girildiği anda merkeze de ulaştı" diye konuştu. Seçim takvimi döneminde YSK Başkanlığı ile il ve ilçe seçim kurullarında görev alan personelin özveriyle çalıştığını dile getiren Aydın, özellikle adaylık başvurularının incelenmesi ve oy pusulasının basımı döneminde günlerce 24 saate yayılan mesai yapıldığını kaydetti.
Türkiye artık e-seçim’e hazır
2007 seçimlerinde yaklaşık 43 milyon seçmenin bilgilerini elektronik ortamda yöneten Seç-Sis sisteminin temel amacı Türkiye’yi tamamen elektronik ortamda seçim yapabilen bir ülke haline getirebilmek. Sun Microsystems yetkilileri Seç-Sis altyapısı ve teknolojisininin Türkiye’yi artık elektronik seçim yapabilir hale getirdiğini, bunun için artık tek eksiğin yasal düzenlemeler olduğunu belirtiyorlar.