Haberler

Şehzadeler'de Pamuk Hasadına Başlandı

Abone Ol

Manisa’nın Şehzadeler ilçesinde yılın ilk pamuk hasadı son teknoloji ile donatılmuş pamuk toplama makinesiyle yapıldı.

Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde yılın ilk pamuk hasadı son teknoloji ile donatılmuş pamuk toplama makinesiyle yapıldı.

Manisa'nın Şehzadeler ilçesine bağlı Selimşahlar Mahallesinde yılın ilk pamuk hasadına başlandı. Uzun yıllardır Manisa ovasında ekimi yapılmayan pamuk, bu yıl hükümetin destek oranlarını yükseltmesi ile yeniden ekildi. Selimşahlar ovasında yapılan ilk pamuk hasadını Manisa protokolü de yerinde inceledi. 2000 yılında pamuk üretimini bıraktıklarını ifade eden üretici Murat Malta "Biz çiftçiler olarak 2000 yılında pamuktan fazla kazanç elde edemeyince pamuk üretimini bırakarak mısır üretimine geçmiştik. Ancak bu yıl mısırın kazançları da düşüp, devletimizin de pamuğa destek vermesiyle birlikte pamuk ekimine geçtik. Çok şükür bugünde ilk hasadımızı makine ile gerçekleştiriyoruz. Pamuk büyük emekler isteyen bir üründür. Bu nedenle devletimizden destekler bekliyoruz" dedi.Pamuğa verilen desteklerin devam etmesi durumunda üreticiler olarak en iyi şekilde pamuk üretmeye hazır olduklarını ifade eden Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire "Manisa'mızda en fazla pamuk ekili olan Selimşahlar Mahallemizde bugün pamuk toplama hasadını gerçekleştiriyoruz. Yıllardır Manisa ovasında pamuk ekimi gerçekleşmiyordu. Bu noktada çok mutluyuz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da hava şartları da düzgün olursa, teknolojiden de en iyi şekilde faydalanarak ve hükümetimizin de destekleri ile bizlerde üreticiler olarak en iyi şekilde üretmeye hazırız" dedi.

Makineli tarım ile hem toplama maliyetlerinden hem de zamandan çok büyük tasarruf sağlandığının altını çizen Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik "Makineli tarıma geçildiğinde, daha öncelerde üreticilerimiz için çok zor olan bazı işlerin çok kolay bir şekilde halledildiğini görüyoruz. Son sistem pamuk toplama makinesi ile yaklaşık 2 buçuk tonluk pamuk 5 dakika içerisinde toplanarak balyalanmış bir şekilde tarlanın kenarına bırakılıyor. Bu şekilde de pamukta ki en ciddi maliyetlerden bir tanesi olan toplama maliyetleri de en aza indirilmiş oluyor ve zamandan da büyük tasarruf edilmiş oluyor. Pamuk Manisa açısından son derece önemli bir üründür. 3 buçuk yıldan bu yana dillendirdiğimiz gibi pamuk ekimi yeniden ovamızda yaygınlaştırılmalı. Pamuktaki en ciddi maliyet olan toplama maliyetinin önünde toplama makinesi ile geçilebilir. Bu noktada bizler şehrin yöneticileri olarak bir güç birliği yaparak pamuk toplama makinelerini temi edebiliriz. Yeter ki bu nokta da çiftçilerimiz gerekli olan üretimleri yapsınlar. Biz Şehzadeler Belediyesi olarak her zaman üreticilerimizin yanında olduk. Bugüne kadar tarihte görülmemiş bir şekilde Şehzadeler ilçemizde 2 bin 500 kilometrenin üzerinde bir ova yolunda bakım çalışması yaptık. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonrada çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Manisa' da yeniden pamuk üretiminin sevindirici olduğunu ifade eden Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer "Manisa uzun yıllardır, pek çok alanda göstermiş olduğu başarı sonrasında yeni bir altın madalyayı hak ediyordu. 2017 yılı ile birlikte Manisa, bundan 15-20 yıl öncesinde bir pamuk memleketi olduğunu hatırlatarak yeniden, beyaz altın madalyasını boynuna asmak üzere pamuk üretimine başlamıştır. 2017 yılından önce Devlet prim politikalarından önce çok sınırlı alanlarda pamuk ekimi yapılırken bu yıl hükümetimizin almış olduğu stratejik kararlar doğrultusunda tüm Türkiye de olduğu gibi Manisa' da da pamuk ekim alanları 4 katına çıkmış durumda. Şuan itibarı ile yaklaşık olarak 67 bin dekar alanda pamuk ekimi yapılıyor, ancak bu yıl alınana sonuçların ardından önümüzdeki yıllarda bu rakam daha üst seviyelere çıkacaktır diye düşünüyorum. Pamuk son derece stratejik bir üründür. Türkiye, iplik, kumaş ve diğer ürünlerde Dünya sanayisinde önemli bir noktadadır. Ancak zaman zaman pamuk ihtiyacının yüzde 50'si gibi bir miktarı ithal etmek durumunda kalıyordu. İnşallah bu gelişen politikalarla, Manisa gibi pamuk ekimine uygun olan havzalarda yetiştirilecek olan pamuklarla ithalata oranlarımızı çok aşağı seviyelere çekerek katma değerimizi yükselteceğiz. Manisanın da içerisinde bulunduğu Gediz Havzası sahip olduğu özel coğrafi ve meteorolojik koşullar sebebi ile Dünya da aranılan ve son derece kaliteli pamuk kalitesine sahiptir" dedi.

İncelemelere Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadele Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Saruhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Yaralı, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap ve Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire katıldı. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ömer Faruk Çelik Selimşahlar Malta Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title