Haberler

Sektörler Kredi Kartı ve Kredilere Taksit Sınırlamasından Memnun Kalmadı

Abone Ol

ODD Genel Sekreteri Erce: "Gerek kredi kartları gerekse tüketici finansmanı açısından sınırlayıcı faktörler, bütün sektörlerde olacağı gibi otomotiv sektöründe de olumlu etki yapmayacaktır" ...

ELİF FERHAN DURMUŞ/MÜCAHİD EKER - Kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilmesi konusu, otomotiv, beyaz eşya ve giyim sektörlerini düşündürüyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orta Vadeli Program'ı (OVP) açıkladığı toplantıda, kredi kartlarında ve bazı tüketici kredilerinde ürün bazında taksit sayısına sınır getirilebileceğini ve  kredi kartlarında uygulanan borç/gelir oranı uygulaması ile konut kredilerindeki asgari peşinat uygulamasının diğer bireysel kredilere genişletilebileceğini belirterek, kazandığı kadar harcayan vatandaş için tedbir almadıklarını, borçlanıp harcayan vatandaşın borçları ile ilgili sınırlayıcı unsurlar olmasını istediklerini ifade etmişti.

Otomotiv sektörü temsilcileri, otomotiv kredilerinde de vade sınırlaması ve peşinat miktarının artmasını gündeme getirecek bu uygulamanın pazarı olumsuz etkileyeceğini düşünüyor.

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Sekreteri Hayri Erce, OVP'de şu andaki konjonktüre dayalı olarak iç tüketimin sınırlandırılması, cari açığın ve enflasyonun düşürülmesi gibi öncelikler belirlendiğini belirterek, "Gerek kredi kartları gerekse tüketici finansmanı açısından bu sınırlayıcı faktörler, bütün sektörlerde olacağı gibi otomotiv sektöründe de olumlu etki yapmayacaktır" dedi.

Geçen hafta finansman şirketlerinin zorunlu karşılık uygulaması kapsamına alınmasının da maliyetleri yükseltmesi dolayısıyla olumsuz bir etkide bulunacağını dile getiren Erce, "Şimdi gündeme gelen bu uygulama üzerinde netleşmiş bir durum yok. Onu gördükten sonra daha sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz. Ama önümüzdeki yıl ile ilgili olarak iç tüketimi daraltıcı bir dizi önlem alınacak gibi gözüküyor. Bunun da olumlu olmayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Hayri Erce, otomotiv pazarında bugün itibariyle yapılan satışların yaklaşık 3'te 2'sinin tüketici finansmanı veya bankaların sağlamış olduğu finansman imkanlarıyla gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, vade, peşinat veya farklı bir yöntemle yapılacak sınırlamaların özel olarak otomotiv sektörü, genel olarak da Türkiye'nin büyümesi üzerinde olumlu etkide bulunmayacağını söyledi.

Erce, şu anda 32,6 milyar lira olan otomotiv kredi stokunun yaklaşık 12 milyar lirasının finansman şirketlerinin, geri kalanının ise bankaların verdiği taşıt kredilerinin oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer ise OVP'de özellikle otomotiv kredileriyle ilgili kısıtlayıcı önlemlerin söz konusu olduğunu aktararak, "Bunlar doğal olarak talep üzerinde olumsuz etki yaratacak. Azalan iç talep üretime de olumsuz yansır" dedi.

"Herhangi bir taksit sınırlaması olumsuz yönde etkiler"

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD)  Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Aydilek ise Türkiye'nin beyaş eşya üretiminde Avrupa'nın üssü konumunda olduğunu belirterek, 23 milyonluk üretimin 6,5 milyonunun Türkiye'de satıldığını ve 16,5 milyonunun da ihraç edildiğini kaydetti.

Aydilek, yurt içi satışlarda oluşan bir daralmanın toplam maliyeti etkileyeceğinden ihracat fiyatları üzerinde olumsuz baskı yaratacağını ifade ederek, toplam satışların yüzde 80'inin taksitli satışlardan oluştuğunu ve beyaz eşya sektörüne getirilecek herhangi bir taksit sınırlamasında olumsuz yönde etkileneceğini söyledi.

Şu anda bankaların vade farkı almadan 12 aya kadar taksit yapma imkanının bulunduğunu anlatan Aydilek, beyaz eşya için maksimum 12 aylık taksitlendirmenin uygun olacağını dile getirdi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin de taksitlendirmenin satışların fazla olması için yardımcı olduğunu belirterek, "Hükümet, 'ayağınızı yorganınıza göre uzatın' politikası uyguluyor. Böylesi Türkiye açısından daha sağlıklı, ancak kısa vadede satış açısından olumlu olmayabilir" dedi.

Negrin, bazı kredi kartlarının giyimde 12 aya varan taksit imkanı sağladığını ve insanların cebinde olmayan parayla alışveriş yapmasını doğru bulmadığını ifade ederek, giyim sektörü için 3 ile 6 aylık vadenin uygun olacağını kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Otomotiv Distribütörleri Derneği Ali Babacan Cem Negrin Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title