Sendikacılardan "Kiralık İşçi" Tepkisi
Adana’da Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (Türk-İş) bağlı sendikalı işçiler, kiralık işçi istihdamını düzenleyen kanun tasarısını protesto etti.
Adana'da Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) bağlı sendikalı işçiler, kiralık işçi istihdamını düzenleyen kanun tasarısını protesto etti.
İnönü Caddesi'ndeki Türk-İş binası önünde toplanan sendikalı işçiler, ellerinde çeşitli dövizlerle slogan atarak basın açıklaması yapmak üzere İnönü Parkı'na yürüdü.
Grup adına basın açıklamasını okuyan Sağlık-İş Şube Başkanı Mehmet Demirci, kiralık işçi istihdamını düzenleyen yasaya göre kiralık işçilerin sadece özel istihdam büroları aracılığıyla sözleşme imzalayıp çalışabileceklerini belirterek, şunları söyledi:
"Kamu kurumlarıyla yeraltı maden işlerinde ve grev-lokavt uygulanan iş yerlerinde kiralık işçi çalıştırılamayacak. Kiralık işçinin çalıştırılacağı süre, doğum izni ve askerlik dolayısıyla işe alımlarda asıl işçi işe dönünceye kadar devam edecek. Mevsimlik tarım işlerinde ve ev hizmetlerinde süresiz olacak. Diğer kurumlarda ise kiralık işçi 4 ay çalıştırılacak. Fakat, dört aylık sürenin bitiminden itibaren, kiralık içi sözleşmesi 8 ayı geçmemek üzere iki defa yenilenebilecek. Böylece 12 aya kadar çalıştırılabilecek. Söz konusu tasarının yasallaşması halinde, iş yerinde çalışan sayısının yüzde 25 kadarının kiralık işçi olmasına olanak sağlayacaktır."
Öte yandan, 1 ila 10 arasında çalışanı bulunan KOBİ'ler için herhangi bir sınırlama bulunmadığına dikkat çeken Demirci, "Bu da istihdamın yüzde 60'ını oluşturan KOBİ'lerin istediği kadar kiralık işçi çalıştırmasının yolunu açmaktır. Büyük işletmeler de dikkate alındığında, mevcut çalışanların yaklaşık 10 milyonunun çalışma biçimi değiştirilerek 'kiralık işçi' yapılmasının yolu yasal olarak açılmaktadır. TBMM'ye gönderilen tasarı ile ilgili olarak sosyal tarafların görüşleri alınmadı" şeklinde konuştu.
"İŞÇİNİN KAZANCI HEP ASGARİ ÜCRET OLACAK"
Kıdem tazminatına da değinen Mehmet Demirci, kıdem tazminatının fona devredilmesi durumunda genel greve gidileceğinin altını çizerek şöyle devam etti:
"Kiralık işçi düzenlemesi gelirse kadrolu çalışma bitecek. Kıdem tazminatı fiilen ortadan kalkacak. Özel sektör taşeronlaşmasının önü açılacak. İstihdam büroları işçi kiralayacak. Sendikalaşma bitecek. İstihdam bürosu, işçinin emeği üzerinden kar sağlayacak. Kiralık işçi, mesaisiz ve izinsiz çalıştırılacak. Kiralık işçinin sigortası kesik kesik yatacak. Kiralık işçinin emekliliği zorlaşacak. İşçinin yasal güvencesi ortadan kalkacak. Haftalık ve yıllık izin hakkı ortadan kalkacak. İşçi, sürekli çalıştığı bir alanı olmadığı için uzmanlaşamayacak. İşçi ve çırak ilişkisi bitecek. Emekçi, meslek sahibi olamayacak. İş kazaları artacak. İşçinin düzenli bir iş yeri olmayacağı için düzenli zam alamayacak. İşçinin kazancı hep asgari ücret düzeyinde kalacak." - ADANA