Haberler

Seyir Terasıyla Turistleri Sapphire'e Çekecek

Abone Ol

Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, İstanbul'a Gelen Yabancı Turistin Yüzde 85'inin Büyükdere Caddesi'ne Gelmediğini Belirterek, "Bu Binanın (İstanbul Sapphire) Seyir Terasını Açtıktan Sonra Bu Tam Tersine Dönecek" Dedi.

Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, İstanbul'a gelen yabancı turistin yüzde 85'inin Büyükdere Caddesi'ne gelmediğini belirterek, “Bu binanın (İstanbul Sapphire) seyir terasını açtıktan sonra bu tam tersine dönecek” dedi.

Kiler, İstanbul'un “en büyük” binası İstanbul Sapphire'in alışveriş merkezi “Sapphire Çarşı”nın tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, İstanbul Sapphire Çarşı'nın kentin geleneksel dokusu ile modern yüzünü buluşturacağını vurgulayarak, Türkiye'nin “en yüksek” binasını yaptıklarını ve bu binanın 261 metre yükseklikte olduğunu, binayı yaparken bugüne kadar Türkiye'de ve İstanbul'da hiç yapılmamış bir bina yapmak istediklerini söyledi.

Bir “en”ler ve “ilk”ler projesi olan İstanbul Sapphire ile gurur duyduklarını, projenin üçüncü aşaması olan Sapphire Çarşı'nın da yine bir “ilk ve en” olma özelliği taşıdığını ifade eden Kiler, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sapphire Çarşı için İstanbul'un dokusunu, kokusunu, ruhunu, duygusunu yansıtacak bir konsept belirledik. Projenin her aşamasında aklımızda İstanbul'un ve Türkiye'nin yeni simgesi olacak bir eser yaratmak vardı. Böylesine özel bir projenin içerisinde yer alan Çarşı'nın da İstanbul'a ve İstanbul Sapphire'e yakışır bir nitelikte olmasını istedik.

Sapphire Çarşı, İstanbul'u İstanbul yapan ögeleri yansıtacak. Kentin sanatsal ve tarihi dokusundan faydalanarak, İstanbul temasını vurgulayan bir alışveriş ve yaşam ortamı oluşturmayı hedefliyoruz. Sapphire Çarşı'nın İstanbul'un yeni çekim merkezi olacağına, İstanbul'a değer katacağına, kente sosyal ve kültürel anlamda yeni bir soluk getireceğine inanıyoruz.”

“ARSA HARİÇ 250 MİLYON DOLARLIK MALİYET”

Nahit Kiler, İstanbul Sapphire'i tasarlarken kente duydukları sorumluluğu yerine getirmek amacıyla seyir terasını projelendirdiklerini belirterek, Sapphire Tepe olarak adlandırılan ve 236. metrede yer alan seyir terasın İstanbul'un güzelliklerini kentin en yüksek noktasından izleme fırsatı sunacağını söyledi.

Hedeflerinin İstanbul Sapphire'i, New York'un Empire State binası örneğinde olduğu gibi kentin modern simgesi haline getirmek olduğunu belirten Kiler, şunları kaydetti:

“İstanbul'a gelen yabancı turistin yüzde 85'i Büyükdere Caddesi'ne gelmiyor. Sadece yüzde 15'i geliyor. Bu binanın (İstanbul Sapphire) seyir terasını açtıktan sonra bu tam tersine dönecek. İstanbul'a gelen yabancı ve yerli turistin yüzde 85'i mutlaka Büyükdere Caddesi'ne gelecek ve bu binaya çıkacaklar.

Bu binanın bitmesi ile birlikte 2010 yılında İstanbul'a gelen misafirler seyir terasına çıkabilecekler. İstanbul'a gelen yabancı turistin kafasında bir Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet varsa, dördüncü olarak da İstanbul Sapphire olacak. Bu da bizim İstanbul'a, İstanbul'un da bize katmış olduğu önemli bir değerdir.”

Kiler, bu projenin gayrimenkul sektörü için dönüm noktası olduğunu, İstanbul Sapphire'in farklı mimarisi, sunduğu teknolojik ve çevreci standartlarla şehrin modern simgesi olacağına inandıklarını ifade etti.

“Sapphire Çarşı”nın içinde Kiler grubuna ait sadece gıda ürünleri satan küçük bir süpermarketin bulunacağını belirten Kiler, proje bittiğinde binanın bir bütün olarak arsa hariç 250 milyon dolarlık bir maliyeti olacağını bildirdi.

“İSTANBUL'A EL YAPIMI 8. TEPE EKLEMİŞ OLUYORUZ”

Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş da geçmişi geleceğe bağlamak amacıyla bir çarşı yapmak istediklerini vurgulayarak, geleneksel çarşı yapmak söylemiyle ortaya çıktıklarını ve geleneksel esnaf ile ve ticarethaneleri yaşatacak bir konsept yaratmayı arzuladıklarını, böylelikle diğer alışveriş merkezlerinden ayrışmak istediklerini söyledi.

Sapphire Çarşı'nın konseptini oluştururken plastikleşmeden ve salt taklide kaçmadan İstanbul'a atıfta bulunmak istediklerini kaydeden Alkaş, şunları ifade etti:

“Bu proje ile İstanbul'a el yapımı 8. tepe eklemiş oluyoruz. Buraya gelenler İstanbul'u seyir tepesinden seyredebilecekler. Sapphire Tepe'de yer alan seyir teleskoplarıyla İstanbul 360 derece seyredilebilecek. Ayrıca teleskopların içerisinde yer alan özel bir teknoloji sayesinde İstanbul'a özgü tarihi olayların, İstanbul'un fethi, gemilerin karadan yürütülmesi, canlandırmasını da seyretmek mümkün olacak.

Projeye başladığımız andan itibaren her anlamda farklı bir yaklaşım oluşturmaya çalıştık. Projenin İstanbul'a dair vaatleri ve konumlandırması konseptin de bu doğrultuda olmasını sağladı. Sapphire Çarşı; Sapphire Lezzet, Sapphire Tasarım, Sapphire Moda, Sapphire Genç, Sapphire Pazar ve Sapphire Ev&Teknoloji katlarından oluşacak. Yeni geleneksel çarşı olan Sapphire Çarşı'nın içerisinde yer alacak markaların, ana konsepte uygun ve özel olarak İstanbul vurgusuna sahip bir dekorasyona ve koleksiyona sahip olmasını planlıyoruz.”

Alkaş, Sapphire Çarşı'nın konseptini oluşturulurken İstanbul'un geleneksel çarşılarından yola çıkıldığını belirterek, “İstanbul'un tarihsel çarşı yolculuğunda Kapalı Çarşı, Mısır Çarşısı, Karaköy, Beyoğlu, Taksim, Şişli ve Levent güzergahının sonunda yer alan Sapphire Çarşı'nın yerli ve yabancı turistler için de ilgi çekici bir atmosfere sahip olmasını hedefliyoruz” dedi.

2010 ŞUBAT AYINDA AÇILACAK

Sapphire Çarşı'nın 2010 yılının Şubat ayı sonuna doğru açılmasını planladıklarını kaydeden Alkaş, kiraların firma ve markalarla yapılan görüşmelerde belirleneceğini, hasılat esaslı bir kira sözleşmesi yapmayı hedeflediklerini, İstanbul Sapphire'deki rezidansların yüzde 40'ının kiralandığını bildirdi.

Alkaş, İstanbul Sapphire'de hafta içi 2 bin 500, hafta sonu da 4 bin kişiyi ağırlamanın mümkün olacağını, yıllık ziyaretçi sayısının 8-10 milyonun altına düşmeyeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu da, İstanbul Sapphire'in yüzeyini kaplayan cam örtünün yumuşak bir kıvrımla, yatay olarak binanın eteği şeklinde uzayarak kafe, bar, restoran ve dükkanların yer aldığı alanın üzerini, saçağa dönüşerek örttüğünü söyledi.

Tabanlıoğlu, “Doğal ışıktan optimum yararlanılan bu alan çok katmanlı, hareketli, tek bir büyük mekan olarak algılanıyor. İstanbul'un mimari haritasında özgün bir 21. yüzyıl ürünü olan bu yapının çağdaş tasarım konseptini destekleyen AVM kurgusu, Türkiye'nin yaratıcı üretim gücünü uluslararası arenaya taşıyan isimlere kendilerini en iyi biçimde ifade edebilecekleri mimari bir zemin oluşturacak” diye konuştu.

Murat Tabanlıoğlu, İstanbul Sapphire'nin, yapılan testlerinde 8 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olduğunun görüldüğünü belirtti.

İSTANBUL SAPPHIRE

Verilen bilgiye göre, İstanbul Sapphire'de tüm cepheler camla kaplı olacak. İç mekanlar, dışta oluşturulan cam cephe yardımıyla olumsuz meteorolojik koşullardan ve sesten korunurken, ev sahipleri 200 metre yükseklikteki evlerinin camını açabilecek ve balkona çıkabilecek.

Çift cam cephe sistemi sayesinde enerjiden yüzde 25 oranında tasarruf sağlanacak binanın 2 cephesi arasında ısı farkı olması nedeniyle, doğal hava verilerek yaşayanlar için doğal bir ortam yaratılacak. Rezidansların her 3 katında bir toplam 21 adet “gökbahçe” yer alacak.

Boğaz'a nazır 163 metre yükseklikte bulunan ve Türkiye'nin en yüksek golf antrenman sahasının yer aldığı İstanbul Sapphire, 22 farklı tipte, büyüklüğü 120 ila 550 metre kare arasında değişen 180 rezidans ünitesi ve bir alışveriş merkezini kapsayacak. Şimdiye kadar yarısının satıldığı dairelerin fiyatları 1 milyon 38 bin dolar ile 7 milyon 800 bin dolar arasında değişiyor.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title