Sezonun Son Muzu Üreticinin Yüzünü Güldürdü
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde, kış ayında yaşanan don olayları nedeniyle açık alanda üretilen yerli muzun rekoltesi düştü.
Serada üretilen yerli muzun ise hasadında sona geldi. Piyasada yerli muzun azalması üzerine yerli muz tarihte ilk kez kilosu 6 liradan satışa sunuldu.
Pazarcı Mahallesi'nde 6 dönümlük serada muz üretimi yapan ve aynı zamanda Ziraat Mühendisleri Odası Gazipaşa Temsilcisi olan Hidayet Bilgiç, muzun kilosunda yaşanan artışın üreticiyi mutlu ettiğini söyledi. Açık alanda muz meyvesinin kalmadığını belirten Bilgiç, serada üretilen muzlarda ise hasatta sona gelindiğini dile getirdi. Örtü altı üretim yapılan muzda 12 ay boyunca üretim yapılabildiğine ifade eden Bilgiç, "Son günlerde açık alanda üretilen muz bittiği için sadece örtü altında ürün alınmakta. Arz talep etkisinden dolayı fiyat arttı. Fiyatın istanbul halinde 6 liraya satıldığını duyduk. Bu fiyatları muz üreticisi uzun yıllar görmedi" dedi.
Fiyat artışının üreticiye pek yansımadığını da dile getiren Bilgiç, "Mevsim itibariyle şu an hasat zamanı değil. Dolayısıyla bu artış açık alanda muz üreten üreticiye yansımadı. Daha çok örtü altı üretim yapan üreticiler bu artıştan olumlu etkilendi" diye konuştu.
Kahyalar Mahallesi'nde 11 dönüm alanda örtü altı muz üretimi yapan Adem Uğur da yaklaşık 10 yıldır böyle bir fiyat artışına rastlamadıklarını söyledi. Bu artışın üreticiye doping etkisi yaptığını belirten Uğur, "Muz üretimi hassas ve girdileri pahalı bir üretim. Özellikle sulama problemi büyük maliyetlere neden oluyor. Bu fiyatlar üreticinin toplanmasına neden olur. Örtü altında da hasat bitmek üzere. Şu an muzları besliyoruz. İnşallah fiyatlar böyle gider" ifadelerini kullandı.
Fiyat artışına ilişkin açıklama yapan Gazipaşa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cılız ise şunları kaydetti:
"Bu fiyat kalıcı bir fiyat değil. Açık muzlar tamamen bitti. Kapalı muzlar azaldığı için muzun az olması nedeniyle fiyatlar arttı. Çiftçimiz sevindi. İnşallah böyle devam eder. Türkiye’de muz, Alanya, Gazipaşa, Anamur ve Bozyazı ilçelerinde yetişiyor. Bu dört ilçe Türkiye muz üretiminin yarısına yakınını karşılıyor. Geri kalanı ithal ediliyor. Gazipaşa’da 12 bin dekar alanda muz üretimi yapılıyor. Bunun bin dekarı örtü altında. Örtü altı muz üretimi ilçemizde giderek yaygınlaşıyor. Bizler de bu doğrultuda üreticileri yönlendiriyoruz."