Haberler

Sigara ve Alkoldeki ÖTV Oyunu

Güncelleme:
Abone Ol

Bazı sigara ve alkollü içecek üreten şirketlerin, teslim ettiği üründen aldığı ÖTV'yi vergi dairesine ya geç yatırdığı ya da ödemediği tespit edildi.

Türkiye ekonomisini her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına uğratan kaçak sigara ve alkollü içeceklere yönelik denetimler devam ederken, Maliye'nin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oyunu ile karşı karşıya kaldığı öğrenildi.

Bazı sigara ve alkollü içecek üretimi yapan şirketlerin teslim ettiği üründen aldığı ÖTV'yi vergi dairesine ya geç yatırdığı ya da ödemediği tespit edildi. Böylece bazı şirketlerin, düşük oranlı geçikme cezasını ödeyerek, ÖTV paralarını düşük maliyetli kredi gibi kullandıkları ortaya çıktı.

ALIŞKANLIK HALİNE GETİRDİLER

Star gazetesinden Ercan Baysal'ın haberine göre; Örneğin bir sigara firması üretim yaptıktan sonra yüzde 65 oranını bulan ÖTV'yi de fiyata yansıtarak satış yapıyor. 10 milyon liralık satışta 6.5 milyon liralık vergiyi de kendisi alıyor. Ancak bunu Maliye'ye geç teslim edebiliyor. Maliye'ye sadece aylık yüzde 1.40 oranında gecikme cezasını ödeyerek bu parayı kredi gibi kullanabiliyor. Buna yönelik bazı işletmelerin geciktirmeyi alışkanlık haline getirmesinin ardından sektörü mercek altına alan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ise yüklendiği ÖTV'yi ödemeyen işletmelere bandrol verilmemesi kararı aldı.

DÜZENLEME YAPILACAK

Meclis'te görüşülen Torba Yasa'da yer alan bir madde ile 'Bandrollü Ürün İzleme Sistemi' getiriliyor. Buna göre yasal sürecin tamamlanması veya düzenlemede herhangi bir değişikliğe gidilmemesi halinde bir firmanın ödemesi gereken ÖTV'yi vergi dairesine yatırmadan yeniden bandrol alması mümkün olmayacak. Bandrollü Ürün İzleme Sistemi, bandrol alınmak istediğinde firmaların ÖTV'nin yanı sıra KDV gibi diğer vergi borcu da varsa uyarıda bulunacak.

MALİYE, 89.4 MİLYARLIK ÖTV TAHSİL EDECEK

Maliye Bakanlığı'nın piyasada sahte bandrolle içki ve sigara satışını önlemeye yönelik çalışması da ayrıca devam ediyor. Sadece sigaradan tahsil edilen ÖTV 20 milyar lirayı buluyor. Maliye Bakanlığı 2014 yılında tamamında ise sigara ve alkolünde bulunduğu tüm kalemlerden 89.4 milyar Türk Lirası Özel Tüketim Vergisi tahsil etmeyi planlıyor. Torba Yasa'da ilgili madde sayesinde şirketlerin 90 milyar dolara dayanan ÖTV'yi kredi gibi kullanması artık söz konusu olamayacak.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Ercan Baysal Türkiye Ekonomi Star Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (2)

Hüseyin KANARhuseyinkanar@hotmail.com:

Normal sigara alınacak fiyatta değil mecburen kaçak içiyoruz kaçağın paketi 2,5 3 tl norma gigarayı 5 tl sabitleyin bakın ozaman kaçak içiliyormu ne ötv ne kdv zararına uğrarsınız.

Yanıtla219
nusaybinliasd@hotmail.com:

bence en mantıklısı sigarayı reçeteyle vermek mesela haftada 1 paket kullanabilirsin gibi bir şey sigaranın verdiği kayıpların önüne geçer hem de küçük çocuklar sigara içemez ve kimseden satın alamaz tabi kaçağa da ağır ceza ve sıkı denetimle

Yanıtla17
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title