Haberler

Soma Faciası Eğitim Zaafiyetini de Ortaya Çıkardı

Güncelleme:
Abone Ol

Faciayla, işçilerin yeterli eğitim almadığı ortaya çıktı. Eğitim birkaç güne sıkıştırılmış, tatbikat yerine film izlettirilmiş.

Soma faciasından sonra gündeme gelen madencilerin eğitimlerinde de zaafiyet olduğu ortaya çıktı. ‘Eğitim madeni’nde birkaç aylık eğitimlerin süresi birkaç güne düşürülürken, çoğu yerde tatbikat yerine görsel sunumlarla yetiniliyor. İşverenin endişesi ise “vardiya durmasın...”

BİRKAÇ AY SÜREN EĞİTİMLER, BİRKAÇ GÜNE DÜŞÜRÜLMÜŞ

Madencilere yönelik acil durum eğitim faaliyetlerinde de özensizlik ortaya çıktı. Eskiden işçi madene girmeden önce birkaç ay süren eğitimler, birkaç güne düşürülürken, tatbikat yerine görsel sunumlarla yetiniliyor.

1 GÜNLÜK EĞİTİMLE MADENE İNİYORLAR

Soma’da bazı işçilerin 1 günlük eğitimle madene indiği belirtiliyor. Özel şirketler, işçinin imzaladığı “eğitim aldım” belgesini müfettişlere göstererek eğitim sorununu çoğu zaman göstermelik yoldan çözme yoluna gidiyor.

"MEVZUAT DA BUNA UYGUN HALE GETİRİLDİ"

Madenciler Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, “Zonguldakta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve rödovans yoluyla faaliyet gösteren irili ufaklı firmalar var. Yer altında ilk defa çalışacaklara yer altına girmeden önce eğitim veriliyor. Eğitimler birkaç gün yapılıyor. Eskiden işçi madene girmeden önce birkaç ay eğitilirdi, birkaç günlük yüzeysel angarya haline getirildi. Süre azaltıldı, mevzuat da buna uygun hale getirildi. Sadece ‘eğitim almıştır’ diye belge veriliyor. Adet yerini bulsun diye yapılıyor. Ne kadar bilinç verdiği tartışılır. İşlevini tam olarak yerine getirmediği ortada” diye konuştu.
Kaymakçı, eğitimlerin nasıl yapıldığına dair bilgi verirken de, “Tatbikattan ziyade dersanelerde görsel sunumlar yapılıyor. Nakliyattakiş, tahkimattaki riskler hakkında bilgi veriliyor. Pratik olarak gösterilmiyor. Eğitimin 6 ayda bir yapılması gerektiği ortaya çıkıyor” dedi.

PROBLEM: AMAN İŞ DURMASIN! SADECE "EĞİTİM GÖRDÜM" İMZASI ATANLAR VAR

Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Muhammet Yıldız ise, “6-7 günlük bir mesleki eğitim var. Problem şu: İşverenler işi durdurmak istemiyor. 3-4 gün vardiyayı durdurmak yerine 6-8 saat ders versek diye teklif edenler oluyor. Bazı işçilerin de sadece eğitim gördüm şeklinde imza attığını duyuyoruz” diye konuştu.

Yıldız, eğitimlerin maden ocağının yakınında işçinin kullandığı edevatla birlikte verildiğini ifade etti. Kamu kurumlarında eskiden maden mühendisleri için de eğitim süresinin daha uzun olduğunu 1-2 aylık rotasyon eğitimi süresinin özellikle özel sektörde düştüğünü kaydetti.

ÖZELLE KAMU ARASINDA MAAŞ UÇURUMU

Öte yandan kamu ile özel madencilik arasında maaş uçurumu var. Sektör uzmanlarından alınan bilgiye göre Soma’da eski olmayan bir çalışan 1200-1300 lira arasında maaş alırken Zonguldak’taki TTK işletmelerinde bu miktar 3 bin 500 liraya kadar çıkabiliyor. Kamu, hafta sonu tatilleri konusunda da avantajlara sahip. Uzmanlar, özel sektörde çalışan işçilerin “sürekli üretim” baskısı hissettiğini de ifade etti.

EĞİTİM MADENİ NE İŞ YAPAR?

Eğitim madeni, madenlerdeki koşulları birebir yansıtarak eğitim vermek amacıyla kullanılıyor. TTK’nın da Zonguldak’ta Avrupa Birliği desteğiyle kurduğu bir eğitim madeni bulunuyor. 800 metrelik madende iş güvenliği eğitimi, jeoloji eğitimi verilebiliyor. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Muhammet Yıldız Zonguldak Kaymakçı Ekonomi Soma Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (23)

İSMET ERGÜNundefined:

VATAN EVLADI MADENCİ MURAT SEDYE KİRLENMESİN DİYE ÇİZMESİNİ ÇIKARTMAYI İSTİYOR ÖTE YANDA GEZİ PARKI HAYRANLARI VE AKTÖRLERİ DEVLETİN ASKERİNE POLİSİNE KURŞUN SIKIP DEVLET MALINI YAKIYORLAR ŞİMDİ DÜŞÜNELİM BUNUN HANGİSİ TÜRK OLABİLİR

Yanıtla166
Gülen Tezergulen.tezer@hotmail.com:

İsmet Ergün; Devletin benim vergilerimle alınan malı, devletin benim vergimle maaşı ödenen polislerinin devletin benim vergimle alınmış silahlarıyla hayatları ellerinden alınan, sakat kalan canından daha önemli değil mi?Bu kadar insan neden sokaklarda, neden protestolarda hiç düşündünüz mü?Biz de istemeyiz devlet malına zarar gelsin, benim vergilerimle alınmış, yapılmış mal zarar gelsin istemeyiz ama o malda kendi vergisini görmüyor artık sokağa çıkan. O malda hakkını yiyen, çalan, yargılanmayan, sorgulanmayan, yasaklarıyla ve bir gecede geçirdiği torba yasalarla özel hayatına, geleceğine müdahale eden devleti görüyor. Devlet malına devlet en gelir getiren kamu kurum ve kuruluşlarını yok pahasına satan, madencileri ölüme gönderen taşeronlaştırmanın yolunu açan hükümet daha çok zarar vermiştir; kaldı ki Gezi bir direniştir ve o direniş sırasında direnişçiler silahsız olarak örgütlenmişlerdir.Aksi olsaydı bugün Türkiye böyle mi olurdu?

00
Gülen Tezergulen.tezer@hotmail.com:

İsmet Ergün; Bir fışkıye için ortalığı ayağa kaldıran başkent fedaisi i. melih gökçek gibi mala geleceğine cana gelsin diyorsanız o ayrı mevzuu; orada insanlığı sorgularım ben.

00
aahmetundefined:

bu işin sonunda garibim ölen işciler suçlu olur. bir kore başbakanı veya devlet başkanı gibi olamazsınız. başbakan ne diyor bunlar normal şeyler eyy millet dert etmeyin koskoca başbakan ölenleri mi düşünsün hecccc

Yanıtla115
mustiimulken9@yahoo.com:

Yer alti madenciliginde ekiplerin iyi egitimli olmalari sart. Ozellikle cavuslari, egitimli ve tecrubeli bir cavus icin en onemli sey ekibinin can guvenligidir. Yeraltinda olabilecek her kotu durumun dakikalar hatta saatlet oncesi sinyalleri gelir. Kesinlikle anoden olmaz, bu sinyalleri alan cavus aninda ekibini ocaktan cikarir.Millet olarak ne yazik ki calisma ve is disiplinimiz cok zayif. Yer altinda kazalari onluyecek en etkili yontem denetim mekanizmasidir. Denetimin suistimsl edildigi heryerde lackaliklar ve kazalar kacinilmazdir. Calisma Bakanligi ve Maden Isleri Genel Mudurlugunun denetim elemanlari Soma faciasinin 1. derecede sorumlularidir. Ne yazik ki bu insanlar hakkinda su ana kadar hicbir sorusturma yapilmis degil. Birkac gariban muhendis ve cavusla bu isi ortbas etmek yeni kazalarin habercisidir. Benim yetalticalisma tecrubelerim bunlari soyluyor.

Yanıtla014
ISMET KADIOGLUundefined:

Egitimsiz insanlar,toplumlar daha az yasarlar.................

Yanıtla86
MUSTAFAundefined:

İnsanlar muhtaç olunca garibim ne şikayet edebiliyor ne de hakkını arayabiliyor.Evde çocuklar ekmek bekliyor.Şikayete gerek yok.Yetkili merciler ipin ucunu sağlam tutarsa bu tür olumsuzluklar yaşanmaz.Hiç bir maden önce iş güvenliği almaz önce mal güvenliği alır.İnşallah bundan sonra denetimler sıkı olur ve yaptırımlar ağır olur.Yeterli olmayan madene kilit vurursan herkes bu işi yapmaz kendine güvnenen yapar

Yanıtla012
tc vatandaşıundefined:

devletin suçu yok herkes halinden memnun suçlu olan sendika anca para yemesini bilirler

Yanıtla55
sevgi yalçınAdınız Yazınundefined:

gezi parkını ben yakından takip ettim ve çadırlara gittim ama kim güçlü acaba kaskı olan polis mi yoksa pet şişeyle orada üç beş ağaca sahip çıkan mı kim donanımlı acaba polismi yoksa orada duran halk mı gençler mi onun için mi gözleri kör oldu felç oldular öldüler kim kimi öldürdü acab a İSMET BEY

Yanıtla26
angaralıundefined:

Habere bak hele:) Eğitim birkaç günü sıkıştırılmış deniliyor. Ne olacaktı, işçiyi kampa mı sokacak? Neyin kafasını yaşıyorsunuz? şimdi yukarıda Allah var , hangi işletmede bundan fazlası yapılıyor ki sanki??Valla Türkiye'de toplasan 5 firmayı geçmez. Kimse işçiyi oturtup saatlerce , uygulamalı , sınavlı vs. ile eğitim vermiyor. Hiçbir işveren buna izin vermez. Sistem yanlış arkadaş...

Yanıtla44
Tüm 23 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title