Haberler

Son Dakika: Yerli otomobilin bataryasında da kullanılacak! Türkiye lityum üretimine 7 Aralık'ta başlıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Son dakika: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin bataryalarda kullanılan lityum üretimine 7 Aralık'ta başlayacağını söyledi. Üretilen lityumlar yerli otomobil bataryalarında da kullanılacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, pazartesi günü Eskişehir Kırka Eti Maden tesislerinde lityum karbonat üretimine başlanacağını belirterek, "Başlangıçta yıllık 10 bin ton olacak pilot üretimimiz kısa süre içinde yıllık 600 bin tona çıkacak. Bu üretim yerli elektrikli otomobilin pil yapımında önemli bir girdi olarak kullanılacak" dedi.

Dönmez, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü kapsamında düzenlenen Maden Sanayi İşverenleri Sendikası (MASİS) Madencilik ve Milli Ekonomi Zirvesi'ne videokonferans yöntemiyle katıldı. Burada yaptığı konuşmada, bugün dünyadaki 90 çeşit madenin 77'sinin Türkiye'de bulunduğunu söyleyen Dönmez, politikalarının özünü oluşturan temel mantalitenin yerlileştirme ve yerli üretim anlayışı olduğunu ifade etti.

"VERİLEN DESTEK 120 MİLYON LİRAYI BULDU"

Dönmez, madencilik ve ekonomik gelişmişlik arasında sıkı bir bağ olduğuna işaret ederek, "Gelişmiş ülkelerin var olan ekonomik seviyelerine ulaşmalarında, doğal kaynakları etkin bir şekilde kullanmaları büyük rol oynuyor. Bu maksatla madencilik sektörümüzü desteklemeye her şartta devam edeceğiz. Kömür sektöründen örnek verecek olursak 2016 yılından bugüne kadar toplam 250 milyon lirayı aşan destek ödemesi yaptık. Ayrıca, 2020 yılında bugüne kadar yerli kömürde üretim ve istihdamı korumak amacıyla verilen destek yaklaşık 120 milyon lirayı buldu" dedi.

"HER ZAMAN YATIRIMCIMIZIN, MADENCİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ"

Madencilik sektörünün Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içindeki payının yüzde 1,1 olduğunu dile getiren Dönmez, şöyle devam etti:

"Madencilikte 4-5 milyar dolarlık ihracatımız var ama buna karşılık altın hariç 2 katına varan ithalatımız da söz konusu. Sektörde yaklaşık 130-140 bin civarında doğrudan istihdam sağlıyoruz. Dolaylı olarak baktığınızda bu sayıyı en az 5-6 ile çarpmak gerek. Öyle ki bazı şirketlerimizde 3 nesildir madenlerde çalışan vatandaşlarımız söz konusu. Madencilik özellikle bazı bölgelerimizde sosyal ve kültürel hayatla iç içe geçmiş durumda. Madencilik bugün şehirlerimizi var etse de en önemlisi emekçilerimizin hayatında, hafızalarında, anılarında büyük bir yere sahip. Kendi hayatlarını ve evlatlarının hayatlarını buradan kazandıklarıyla inşa ettiler. Böylesine kutsal bir emeğin karşılığını, böylesine büyük bir ekonomik girdiyi, hayatın her alanına nüfuz eden böyle bir faaliyet alanını asılsız, bilimsel gerçeklerden tamamen uzak, belli bir grubun ideolojik dayatma ve saplantılarına heba edemeyiz. Her zaman yatırımcımızın arkasında, her zaman madenci kardeşlerimizin yanında olacağız"

Dönmez, Türkiye'nin madencilikte dünyada rekabet gücünün yüksek olduğu önemli madenleri bulunduğunu, bunların başında borun geldiğini ve bunu trona, feldspat, sodyum sülfat, krom, kurşun, çinko, zeolit, linyit, mermer, manyezit gibi diğer önemli madenlerin takip ettiğini söyledi.

"BAŞLANGIÇTA YILLIK 10 BİN TON ÜRETİM YAPILACAK"

Sezyum, skandiyum, tellur, osmiyum, paladyum, rodyum, rutenyum ve tantalyum gibi ileri teknoloji elementlerinden büyük bir bölümü için de Türkiye'de uygun jeolojik ortam bulunduğunu vurgulayan Dönmez, şunları kaydetti:

"Ancak nadir toprak elementi dediğimiz lityum, berilyum, galyum, niyobyum, toryum, zirkonyum, rubidyum ve vanadyum gibi madenlerimizi bugüne kadar teknolojik yetersizlik nedeniyle değere dönüştüremedik. Bu alandaki gidişatı tersine çevirmek için Eti Maden Eskişehir Sivrihisar'da nadir toprak elementleri (NTE) pilot tesis kurma çalışmalarına başladık. Bu elementlerin işlenmesiyle ilgili bazı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Lityum karbonat üretimiyle ilgili de iki ay önce bizzat Eskişehir Kırka Eti Maden tesislerine giderek pilot üretime dönük çalışmaları yerinde incelemiştik. İnşallah bu tesis Aralık ayında üretime başlayacak. Pazartesi günü Eskişehir Kırka Eti Maden tesislerinde lityum karbonat üretimine başlıyoruz. Başlangıçta yıllık 10 bin ton olacak pilot üretimimiz kısa süre içinde yıllık 600 bin tona çıkacak. Bu üretim yerli elektrikli otomobilin pil yapımında önemli bir girdi olarak kullanılacak"

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Fatih Dönmez Madencilik Türkiye Aralık Ekonomi Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (9)

ŞOOOKKKK:

ASGARİ ÜCRET İLE ÇALIŞAN TÜRKİYELİ VATANDAŞLAR YERLİ OTOMOBİLİ SATIN ALABİLECEK Mİ ?

Yanıtla53
haber:

yalan haber ne zaman sıkışırlarsa yerli otomobil bir de uçak bile yaptık biz . . .

Yanıtla70
adil:

mağaranda havalar nasıl klima var mı ?

03
hüseyin:

tamam o zaman üretmesinler askeri ücretli alamıyor motosiklet falan üretsinler

Yanıtla31
Berat Borat:

Sayin vatandaslar Avrupa su an tr ye karsi ambargo uguluyor bunu niye yayinlamiyor bizim türk haberleri

Yanıtla13
ŞOOOKK:

:)

02
Fırat:

Çünkü öyle bir şey yok.

10
Firat ablaya cevap:

Sen öyle san bak bi internetten akili ol öyle adi cevaplar verme

00
GAZİ:

ya bu ne herkes muhalefet olmuş İNANIN ARKADAŞ ÜLKENİN BİLİM ADAMLARINA daha düne kadar medeniyet bilmeyen elin oğlu yapıyorsa biz neden bazı şeyleri başarmaya kalkacağımız zaman eleştiriliyoruz Allah bilim adamlarımıza ve ülkemize zarar vermesin YAPTIK YAPIYORUZ VE YAPACAĞIZ VAR MI DAHA ÖTESİ BEKLEYİN VE GÖRÜN PEŞİN HÜKÜMLÜ OLMAYIN AKLINIZ VE FİKRİNİZ TERS MANTIK ÇALIŞMASIN

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title