Haberler

Son Gelişmeler Ekonomiyi Kötü Etkilese de Türkiye, Uzun ve Orta Vadede Olumlu Bir Görünüme Sahip"

Abone Ol

Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aslanoğlu: "Türkiye’de yaşanan 'Gezi Parkı' ve '17 Aralık operasyonu'yla gelişen süreç, ekonomide belli hasarlara yol açmış olsa da Türkiye’nin uzun vadeli başarı hikayeleri daha fazladır" "Blackrock’ın 'Türkiye’deki finans sektörüne.

BURHAN SANSARLIOĞLU - Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Görevlisi ekonomist Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Türkiye'nin orta ve uzun vadede  büyüme dinamikleri ve potansiyeli yüksek bir ülke olduğunu belirterek,  " Ancak son dönemde yaşanan iç gelişmeler, Türk ekonomisinin büyümesi ve Türkiye'de yapılacak yatırımlar üzerinde baskı oluşturmaya başladı" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Aslanoğlu, Türk ekonomisinin  orta ve uzun vadede iyi bir görünüme sahip olduğunu, ancak Türkiye'nin kısa vadede sıkıntı yaratabilecek ve beklentileri etkileyebilecek bir durumla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Aslanoğlu, belirsizliklerin azalması ve siyasi risk algısının düşmesi gerektiğine işaret ederek, "2013 yılında Türkiye'de yaşanan 'Gezi Parkı' ve '17 Aralık operasyonu'yla gelişen süreç,  ekonomide belli hasarlara yol açmış olsa da Türkiye'nin uzun vadeli başarı hikayeleri daha fazladır" diye konuştu.

Şu anda yaşanan belirsizliğin Türkiye'nin büyüme dinamiklerini de etkilediğini bildiren Aslanoğlu, şu an yaşanan sürecin uzaması durumunda beklentilerin ve yatırım kararlarının etkileneceğini  ve bu durumun da  olumsuz sonuçlar meydana getirebileceğini dile getirdi.

Aslanoğlu, "Amerikan Merkez Bankası'nın '( Fed ) parasal genişlemede azalmaya gitmesi ve Türkiye'de yolsuzluk operasyonlarının aynı zamana dek gelmesi ekstra bir olumsuzluk meydana getirmedi çünkü Fed'in eylemlerinin normalde de Türkiye'ye fazla bir etkisi olmayacaktı ve Türkiye'de son yaşanan olaylar ne zaman yaşanırsa yaşansın yarattığı risk algısı nedeniyle Türkiye'yi şimdiki gibi  olumsuz etkilerdi. Türkiye'nin şu anda finansal piyasalarında yaşanan negatiflik, büyük oranda iç dinamiklerden kaynaklanıyor. Borsa'da yaşanan kayıplar, son dönemlerde büyük oranda iç nedenlerden kaynaklanıyor. Borsa'nın bugün 75 bin değil de 68 bin civarında olması, kurun 2,10'a yaklaşması Türkiye'nin içerideki gündemiyle alakalıdır" ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük para yönetim fonlarından ve Halkbank'ın  hissedarlarından Blackrock'ın "Türkiye'deki finans sektörüne ilişkin pozisyonlarımızı artıracağız" ifadesini değerlendiren Aslanoğlu, "Bu tür  haberler artarsa yabancıların Türkiye ile ilgili algısı daha net olur" diye konuştu.

"TCMB, kurlarda ne kadar fazla istikrar sağlarsa  ekonominin genel gidişatına ilişkin algı da o kadar güçlenecek"

Prof. Dr. Aslanoğlu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB)  şu anda sıkı  politika izlemesi gereken bir dönem içinde olduğunu belirterek, TCMB'nin kontrol edemediği faktörlerin de olduğunu aktardı. Aslanoğlu, "TCMB, kurlarda ne kadar fazla istikrar sağlarsa  ekonominin genel gidişatına ilişkin algı da o kadar güçlenecek" dedi.

TCMB'nin yeri geldiği zaman  esnek bir politika izlemekten çekinmemesi gerektiğine dikkati çeken Aslanoğlu, TCMB'nin elindeki araçları bu süreç içerisinde en etkin biçimde kullanması ve güçlü bir irade göstermesinin önemli olduğunu vurguladı.

"Negatif reel faiz dönemi yavaş yavaş sona eriyor ve Fed'in  şu anki stratejisi de bu durumu destekliyor"

Fed'in  tahvil alımlarını azaltmasını değerlendiren Aslanoğlu, bu durumun gelişmekte olan ülkeleri fazla etkilemediğini, Türk ekonomisinin  ise şu anki özel durumu nedeniyle  birtakım etkilere maruz kaldığını kaydetti.

Aslanoğlu, ancak  tahvil alımının azaltılmasındaki sürecin ilerlemesinin faizler üzerindeki baskıyı artıracağını belirtti.

Enflasyonu düşük tutabilen ülkelerin faizdeki artıştan daha az etkileneceğini ifade eden Aslanoğlu, bu durumun borsaları olumlu etkileyeceğini bildirdi. Aslanoğlu, "Ancak enflasyonu yüksek olan ülkeler, Fed'in tahvil alımını azaltmasından dolayı faizlerdeki baskıyı hissetmeye devam edecek. Gelişmekte olan ülkeler, enflasyonu düşüremezse gelecek  yılın sonları ve 2015 yılında bu ülkelerde faizlerde baskı oluşur" diye konuştu.

Negatif reel faiz döneminin yavaş yavaş azalmaya başladığını ve bu sebepten dolayı faizlerin artacağını aktaran Aslanoğlu, nominal faizde  baskı olacağını ve reel faizin de pozitif olacağını belirterek, Fed'in şu anki stratejisinin de bu durumu desteklediğini ifade etti.

Aslanoğlu, ilerideki dönemde de reel faizlerin pozitif baskısının daha fazla görüleceğini sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Marmara Üniversitesi Blackrock Ekonomi Fed Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title