Haberler

Sosyal konut projesinde taksitler neye göre belirlenecek? Başvuru formunda kafa karıştıran detay

Güncelleme:
Abone Ol

Sosyal konut projesi ile 2+1 ve 3+1 daireler için en yüksek istenen bedel 950 bin TL olarak açıklandı. Aylık taksitler ise dairenin büyüklüğüne göre 2 bin 280 TL ve 3 bin 187 TL olarak belirlenmişti. Ancak projenin başvuru formunda, "Aylık taksitler yılda iki kez belirlenecek. Ne kadar artış yapılacağı da, bir önceki 6 aylık dönemde memur maaşlarındaki artış oranı dikkate alınarak, idarece tespit edilen oranda artırılacak." ibaresinin yer alması kafaları karıştırdı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinde başvurular daha ilk günden 1 milyonu aştı. Satışa sunulacak olan 2+1 ve 3+1 evler için en yüksek bedel 950 bin TL olarak belirlendi.

Ancak dün itibarıyla başvuruları başlayan projenin başvuru formunda ortaya çıkan bir detay, taksit tutarlarındaki artışlarla ilgili tartışmalara yol açtı. Başvuru bilgilendirme formunda belirtilene göre, aylık taksitler her yılın ocak ve temmuz ayları olmak üzere yılda iki kez belirlenecek. Ne kadar artış yapılacağı da, bir önceki 6 aylık dönemde memur maaşlarındaki artış oranı dikkate alınarak, idarece tespit edilen oranda artırılacak.

"DAHA YÜKSEK ARTIŞ OLABİLİR"

Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Çelik, "Neden memur maaş artış oranı kadar denmiyor da idareye takdir yetkisi tanınıyor? Bu ifadeye göre, idare daha yüksek bir artış oranı belirleyebilir. Sonra sürpriz artışlar olmasın" dedi.

EN YÜKSEK TAKSİT 3.187 TL OLARAK AÇIKLANDI

500 bin konut ve 250 bin konutluk arsa ile 50 bin işyerinden oluşacak projenin detayları önceki gün açıklanmıştı. Konutların maliyeti üzerinden yüzde 40 indirim yapılacak projede, 2+1 dairelerin bedeli 608 bin TL idi. Aylık taksitler ise 240 ay vade ile 2 bin 280 TL olarak belirlendi. 3+1 dairelerin fiyatının ise 851 bin TL olduğu projede, bu dairelere de aylık taksit 3 bin 187 TL olarak belirlenmişti.

BAKAN KURUM: ASGARİ ÜCRETLİLER EK MESAİ YAPABİLİR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum dün akşam katıldığı bir canlı yayında, "Asgari ücretliler hem kira hem konut kredisini nasıl ödeyecek?" sorusuna şu yanıtı verdi: "5 bin 500 lira alıyor. Hem kira ödeyecek hem konut kredisi taksiti ödeyecek hem de evini geçindirecek. Tabii bunu yapabilmesi için ilave mesai ve kazanç sağlaması gerekiyor. Bunun için vatandaşımız biraz dişini sıkarak, biraz eşinden, dostundan borç alarak, biraz ek mesai yaparak bu bedeli karşılayabilir."

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Ekonomi

Sosyal Konut Murat Kurum Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (11)

özen66:

ilk kez olan sey degılkı. bundan oncekı tokı evlerınde de aynısı olmuyormu

Yanıtla27147
Türk Genci:

olmuyordu biz 2007 senesinde sabit fiyat ve aylık sabit ödemelerle 120 ayda ödedik

214
Oktay Gögtaş:

2 1 evin fiyatnın 600 Bin olarak belirle sonrada utanmadan milleten oy iste .

Yanıtla2446
polat tatar:

"Bir musibet bin nasihatten iyidir." Atasözü boşuna değil. Başlarına ne geldiğini görmeden bu işin aslında karlı bir iş olmadığını anlayamaz bazıları...

Yanıtla1133
Sanane Adımdan :

nesini anlamıyolar yıllardır böyle zaten

Yanıtla432
ahmetE:

bir asgari ücretliye, gel sen 4-5 bin kira ödeme, biz sana aylık 3 bin TL ye bitmiş,hazır bir ev veriyoruz diyen devlete sosyal devlet denir.

Yanıtla1614
Osman Tokgonul:

Asgari ücretliler taksitleri nasıl ödeyecekmiş okudunuz mu ? " Biraz dişlerini sıkacaklarmış " Sayın bakan sordunuz mu dişleriniz var mı diye ? Olmayan şeyi nasıl sıkacağız be bakan .

Yanıtla624
mustafa kuyu:

Keşke öğrencilere önce yurt yapılsaydı.Yine binlerce öğrenci yurt parası kira parası bulamadığı için okulunu bırakacak!

Yanıtla813
Salih Can:

toplam 500 bin konut olacak . belki milyonlar başvuracak ismi çıkmayan kişilerin parası da devlete kar kalacak . fakir zaten alamıyor o başka .

Yanıtla128
Hakan Doğan:

Tokiden ev çıktığında peşinatı nasıl vereceğiz bunun da mantığı yok insan açıklama yapmadan önce durumu olmayanları düşünüp ona göre karar alırdı çıksa dahi peşinatı ödeyemeyeceğimiz için yine hüsran yine evsiz kalacağız bunada EYVALLAH

Yanıtla08
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title