Su Ürünleri Sektörü 2016 Yılı Yol Haritasını Belirledi
Türk Hava Yolları’nın (THY) uçtuğu ülkelerde ihracatını katlayarak arttıran Türk Su Ürünleri Sektörü, THY’den navlun ücretleri ile ilgili destek bekliyor.
Türk Hava Yolları'nın (THY) uçtuğu ülkelerde ihracatını katlayarak arttıran Türk Su Ürünleri Sektörü, THY'den navlun ücretleri ile ilgili destek bekliyor.
Türkiye'nin ihracatının yüzde 8 gerilediği 2015 yılında ihracatını dolar bazında koruyarak 690 milyon dolar dövizi ülkemize kazandıran Su ürünleri sektörü, su ürünleri Sektör toplantısında bir araya geldi.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, THY'nin navlun tarifelerini sektörün beklentilerine göre revize etmesini istediklerini kaydetti. THY'nin desteği ile Son 4 yılda ABD pazarındaki ihracatlarını 5 milyon dolardan 24 milyon dolara çıkardıklarını anlatan Kızıltan, "ABD pazarında ihracatımızın kısa sürede 5 kat artışında THY'nin destinasyon sayısını 3'ten 8'e çıkarması etkili oldu. THY'den destinasyon sayısı arttırmasının yanı sıra navlun ücretlerinde indirim istiyoruz. Konuyla ilgili THY ile temasa geçtik. TİM Başkanımız Mehmet Büyükekşi'nin desteğiyle kısa sürede sonuç almayı umuyoruz" şeklinde konuştu.
THY'nin Kanada ve Tayland başta olmak üzere yeni destinasyonlarındaki su ürünleri fuarlarına Su Ürünleri Tanıtım Grubu ile katıldıklarını ve Türk su ürünlerinin tanıtımını yaptıklarını ifade eden Kızıltan, 2016 yılında su ürünleri sektörünün ABD ve Fransa pazarına yönelik yoğun tanıtım çalışmalarına imza atacaklarını kaydetti.
Türkiye'nin 2015 yılı sonunda 689 milyon dolar su ürünleri ihracatı yaptığına vurgu yapan Kızıltan şöyle konuştu: "2023 yılı için sektörümüzün 1.5 milyar dolar ihracat hedefi var. Bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. 2015 yılı sonunda 80 ülkeye ihracat yaptık, amacımız ihracatta 100 ülkeyi geçmek."
SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜ, 2016 YILINDA SOSYAL MEDYAYA YOĞUNLAŞACAK
Sosyal medyanın günümüzde insanların hayatında büyük bir yer edindiğine işaret eden Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube, Linkedin başta olmak üzere sosyal medya platformlarında Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG)'nun etkin tanıtım yapmaya başladığını, 2016 yılında tanıtım çalışmalarına hız vereceklerini söyledi.
Uzun yıllardır Brüksel Su Ürünleri Fuarı'na Türkiye Milli Katılım Organizasyonu ile katılan Su ürünleri sektörü, 2016 yılında Boston Su Ürünleri Fuarı'na da Türkiye Milli Katılım Organizasyonu ile katılacak. 6-8 Mart 2016 tarihleri arasındaki Boston Su Ürünleri Fuarı'na Türkiye, 10 firma ile katılacak.
STG 2015 YILINDA 14 FUARA KATILDI
Su Ürünleri Tanıtım Grubu olarak, dünya genelinde düzenlenen tüm su ürünleri fuarlarına katılmayı hedeflediklerini belirten Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, 2015 yılında dünya genelinde 14 fuara katılarak Türk su ürünlerinin tanıtımını yaptıklarını dile getirdi.
2015 yılında Türkmenistan'daki Türk İhraç Ürünleri Fuarı ile tanıtım atağına başladıklarını anlatan İşliel, "Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Tayland, Güney Kore, Belçika, Kanada, Güney Afrika, Çin, Rusya, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya ve Irak'ta fuarlara katıldık. 2016 yılında da 12 fuarı programımıza aldık. Türkiye'nin Brüksel'den sonra Boston Su Ürünleri Fuarı'na da Milli Katılım Organizasyonu ile katılacak olması sektör açısından güzel bir gelişme. Geçen yıl 3 firma ve STG ile katıldığımız Boston Su Ürünleri Fuarı'nda bu yıl 10 Türk firması yer alacak ve ihracatımızı arttırmak için çaba gösterecek" diye konuştu.
TÜRKİYE FEAP'A TEKRAR ÜYE OLDU
Türkiye'nin su ürünleri ihracatında lider pazar konumundaki Avrupa Birliği'nde kültür balığı yetiştiricilerinin üst kuruluşu Avrupa Akuakültür Üreticileri Federasyonu Federation of European Aquaculture Producers (FEAP)'a Türkiye 6 yıl sonra geri döndü. FEAP'ta Türkiye'yi Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Taner Ciğer temsil edecek.
İspanya Deniz Ürünleri Üreticileri Birliği (APROMAR)'nin Türkiye'yi çipura ve levrek üretimine verdiği destek nedeniyle Avrupa Birliği'ne şikayet ettiğini, bu nedenle Türkiye'nin bir soruşturma sürecinden geçtiğini anlatan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Taner Ciğer, "Türkiye FEAP'tan ayrılmasaydı bu soruşturmaya muhatap olmazdı. Türkiye'nin FEAP'tan ayrılması hataydı. Bu hatadan döndük. 1 Ocak 2016 itibariyle Türkiye FEAP'a tekrar üye oldu" dedi.
Çeşme Sheraton Oteli'nde düzenlenen "Su Ürünleti Sektör Toplantısı"nda Gazeteci ve TV Programcısı İsmail Uğural moderatörlük görevini üstlenirken, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, Ekonomi Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bürokratları ve sektör temsilcileri katıldı. - AYDIN