Su Ürünleri Tanıtım Grubu Her Çinliye Türk Balığı Yedirecek
Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Çinlilere Türk balığı yedirmek için çalışıyor Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Çinlilere Türk balığı yedirmek için çalışıyor.
Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Çinlilere Türk balığı yedirmek için çalışıyor Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Çinlilere Türk balığı yedirmek için çalışıyor. Çin'in Dalian kentinde düzenlenen, Balıkçılık ve Su Ürünleri Fuarı "China Fıshery&Seafood Exposition"a katılan STG, yıllık 8 milyar dolarlık su ürünleri ithalatıyla, dünyanın en büyük su ürünleri ithalatçısı olan Çin'e Türk su ürünlerinin ihracatını arttırmak için tanıtım yaptı.
Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG), yıllık 8 milyar dolar su ürünleri ithal eden Çin'e Türkiye'nin su ürünleri ihracatını arttırmak için Çin pazarına yoğunlaştı. STG'den yapılan açıklamaya göre, tanıtım grubu Uzakdoğu'nun en büyük su ürünleri fuarı olan "Çin Balıkçılık ve Su Ürünleri Fuarı"na bu yıl ikinci kez katıldı. "Çin Balıkçılık ve Su Ürünleri Fuarı"nın geçen yıl Çin'in Qingdao şehrinde düzenlendiğini o fuara da katıldıklarını hatırlatan STG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vehbi Merzeci, 2011 yılında 8 milyar dolar su ürünleri ithalatı yapan Çin'e Türkiye'nin su ürünleri ihracatını arttırmak için yoğun mesai harcadıklarını belirtti.
-"AMACIMIZ TALEBİ DAHA DA ARTIRMAK"-
Bu yıl Dalian şehrinde 17. kez 45 bin metrekarelik alanda düzenlenen "China Fıshery&Seafood Exposition"a gelen katılımcıların yüzde 40'ının yabancı ülkelerden olduğunu kaydeden Merzeci, "44 ülkeden 900 katılımcı firma var. Kanada, Şili, Ekvator, Estonya, İzlanda, Hindistan, İrlanda, İtalya, Malezya, Norveç, Pakistan, Papua Yeni Gine, Peru, Filipinler, Güney Kore, İspanya, Tayland, Hollanda, İngiltere ve ABD firmaları da fuarda yer aldı. Ziyaretçiler ise 80 ülkeden ve ziyaretçi sayısı 20 binin üzerinde. 2011 yılı için Çin'in su ürünleri ticaret hacmi 26 milyar dolar, bir önceki yıla göre yüzde 30 artış göstermiş durumda. Çin, su ürünleri açısından dünyanın hem en büyük ihracatçısı, hem de en büyük ithalatçısı. Balıklar yanında diğer su ürünlerini, kabuklu ve yumuşakçaları çok tüketen bir toplum. Ülkemizden de deniz salyangozu ve deniz patlıcanı ihracatı yapılıyor, talep yine var. Amacımız talebi daha da arttırmak" diye konuştu.
Çin'in su ürünleri ithalatının 2011 yılında yüzde 25 artışla 8 milyar dolara ulaştığını anlatan Merzeci şöyle devam etti: "Çin mutfağında deniz ürünleri çok önemli, favori yemekler deniz ürünleriyle hazırlanıyor. Türk su ürünleri sektörünün gelişim gösterebileceği bir Pazar. STG olarak Çin pazarına yönelik tanıtım çalışmalarımız önümüzdeki yıllarda da devam edecek."
-SAGUN: "190 MİLYON ZENGİN ÇİNLİ VAR"-
Çin'in kıyı bölgelerinde yaşayan, yüksek gelir düzeyine sahip yaklaşık 190 milyon Çinli bulunduğunu belirten İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Su Ürünleri Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Tuncay Sagun ise, "Bu sayı Almanya, Fransa, İngiltere nüfusunun toplamı kadar. Ancak Çin'de Türkiye'nin yeterli ölçüde tanıtımı bugüne kadar yapılmamış. Çin, Türk özel sektörü açısından, ucuz, kar marjı yüksek bir ithalat kaynağı olarak görülüyor. Oysa Çin aynı zamanda çok önemli ve büyük bir pazar. Türkiye'nin daha iyi tanıtılması ile birlikte bu pazarda Türk ihraç ürünleri için de önemli bir imkanın ortaya çıkabileceğini düşünüyoruz. Çin'e su ürünleri ihracatımız 2011 yılında 2 milyon 81 bin dolara ulaştı. Bu rakamı çok daha yukarılara taşıyabileceğimizi bu fuarda gördük" şeklinde konuştu.
Çin Su Ürünleri Fuarı'nda Su Ürünleri Tanıtım Grubu'nu STG Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vehbi Merzeci, STG Yönetim Kurulu Üyesi A. Tuncay Sagun ve Ege İhracatçı Birlikleri Şefi Serap Ünal'dan oluşan heyet temsil etti. Türkiye'den STG dışında Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Üyesi Silo Tarım Ürünleri Ltd. Şti. firması katıldı. - Ankara