Haberler

Süpermarketlerde tereyağı krizi nedeniyle fiyatlar had safhaya ulaştı

Güncelleme:
Abone Ol

Avrupa genelinde maliyetler ve üretim yetersizliği nedeniyle tereyağı fiyatında yaşanan yüksek oranlı artışlar, hem tüketiciler hem de ekonomi yönetimleri için soruna dönüştü.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, AB ülkelerinde tereyağı fiyatları şubatta yıllık ortalama yüzde 30 arttı. Avrupa'nın en kalabalık nüfusuna sahip Almanya'da da Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre ocak ayında tereyağının üretici fiyatı yıllık bazda yüzde 39,8 düzeyinde artış gösterdi.

Söz konusu oranların Avro Bölgesi'nde yüzde 2,5 düzeyinde gerçekleşen ocak ayı enflasyonunun çok üstünde olması dikkati çekiyor. Ayrıca Avrupa'da tereyağı 250 gramlık ambalajlarda satıldığı için tüketiciler çok kullanılan ürünleri sık sık almak zorunda kalıyor ve fiyattaki dalgalanmaları daha çok hissediyor. Bu durum da enflasyon beklentilerini düşürmeye yönelik politikalara zarar veriyor.

MARKETLER TEREYAĞI İÇİN PROMOSYON DÜZENLİYOR

Kıtada tüketiciler tereyağı için tarihin en yüksek fiyatını öderken, süpermarketler indirimli tereyağı için promosyon düzenliyor. Süpermarketler, panik alımlarını önlemek için her müşteri için en fazla 4 paket tereyağı (her paket 250 gram) limiti koyuyor. Bunun yanında bazı süpermarketlerde ise tereyağı, havyar gibi lüks ürünlerle birlikte özel güvenlikli raflarda saklanıyor.

POLONYA, FİYATLARI DÜŞÜRMEK İÇİN DONMUŞ TEREYAĞI REZERVLERİNİ SATIYOR

Almanya'nın komşusu Polonya'da ise tereyağı fiyatları siyasetin gündeminde yer alıyor. Ülkede tereyağı lüks bir ürün haline gelirken, hükümet acil önlemlere başvurdu. Mayıs 2025'teki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde artan fiyatları dengelemek isteyen Polonya hükümeti, Aralık 2024'te stratejik tereyağı rezervinden 1.102 tonun serbest bırakılacağını açıklamıştı. Polonya Stratejik Rezervler Ajansı da tuzsuz dondurulmuş tereyağını işletmelere kilosu 7 dolardan satılacağını duyurmuştu.

MALİYETLER ARTIYOR, ÜRETİM DÜŞÜYOR

Bu arada Avrupa'da çiftçiler pahalı ham madde ve enerji, düşük süt fiyatları, yüksek nakliye maliyetleriyle mücadele ederken, bu durumun da tereyağında üretim sıkıntısına yol açtığı belirtiliyor. Bunun yanında, son yıllarda Avrupa genelinde konsantre yem kullanımının artmasıyla sütün yağ içeriği normalden daha düşük olduğu için tereyağı üretiminin de azaldığı ifade ediliyor. Ayrıca geçen yıl Avrupa Birliği'ndeki inek sayısı 20 milyonun altına düşerken, Hollanda ve İrlanda gibi önemli süt ve tereyağı endüstrisine sahip ülkelerde de tarım politikası konusunda şiddetli tartışmalar yaşanıyor. Avrupa genelinde ise hükümetlerin iklim politikaları ve artan maliyetler nedeniyle çiftçi protestoları da artıyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Yaşam Yaşam Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (16)

Kasım Ekşi:

Bizde çok var marketler dolu,adı tereyağı,o fiyat ile satılıyor. ama içinde %10 tereyağı

Yanıtla3111
İsmail Karadogan:

Yarım yağlı tereyağı markamız bile var çok şükür ????

02
Dağıstan:

Patates,iç yağı,palm yağı, vb doldur da doldur

00
Ömer Uyar:

ben inanmıyorum su an Viyana'da marketlerde 250gramm tereyağı 2.29 Cent bu haberin doğruluk payı çok düşük raflar dolu fiyatlarda tr den çok ucuz.

Yanıtla869
Mülayim sert:

Türkiye'de ise tereyağı boşluğu yaşanıyor çünkü kaliteli markalar hariç adı tereyağı ama içinde tereyağı dışında ne yağı ararsan var

Yanıtla053
Leven Ergün:

TEREYAĞI BEĞENMİYORUM VE ALMIYORUM ZATEN

Yanıtla418
Ahmet null:

Bu haberler kasıtlı pompalanıyor ramazan yaklaştı diye bizim vatandaşımız da sırf siyaset yapmak için inanıyor almayın bu tür marketlerden pazarlarda emekçi köylüler var onlardan alın

Yanıtla334
Dağıstan:

Amman dikkat , önreğin zyağına pamuk yağı çok yakışır ,anlayamazsınız..

00
Kmal e:

her ramazan oldugu gibi ramazan geliyor diye olabilirmi acaba

Yanıtla129
Gerçekacıdır:

Üç harfli markertlerin Ramazan girerken en çok tüketilecek olan ürünlerden biri olan Tereyağı na zam yapabilsin diye zemin hazırlamak amacıyla yazılmış bir haber... Halk pazarına gidin köylü teyzelere sipariş verin.

Yanıtla127
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title