Haberler

JP Morgan: Suriye'deki Gerilim Türk Ekonomisine Zarar Vermez

Güncelleme:
Abone Ol

JP Morgan Analisti David Aserkoff: “Suriye’deki gerilimin Türkiye hisse senedi piyasasında etkisinin fazlaca olma olasılığı yok” dedi.

GÖKHAN KURTARAN - Uluslararası yatırım bankası JP Morgan'ın Analisti David Aserkoff, Suriye'deki gerilimin Türkiye ekonomisine fazlaca zarar vermeyeceği öngörüsünde bulunarak, "Suriye'deki gerilimin Türkiye hisse senedi piyasasında etkisinin fazlaca olma olasılığı yok" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Aserkoff, Türkiye'nin içerisinde bulunduğu bölgesel gerilimlerden ekonomik olarak fazlaca etkilenmeyeceğini vurgulayarak, "Suriye'deki çatışmanın Türkiye hisse senedi piyasasında etkisinin fazlaca olma olasılığı yok. Örneğin, Türkiye hisse senedi piyasasının güçlü performans sergilediği 2003-2007 yılları arasında da Irak meselesi vardı. Sonuç olarak, süregelen Suriye'deki politik meselelerin Türkiye ekonomisine fazlaca zarar vermesini beklemiyorum" şeklinde konuştu.

Avrupa ekonomisinde iyileşme sinyallerinin görüldüğünü belirten Aserkoff, "Türkiye'nin Avrupa'ya olan ihracatının yeniden yüzde 58 seviyesine yükselmesi ihtimaline şüpheyle yaklaşıyorum. Bunun asıl nedeni Türkiye'nin ihracatı Avrupa dışı ihracat pazarlarında hızla büyüyor. Bu gayet iyi bir şey, kötü bir şey değil.  Türkiye'nin Avrupa'ya ihracatı 2007 yılından bu yana sadece yüzde 3 seviyesinde artış kaydetti. Öte yandan Türkiye'nin Avrupa dışı ihracat pazarlarına olan ihracatı yüzde 95 oranında arttı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin uzun vadeli pozitif özelliklerini korumaya devam ettiğini dikkati çeken Aserkoff, "Türkiye'nin uzun vadeli pozitif yanları şirketleri, demografik yapısı ve uzun zamandır devam eden GSYH büyümesine ilişkin geçmiş ve Avrupa'daki güçlü büyüme.  Ben Türkiye'nin uzun vadeli pozitif yanlarının önemli olduğunu düşünüyorum. Önemli, fakat bugün Fed'in tahvil alımını azaltma kararının yarattığı şokun ortasında bütün bu pozitif özellikler unutuyor" dedi.

Öte yandan Aserkoff, Fed'in tahvil alımının azaltmasınınTürkiye'den yabancı sermayenin çıkışını artmasına neden olabileceğine işaret ederek, "Türkiye cari açığının ortalamadan daha yüksek bir cari açık oranına sahip olması nedeniyle diğer gelişmekte olan ekonomilere kıyasla daha kırılgan" dedi.

Türkiye'nin Avrupa'nın büyümesinde de itici bir unsur olabileceğine değinen Aserkoff, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin en büyük ihracat pazarındaki iyileşme ülkenin cari açık probleminin çözümüne çok katkıda bulunacaktır. Küresel olarak yatırımcılar Avrupa ekonomisindeki güçlü büyüme içerisinde yer almak istiyorlar. Gelişmekte olan ekonomilerdeki hisse senedi yatırımcıları için bunun birkaç iyi yolu var. Bu yollardan en iyilerinden birisinin Türkiye olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'nin GSYH büyümesinin yüzde 8'i Avrupa'ya yapılan ihracattan geliyor. Bu büyük bir ekonomi için oldukça yüksek bir oran..." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Türkiye Suriye Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title