Suriyeli Girişimciler Gaziantep Ekonomisine Güç Katıyor
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : GTO Başkanı Eyüp Bartık'tan detay görüntü GTO Başkanı Eyüp Bartık ile röportaj ORHAN ÇİÇEK - Gaziantep'te birçok sektörde yatırım yapan Suriyeli girişimciler, 614'e ulaşan firma sayısıyla kent ekonomisine katkı sunuyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
GTO Başkanı Eyüp Bartık'tan detay görüntü
GTO Başkanı Eyüp Bartık ile röportaj ORHAN ÇİÇEK - Gaziantep'te birçok sektörde yatırım yapan Suriyeli girişimciler, 614'e ulaşan firma sayısıyla kent ekonomisine katkı sunuyor.
Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle evlerini ve işlerini bırakıp Türkiye'ye sığınan Suriyelilerden bir kısmı yerleştikleri kentlerde iş hayatına girerek ekonomiye katkıda bulunuyor. 350 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan Gaziantep'te, Suriyelilerin açtığı iş yeri sayısı 614'e ulaştı. Ağırlıklı olarak hizmet sektörünü tercih eden Suriyeliler, tekstil, lojistik, ayakkabı ve plastik sektöründe faaliyet gösteriyor.
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son bir yılda Suriyelilerin açtığı iş yeri sayısında artış yaşandığını söyledi.
Suriyelilerle Türklerin ortaklık yapmalarını teşvik etmeye çalıştıklarını belirten Bartık, "Ülkeye daha yararlı olacağını düşündüğümüz bu durumun, gelecekte Türkiye, Suriye, İran ve Irak birlikteliğiyle tüm dünyaya meydan okuma, güç koyma hamlesinin başlangıcı olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle ortaklık kültürünü geliştirmek istiyoruz" dedi.
Sığınmacılara sahip çıkmanın insanlık görevi olduğunu dile getiren Bartık, şöyle dedi:
"Suriyelilerle ilgili ilk günden bu yana hem olumlu hem de olumsuz tarafları gündeme getirdik. Bir taraftan çözmemiz gereken ev ödevlerimiz vardı ama ekonomiyi de büyüteceklerini düşünmüştük. Bugün anlıyoruz ki biz doğru yapmışız. Gaziantep'i büyüten itici güçlerden birisi oldular. Sonuç itibarıyla yetişmiş insan gücünden bahsediyoruz. Bunu kullanmamak fevkalade hata olur. Birlikte iş yapma modeliyle ekonomiye katkı sağlayacağımızı düşünüyoruz. Çalışma izniyle birçok sektörde insan kaynağı sorunu aşılmış olacak. İşlere girecekler, faydalı işler yapacaklar. Suriye'de işler yoluna girer ve ülkelerine dönerler ise Türklerin yaptıklarını unutmayacaklar. İş birliği yaparak birlikte dış satım yapacağız. Başta da kendilerine ve sınır komşularına ihracat yapacağız."
Bartık, başta Suriye olmak üzere Irak, İran ve Rusya'nın da kendileri için hedef pazarlar olduğuna işaret etti.
GTO olarak Erbil'de ticaret ofisi açtıklarını, Tahran için çaba gösterdiklerini vurgulayan Bartık, iş adamlarının bu ülkelerle yakından ilgilenmelerini istedi.
İran, Suriye, Irak ve Rusya'da bulunacak doğru partnerlerin Türk ekonomisine katkı sağlayacağını aktaran Bartık, "Çünkü yarın işler yoluna girdiğinde oraya gittiğinizde Avrupalıları görürsünüz. Avrupalılar gitmeden biz gitmeli ve doğru rolü almalı ve pazarda gücümüzü hissettirmeliyiz" diye konuştu.
Türkiye'nin üretim modelinin bu ülkelere çok uygun olduğunu ifade eden Bartık, bunların doğru değerlendirilmesi durumunda gelecekte önemli fırsatlar yakalanacağını söyledi. Bartık, "Aksi taktirde yarışta arkada kalırız. Bu açıdan değerlendirmek lazım. Savaşlar, kavgalar mantığıyla bakarsak biz iş dünyası olarak gerilemeye mahkumuz" değerlendirmesinde bulundu.