Susurluk Şeker'de Üretim Heyecanı
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, AK Parti Susurluk İlçe Başkanı Şükrü Gür ve beraberindeki heyetle birlikte Susurluk Şeker Fabrikası’nın 2017-2018 pancar alım ve şeker üretim kampanyasına hazırlık çalışmalarını inceledi.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi AK Parti Balıkesir Milletvekili Sema Kırcı, AK Parti Susurluk İlçe Başkanı Şükrü Gür ve beraberindeki heyetle birlikte Susurluk Şeker Fabrikası'nın 2017-2018 pancar alım ve şeker üretim kampanyasına hazırlık çalışmalarını inceledi. 11 Eylül'de açılışı yapılacak olan işletmede fabrika müdürü Hakan Çelik'ten bilgi alan Kırcı, "Şeker üretimi gıda sanayimizin temel taşlarından birisi. Susurluk'ta Türkiye Şeker Fabrikaları bünyesindeki dev tesislerden biri. Burada çarkların dönmesi bölgemizde tarımsal üretime yeni bir ivme kazandıracak. Fabrikanın bölgemiz tarımı için bir denge unsuru olduğunun bilincindeyiz, tarımdan sanayiye tüm dinamikleri etkiliyor. Konuyu Ankara'da bakanlık düzeyinde de sık sık dile getirdik, çok şükür girişimlerimiz sonuç verdi. Bugün de faaliyete geçirilme çalışmalarını yerinde incelemek için geldik. Ülkemiz tarımında önde gelen yörelerden biriyiz. Burada geniş bir arazide pancar ekimi yapılıyor" dedi.
Tüm bölgeye hitap ediyor
Susurluk Şeker Fabrikası'nın günlük olarak yüksek işleme kapasitesine sahip bir tesis olduğunu belirten Kırcı, "Başta Bursa ve Balıkesir olmak üzere Güney Marmara'nın tamamına hitap ediyor, bölge ekonomisine yüksek bir katma değer sağlıyor. Bu yıl modernleştirme çalışmaları kapsamında 10 milyon TL'nin üzerinde harcama yapıldı daha da yapılacak. Fabrikanın bu yıl içinde 70- 80 gün civarında çalışması öngörülüyor, sezonda yaklaşık 350 bin ton pancar teselsül edilecek. Bu bölgemiz çiftçisine ortalama 80-90 milyon lira ödeme demek. Pancarın tarımda ve sanayide oluşturduğu istihdam diğer alternatif ürünlerle kıyaslanamaz. Uygun fiyat ve ödeme koşulları pancar tarımına ilgiyi arttırıyor. Fabrikanın faaliyete geçirilmesi sadece pancar üreticimiz için değil küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektörü içinde büyük faydalar sağlayacak. Küspe en ucuz maliyetli yemlerden biri. Bol ve ucuz yem üreticinin girdi maliyetlerini biraz daha düşürecek, hayvancılık daha da canlanacak. Susurluk Şeker Fabrikası çiftçiden nakliyeciye kadar bölge insanımıza ekmek kapısı olacak" dedi.
Modernleştirme çalışmaları sürecek
Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren fabrika müdürü Hakan Çelik, 1954'te kurulan Susurluk Şeker Fabrikası'nın 1955'te faaliyete geçtiğini, 62 yıllık bir mazilerinin olduğunu söyledi. Devamında "Fabrikamız Susurluk'umuzun gözdesi, Susurluk'u Susurluk yapan tesisimiz. İlçemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasına büyük katkısı var. Pancar bölgeye bir alternatif ürün olarak girdi. Çiftçimiz pancarın son teslim tarihine kadar bedelinin yaklaşık yüzde 60'ını almış oluyor. 25 fabrika içinde kapasite bakımından ilk beşteyiz, yeni dönemde kapasitenin yanında sizlerin de desteği ile tesisimizi daha da modernleştirmenin gayreti içinde olacağız" dedi.
Trafik sorunu çözülecek
Kampanya döneminde yaşadıkları en önemli sıkıntılardan birinin fabrikaya giriş çıkışlardaki trafik olduğunu söyleyen Çelik, "Fabrikamız ülkemizin en yoğun yollarından birinin üzerinde. Araçların önemli bir kısmı Bursa yönünden geliyor bu da fabrikaya giriş çıkışlarda kaza riski doğuruyor" dedi. Özverili çalışmalarından dolayı fabrika müdürü Hakan Çelik'e teşekkür eden Kırcı, tesise gelişlerinde sıkıntıyı fark ettiklerini, giriş çıkıştaki trafik probleminin çözülmesi için gerekli çalışmanın yapılacağını belirtti.
11 Eylül'de bölgenin en büyük sanayi tesislerinden birisinin devreye girecek olmasından dolayı çiftçilerin çok mutlu olduğunu belirten AK Parti Susurluk İlçe Başkanı Şükrü Gür, "Pancar üreticilerinin yanı sıra hayvancılıkla uğraşan insanlarımızda da büyük bir sevinç var çünkü çok daha ucuza hayvanlarını doyurabilecekler. Pancar bölgemiz için alternatif bir ürün, riski az, devlet garantisinde" dedi. - BALIKESİR