Haberler

Taklit Ürün Satanlar Özür Diliyecek

Abone Ol

Honda Motor, Markasını Kullanarak Taklit Su Pompaları ve Motorları Sattığı İçin Dava Açtığı Erdoğan Otomotiv'den Gazete İlanıyla Kendisinden Özür Diletti.

Honda Motor, markasını kullanarak taklit su pompaları ve motorları sattığı için dava açtığı Erdoğan Otomotiv'den gazete ilanıyla kendisinden özür diletti.

Referans Gazetesi'nde Sevgi Sayar imzasıyla yer alan habere göre "Honda Motor Co. Ltd'ye ait olan Honda markasını taşıyan 'WB Serisi' su pompaları ile GX serisi motorlarının taklitleri bundan böyle ticari prensip ve etik sebebiyle satılmayacaktır. Honda'nın ürünlerine bire bir benzeyen hiçbir ürünün farklı renkte olsalar dahi şirketimizce satılmayacağını taahhüt ederiz." Bu sözler, Honda güç motorlarının korsanını satarken yakalanan Bursalı Erdoğan Otomotiv Mamülleri'nin sahibi Ahmet Erdoğan'a ait.

Taklit ürünlerle mücadelede eden uluslararası devler, ilginç yöntemlerle başvurmaya başladı. Honda Güç Üniteleri şirketi, dün gazete ilanları ile Erdoğan Otomotiv'den bir daha korsan ürün satmayacağı sözünü aldı. "Özür İlanı" başlığı ile yayınlanan ilanla Türkiye'de bir ilke de imza atılmış oldu.

İlan son iki yıldır taklit ürünlere karşı dünyanın her yerinde savaş açan Honda'nın Türkiye'deki bir zaferi oldu.

Honda'nın Türkiye'de taklit ürünler nedeniyle davalık olduğu 6 firma daha bulunduğunu belirtiliyor. Firmanın bu tür davalarda izlediği dünya politikası ise, karşı taraf eğer çok kötü niyetli değilse, anlaşma yoluna giderek davadan vazgeçmek şeklinde.

Honda Güç Ürünleri Türkiye Distribütörü Anadolu Motor Üretim ve Pazarlama A.Ş. Genel Müdürü Işık Gürbüz, 2000'li yıllardan itibaren güç ürünleri sektörünün ciddi bir anlamda taklit ürünlerin istilasına uğradığını söyledi.

Honda 17 ülkde dava açtı

Bu nedenle, son iki yılda Honda'nın tüm dünyada taklit ürünlerle mücadele etmeye başladığını anlatan Gürbüz, "Bu konuda çalışma yapılan ülkeler arasında Afrika'dan, Yunanistan ve Vietnam'a kadar bir çok ülke var. Dünyada 17'yi aşkın ülkede davalar açıldı. Bunların hepsi de Honda lehine sonuçlandı. Bu kapsamda Türkiye'de 6 dava açıldı" dedi.

Bu firmalardan biri olan Erdoğan Otomotiv'e de dava açıldığını ancak karşılıklı olarak anlaştıklarını ve böylece de firmanın gazeteye ilan verdiğini belirten Gürbüz, Honda'nın, bu "özür ilanı" politikasını dünyada taklit ürün satılan diğer ülkelerde de uyguladığını vurguladı.

"Honda'nın dava açtığı şirketlere bu ilanı verdirmesinin sebebi aslında hakkını korumaya devam edeceğini kamuoyuna göstermekten kaynaklanıyor" diyen Gürbüz, ilanlarda firmaların rencide edilmemeye çalışıldığını da kaydederek, "Kelimeler dikkatle seçiliyor. Türkiye'de diğer davalı şirketlerle de aynı şekilde uzlaşılabilmek için görüşmeler sürüyor" dedi.

Taklit şekil değiştirdi

Honda'nın markasını taklit ederek ürün satan şirketlerin uzlaşmaya yanaşmaması halinde dava yolunu seçtiklerini söyleyen Gürbüz, şöyle devam etti: "Bu firma eğer anlaşma yapmasaydı hem haksız rekabetten, hem de ceza davası ile iki defa cezalandırılacaktı. Ama karşılıklı yapılan anlaşma ile ikisinden de vazgeçildi. Firma da karşılığında bu ilanı verdi. Firmalarla anlaşma sağlanması için talep genelde Honda'dan gidiyor. Honda'nın amacı bu firmalara zarar vermemek. Kimse mağdur olsun istemiyor. Erdoğan Otomotiv Türkiye'de bu konuda anlaşma yapılan ilk firma."

Bu mücadelenin dünyada da başarıya ulaştığını dile getiren Gürbüz, "Artık Uzakdoğu'daki firmalar ürünleri bire bir kopyalayamıyor. Marka ismini bire bir kullanamıyor. Taklit ürünlerin şekli değiştirildi. Türkiye'de de Honda'nın yaptığı mücadelenin karşılığını görüyoruz. Biz Türkiye'de Honda markası ile yılda 18-20 bin adet satış yapıyoruz. 2006 yılınının ilk 4 ayına göre 2007 yılının aynı döneminde satışlarımızda yüzde 12 artış var" diye konuştu.

'Başkasının kurbanıyız'

Honda Güç Ürünleri ile taklit ürün konusunda açılan davada anlaşma sağladıklarını belirten Erdoğan Otomotiv Mamulleri şirketinin sahibi Ahmet Erdoğan ise "İstemeden bir hatanın içine düştük. Başkasının kurbanı olduk. Taklit ürün satarak farkına varmadan birilerinin hakkını gaspetmiş olduk. Yanılmamızın sebebi bu tarz ürünleri ilk defa satıyor olmamızdı. Ama Honda firması ile anlaştık. Bir özür ilanı vererek hatamızı da düzeltmek istedik" dedi.

30 milyon dolarlık bir pazar

Güç ürünleri pazarı benzinli motorlar, jeneratörler, küçük tarım makineleri, çim biçme, tırpan ve küçük çapa makineleri ile dıştan takma denilen motorlardan oluşuyor. Pazarın Türkiye'de büyüklüğü 30 milyon dolar. Bu da güç ürünleri pazarında yıllık 80 bin adet satışa denk geliyor. Rakamın 40-50 binini Uzakdoğu'dan gelen değişik markalar oluşturuyor. Honda Güç Ürünleri'nin Türkiye'deki distribütörü Anadolu Motor Üretim ve Pazarlama A.Ş'nin 2006 yılı cirosu ise 30 milyon dolar. Bu rakamın 2007 yılı içinde 35 milyon doları geçmesi bekleniyor.

 

BİR DAHA ASLA OLMAYACAK

Erdoğan Otomotiv gazetelere verdiği ilanda, Honda Motor'un markasını "WB Serisi" su pompaları ile GX serisi motorlarının taklitlerini artık satmayacağını belirterek, "Honda'nın kanunla kazanılmış fikri sınai haklarına saygıdan hareketle bundan böyle Honda'nın ürünlerine bire bir benzeyen hiçbir ürünün farklı renkte olsalar dahi şirketimizce satılmayacağını taahhüt ederiz" dedi.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title