Haberler

"Taksit Sınırlaması Mobilya Sektörüne Zarar Verir"

Abone Ol

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Güleç: "Bizim istediğimiz 1 yıl taksit imkanının ortadan kaldırılmaması. Taksit imkanı 12 aydan az olursa sektöre zarar verir"

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, bazı sektörlerde taksit sınırlandırmasına ilişkin, "Bizim istediğimiz 1 yıl taksit imkanının ortadan kaldırılmaması. Taksit imkanı 12 aydan az olursa sektöre zarar verir" dedi.

MOSDER'in "Mobilya Tüketici Araştırma Raporu", MOSDER Başkanı Ahmet Güleç ve Nielsen Grup Müdürü Nur Serenli'nin sunumuyla İstanbul'da gerçekleştirilen basın toplantısında açıklandı.

Nielsen tarafından Ağustos-Eylül 2013'te, 14 il ve toplam bin 32 kişi ile yüz yüze gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre her 4 tüketiciden 3'ü mobilya satın alırken "taksitli" alışveriş yapmak istiyor ve taksit sayısında 12 ayı tercih ediyor.

Rapor sonuçlarını açıklayan Güleç, mobilya satın alanlardan yüzde 40'ının bekar, yüzde 55'inin evli, yüzde 4'ünün boşanmış, yüzde 1'inin ise eşi vefat etmiş kişilerden oluştuğunu belirterek, tüketicilerin en çok ortalama 26-35 yaş aralığında mobilya satın aldığını kaydetti.

Mobilya tüketiminde evli olanların oranının, 2010 yılındaki raporla kıyaslandığında yüzde 5 azaldığını aktaran Güleç, tüketimi gerçekleştirenlerden tek başına yaşayanların oranının ise bir önceki araştırmaya göre yüzde 7 arttığını vurguladı.

- Mobilya değiştirme oranı 9 yılda bir

Güleç, mevcut ve potansiyel mobilya tüketicisinin 3+1 evde yaşama oranının bir önceki araştırmaya göre yüzde 19 düşerken, 2+1 evde yaşama oranının ise yüzde 20 yükseldiğini vurgulayarak, "Mobilya üreticileri de bu sonuçtan ders çıkarmalı. Demek ki üreticiler, tek başına ve daha küçük metrekarede yaşayan insanlara uygun mobilya üretecekler" diye konuştu.

Her 4 tüketiciden 3'ünün mobilya satın alırken " taksitli" alışverişi tercih ettiğini belirten Güleç, şunları kaydetti:

"Mobilya'nın yüzde 44'ü kredi kartına taksitle, yüzde 34'ü peşin ve yüzde 22'si senet ile taksitli alınıyor. Mobilyayı değiştirme oranı ise araştımaya göre 9 yılda 1 gerçekleşiyor. Eğer biz kredi kartıyla satış imkanını ortadan kaldırırsak ortaya bir sorun çıkacak. Hem mobilya satışlarına ciddi anlamda zarar gelecek hem de iddia ediyorum ki mobilya tüketimi kayıt dışına çıkacak.

9 yılda 1 değiştirilen mobilyanın kredi kartıyla taksitlendirilmesi imkanının ortadan kaldırılmaması gerekir. Sayın Ali Babacan'ın konuyla ilgili söylediklerine katılıyoruz ancak ortada mobilya sektörü gerçeği var. Sektör dış ticaret fazlası veriyor, üretime dayalı ve istihdamı destekliyor. Bu sektöre zarar verecek hususları göz önünde bulundurmak lazım. Eğer bir insan 9 yıl için mobilya alacaksa 1-1.5 yıl arasında taksitlendirme imkanı olması gerekiyor. Bizim istediğimiz özellikle 1 yıl taksit imkanının ortadan kaldırılmaması. Taksit imkanı 12 aydan az olursa sektöre zarar verir." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Ahmet Güleç İstanbul Türkiye Serenli Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title