Taksitli Ödemelerin Payı Azalıyor
Kasım ayında kredi kartı ile yapılan ödemelerin içerisinde taksitli işlemlerin payı ekim ayına göre 2 puan azalarak yüzde 29,8'den yüzde 27,8'e geriledi BKM Genel Müdürü Canko: "Kasım ayında taksitli ödeme tutarı eylül ayına göre 1,2 milyar lira azalarak 10,2 milyar liradan 9 milyar liraya düştü" "Bireysel.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, kasım ayında kredi kartı ile yapılan ödemelerin içerisinde taksitli işlemlerin payının ekim ayına göre 2 puan azalarak yüzde 29,8'den yüzde 27,8'e geriledi.
BKM'nin Kasım 2013 dönemine ait Türkiye kartlı ödeme sistemleri verilerine göre, kredi kartı ile yapılan ödemelerin içerisinde taksitli işlemlerin payının son iki ayda azaldığı gözlendi. Eylül ayında kredi kartı ile ödemelerin yüzde 29,8'i taksitli işlemlerden oluşurken bu oran ekim ayında yüzde 28,4 ve kasım ayında ise yüzde 27,8 seviyesine geriledi. Aynı şeklide kredi kartı ile ödeme tutarı eylül ayında 34,2 milyar lira iken, ekim ayında 32,8 milyar liraya ve kasım ayında 32,2 milyar liraya indi.
Bankacılık Denetleme Düzenleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı kredi kartı bakiye değerleri incelendiğinde de taksitle bakiye gelişiminde BKM verilerine paralel bir tablo ortaya çıkarıyor. BDDK verilerine göre sonraki dönemlere ait borç tutarını da içeren bireysel kredi kartı borç bakiyesi içinde taksitli bakiyenin payı ekim ayında yüzde 58 iken, 13 Aralık itibariyle yüzde 56,9'a geriledi.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, konuyla ilgili değerlendirmede bulunarak, taksitli yapılan ödemelerin azaldığını vurguladı.
Canko, kasım ayında dikkati çeken önemli bir gelişmenin, kredi kartı ile yapılan ödemeler içerisinde taksitin payındaki düşüş olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Aslında ekim ayında başlayan bu gerilemenin kasım ayında da devam ettiğini görüyoruz. Buna göre; kredi kartı ile ödemeler içerisinde taksitli işlemlerin payının 2 puanlık düşüşle yüzde 29,8'den, yüzde 27,8'e gerilediği dikkat çekiyor. Kasım ayında taksitli ödeme tutarı eylül ayına göre 1,2 milyar lira azalarak 10,2 milyar liradan 9 milyar liraya düştü. Aynı gerilemeyi BDDK verilerinde de görüyoruz. BDDK'nın açıkladığı kredi kartı bakiye değerleri taksit gelişiminde BKM verilerine paralel bir tablo ortaya çıkarıyor. BDDK verilerine göre vadesi gelmemiş, sonraki dönemlere ait borç tutarını da içeren bireysel kredi kartı borç bakiyesi içinde taksitli bakiyenin payının yüzde 58'den yüzde 56,9'a gerilediğini gözlemliyoruz. Bu gerilemede taksitli ödemelere yönelik gerçekleştirilmesi beklenen düzenlemenin etkili olduğunu ve kart kullanıcılarının düzenleme gündeme gelmeden bilinçli bir şekilde bu alandaki önlemini aldığını söyleyebiliriz."
Kredi kartı ile ödeme tutarı gelişimi ve taksitli işlem oranı şöyle:
Eyl.13 Eki.13 Kas.13 Kredi Kartı ile Ödeme Tutarı (Milyar TL) 34,2 32,8 32,2 Taksitli Yapılan Alışveriş Tutarı (Milyar TL) 10,2 9,3 9 Taksitli Alışverişlerin Payı (Yüzde) 29,80 28,40 27,80
Bireysel kredi kartı bakiye gelişimi ve taksitli bakiye oranı şöyle:
Eki.13 13 Aralık 2013 Bireysel Kredi Kartı Bakiyesi (Milyar TL) 83,2 82,8 Bireysel Kredi Kartı Taksitli Bakiye (Milyar TL) 48,2 47,1 Taksitli Bakiye Oranı 58,00% 56,90% - İstanbul