Haberler

Tanzanya Dışişleri Bakanı Membe Deik'li İşadamlarıyla Buluştu

Abone Ol

Tanzanya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Membe: "Tanzanya'da ticaret ortamımız şeffaftır, hesap verilebilirdir.

Tanzanya Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Bernard Membe, " Tanzanya'da ticaret ortamımız şeffaftır, hesap verilebilirdir. Çifte vergilendirmeye de tamamen karşıyız. Hangi iş kolunda bize gelirseniz size kollarımızı açacağız"? dedi.

Membe ve beraberindeki heyet, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk- Tanzanya İş Konseyi Başkanı Nuh Tandoğan ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda iş dünyasıyla bir araya geldi.

Toplantının açılışında konuşan Membe, Türkiye devletinin daveti sonucunda Türkiye'ye geldiklerini ve Ankara'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler ile görüşmelerde bulunduklarını belirterek, iki devlet arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğunu kaydetti.

Tanzanya'nın özel sektöre ve ekonomik gelişmeye önem verdiği için Türk- Tanzanya İş Konseyi ile bir araya gelmek istediklerini ifade eden Membe, şunları söyledi:

" Tanzanya'nın birçok kaynağı bulunmaktadır ve bunların Türkiye'deki iş dünyasının önem verdiği kaynak olduğunu düşünüyoruz. Tarım, madencilik, enerji ve turizm açısından zengin bir ülkeyiz. Türk iş dünyasının ülkemizin bu özellikleriyle ilgileneceğini düşünüyorum. Tanzanya yatırımlara ve ticaret ortamına çok önem vermektedir. Tanzanya'da ticaret ortamımız şeffaftır, hesap verilebilirdir. Çifte vergilendirmeye de tamamen karşıyız. Yatırım yapmak isteyenlere nasıl yardımcı olabileceğimizi düşündük. Hükümetimizin istihdama önem verdiğini söylemek isterim. Hangi iş kolunda bize gelirseniz size kollarımızı açacağız."

Membe, Tanzanya'nın sadece gelişmeye önem veren bir ülke olmadığını anlatarak, "Gelişme sağlarsınız ama istihdam sağlayamazsınız, bunun da bir faydası yok. Ülkemizde tarımla ilgili çok büyük fırsatlar var. Şirketlerinizden herhangi biri tarım alanında yatırım yapmak isterse çok takdir edeceğiz" diye konuştu.

"Lütfen Tanzanya'ya gelin"

Membe, enerjinin Türk yatırımcılar için çok çekici olacağını bildiklerini belirterek, bu alanda önemli yatırım yapılabilecek alanların bulunduğunu söyledi.

Turizmin de gelişimine önem verdiklerini dile getiren Membe, "Lütfen Tanzanya'ya gelin. Tanzanya'ya gelen turistlerin sayısında artış oldu ve büyük otel yatırımları için önemli açığımız var. Bizim 1680 yatak kapasitemiz var ama bu yeterli değil. Yatak sayısını 3 bine çıkarmak için 5 yıllık planımız var. Eğer turizme yatırım yapmak istiyorsanız ülkemize gelebilirsiniz" şeklinde konuştu.

Membe, 5 yıldır Türk şirketlerinin Tanzanya'da faaliyet gösterdiğini aktararak, "Bu şirketler çok sadıklar ve hukuk sorunu yaşamamıştırlar. Bizim bu şekildeki yatırımcılarımıza ihtiyacımız var" dedi.

"Türkiye ile Tanzanya iş birliğini geliştirmek istiyoruz"

DEİK Türk-Tanzanya İş Konseyi Başkanı Nuh Tandoğan da iş konseylerinin ilgili ülkelerdeki muhatap kuruluşlarla işbirliği içinde Türkiye'nin ilgili Afrika ülkeleri ile ve genelde Afrika kıtasıyla ekonomik ilişkilerinin artmasına yönelik başta iş forumları, işadamı heyet ziyaretleri, toplantı ve seminerler olmak üzere bir dizi faaliyet yürüttüğünü anlattı.

Tandoğan, şunları kaydetti:

"Türk-Tanzanya İş Konseyi de bunlardan biridir. Temel amacımız Türk ve Afrikalı işadamlarının daha sık bir araya gelmesi ve yeni işbirliği fırsatlarının yaratılarak somut ortaklıklara dönüşmesine katkıda bulunmaktır. Bu amaçla DEİK ile Tanzanya Özel Sektör Kuruluşu (TPSF-Tanzania Private Sector Foundation) arasında Türk-Tanzanya İş Konseyi'nin kurulması için işbirliği yapılmasına ilişkin Mutabakat Zaptı imzalanmış bulunmaktadır.

İş Konseyi kuruluşunun resmiyet kazanması için imzalanması gereken İş Konseyi Kuruluş Anlaşması'nın da en kısa sürede düzenleyeceğimiz geniş çaplı bir etkinlik kapsamında imzalanması arzusundayız. Biz iş konseyi olarak Türkiye'nin yurtdışı yatırımlarında Tanzanya'nın payını artırmayı hedefliyoruz. Diğer taraftan Türkiye ithalat pazarından Tanzanya ürünlerinin aldığı payı artırmayı, aynı şekilde Doğu Afrika pazarına açılma kapısı olarak gördüğümüz Tanzanya üzerinden Türk ürünlerinin bu pazardaki payını artırmayı hedefliyoruz."

Tandoğan, özel sektör temsilcilerine desteklerini esirgemeyen her iki hükümetin yöneticileri tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda 2011 yılında, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması'nın imzalandığını hatırlattı.

Geçen yıl yürürlüğe giren bu anlaşma ile ticari ve ekonomik ilişkilerin ivme kazandığının gözlemlendiğini vurgulayan Tandoğan, "Bu ilişkileri daha da ileriye götüreceğine inandığımız Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması'nın da en yakın zamanda imzalanmasını temenni ediyoruz" dedi.

Bu arada toplantıya Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Ali Davutoğlu da katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Tanzanya Türkiye Ekonomi Afrika Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title