Haberler

Taraftar Stadyumda Müzikle Coşuyor Mesam, 350 Bin YTL Telif İstiyor

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (Mesam) Stadyumlarda Maç Günü Yapılan Müzik Yayınları İçin Telif Hakkı İstiyor. Her Stadyumdan Yılda Koltuk Başına 90 Ykr Talep Eden Mesam'ın Kriterlerine Göre, 18 Takımın Yılda 350 Bin YTL Telif Hakkı Ödemesi Gerekiyor.

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) stadyumlarda maç günü yapılan müzik yayınları için telif hakkı istiyor. Her stadyumdan yılda koltuk başına 90 YKr talep eden MESAM’ın kriterlerine göre, 18 takımın yılda 350 bin YTL telif hakkı ödemesi gerekiyor.

STADYUMLARDA maçların başlamasından yaklaşık iki saat önce çalınmaya başlanan şarkılar için Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) telif hakkı istiyor. Yılda koltuk başına 90 YKr talep eden MESAM’ın kriterlerine göre Türkiye Süper Ligi’nde mücadele eden 18 takımın 350 bin YTL telif hakkı ödemesi gerekiyor. Stadyum kapıları taraftara açıldıktan sonra başlayan müzik yayınları için stadyum sahipleriyle görüşmeler yaptıklarını söyleyen MESAM Başkanı Ali Rıza Binboğa, "Her eserin sahibi vardır. Bunların telif haklarını toplamak için mücadele ediyoruz. Stadyumlar halka açık yerler olduğu için burada yapılan müzik yayınlarından telif hakkı talep ediyoruz" dedi.

Koltuk başına 90 YKr

Otel, bar ve konser alanlarından da telif talep eden MESAM’ın stadyumlar için planladığı sisteme göre, önce kapasiteler belirlenecek. Bunun ardından koltuk başına yılda 90 YKr telif hakkı talep edilecek. Stadyumlarda çalınan şarkı sayısı için MESAM her hangi bir standart belirlemeyecek. Maç sonrası stadyumlardan MESAM’a çalınan şarkıların listesi gönderilecek. MESAM da bu şarkılarda hak sahibi olan sanatçılara telif hakkını gönderecek.

73 bin YTL ödeyecek

Yapılan hesaplamaya göre, Türkiye Süper Ligi’nde mücadele eden takımlar arasında en fazla telif hakkı ödemesi gereken kulüp İstanbul Büyükşehir Belediyespor olacak. Maçlarını 82 bin kişilik Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda oynayan takımın yılda ödemesi gereken telif hakkı 73 bin YTL’yi bulacak. Türkiye’nin en büyük stadyumlarından birine sahip olan Fenerbahçe’nin de yıllık ödemesi gereken tutar 45 bin YTL’ye ulaşacak.

En az Antalya verecek

Stadyumlardaki koltuk sayısına göre yapılan hesaplamada en az telif hakkı ödeyecek takım Antalyaspor olacak. Maçlarını 11 bin kişilik Antalya Atatürk Stadyumu’nda oynayan Antalyaspor’un sanatçılara yılda 9 bin YTL telif hakkı ödemesi gerekecek.

Ankaralılar bölüşecek

15 bin kişilik Denizli Atatürk Stadyumu’nda maçlarını oynayan Denizlispor da yılda 13 bin YTL telif hakkı ödemesi gündeme gelecek. Türkiye Süper Lig’de mücadele eden takımlar arasında Gençlerbirliği, Ankaragücü ve Hacettepe Spor’un telif haklarını diğer takımlara göre farklı ödeyecek. Maçlarını 19 bin kişilik Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda oynayan bu üç takımdan ayrı ayrı telif hakkı alınmayacak. Takımlar yılda bir defa maçlarda çalınan şarkılar için 17 bin YTL telif hakkı ödeyecek.

Adaletli bir sistem kurulması gerekiyor

TELİF haklarını toplayabilmek için adaletli bir sistemin kurulması gerektiğine işaret eden Besteci ve Yapımcı Ercan Saatçi, şu değerlendirmeyi yaptı: "Yeni albüm çıkarmış sanatçılar bizi arıyor ve stadyumlarda yeni şarkılarının çalınmasını talep ediyor. Birlikler ise adaletsiz kriterler koyarak telif hakları talep ediyor. Türkiye’de önce korsanı bitirmek lazım. Daha sonra uygun bir sistem kurup bu hakları toplamak gerekiyor."

Kulüplerin marşları için de telif istenecek

MESAM, futbol kulüplerinin kendi marşları içinde telif hakkı talep edecek. "O besteler bir kereye mahsus olmak üzere kulüplere satılıyor" diyen Ali Rıza Binboğa, şöyle konuştu: "Marşlar yapılıp kulüplere satılıyor. Ancak halka açık yerlerde sürekli çalınıyor. Eğlence kaynağı oluyor. Yapılan bu çalışmalar içinde futbol kulüplerinin marşları da bulunacak. Yani listeler bize geldikten sonra o marşın hak sahiplerine telifleri ulaştırılacak."

Telif pazarı 300 milyon dolara ulaşıyor

TÜRKİYE’de telif pazarının her geçen gün büyüme gösterdiğine dikkat çeken Ali Rıza Binboğa, şu değerlendirmeyi yaptı: "2007 yılında toplanan telif parası 30 milyon doları buldu. Ancak bu şarkıların gerçek değeri 300 milyon dolar. Türkiye’de bu kadar büyük bir pazar var ancak biz sadece 30 milyon dolarını toplayabiliyoruz. Nüfusu ve eğlence yerleri kıyaslandığı zaman Almanya bile yılda 1.5 milyar Euro topluyor. "

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title