Haberler

Tarım İşçilerinin Yüzde 83,9'u Kayıt Dışı

Abone Ol

MANİSA (İHA) – Manisa’da “Tarımda Kayıtdışı İstihdamla Mücadele” semineri düzenlendi.

MANİSA (İHA) – Manisa'da "Tarımda Kayıtdışı İstihdamla Mücadele" semineri düzenlendi. Seminerde, tarımda istihdam edilen 5 milyon 815 bin kişiden sadece 938 bin kişinin kayıtlı olduğu, bu sayının yüzde 83,9 oranına denk geldiği belirtildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından çeşitli illerde çiftçi bilgilendirme seminerleri düzenleniyor. Bu kapsamda Konya, Erzurum ve Sakarya'nın ardından 4. seminer olan Tarımda Kayıtdışı İstihdamla Mücadele semineri Manisa SGK İl Müdürlüğü ve Şehzadeler Ziraat Odası işbirliğiyle düzenlendi. Seminere Manisa Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Çınarsoy, SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, TZOB Başkanvekili ve Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, SGK İl Müdürü Nesrin Aras, çiftçiler ve muhtarlar katıldı. TZOB Başkanvekili ve Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, insanlığın temel ihtiyacı olan gıdanın kaynağı olan tarımın her zaman stratejik bir sektör olduğunu kaydetti. Tarımsal üretimin sürdürülebilmesi için insanların tarımda, kırsalda tutulması gerektiğinin altını çizen Sorman, bu çerçeveden bakınca tarımda çalışanların ekonomik ve sosyal refahlarının öneminin daha iyi anlaşıldığını belirtti. Sosyal güvenliğin tarımın ve çiftçinin en önemli meseleleri arasında geldiğini ifade eden Başkan Sorman, ülke tarımının en önemli sorunlarından birinin kayıt dışı istihdam olduğunu vurguladı.

"KAYIT DIŞI İSTİHDAM ORANI YÜZDE 83,9"

Tarımda istihdam edilen 5 milyon 815 bin kişiden sadece 938 bin kişinin kayıtlı olduğuna dikkat çeken Sorman, "Tarımda kayıt dışı istihdamın oranı yüzde 83,9'u buluyor. Bu oran erkeklerde yüzde 73,75 kalırken, kadınlarda yüzde 95,4'e ulaşıyor. Tarımda ücretsiz aile işçilerinin yüzde 93,6'sı, ücretli çalışanların yüzde 85,5'i, kendi hesabına çalışanların yüzde 71,1'i kayıt dışıdır. Bu rakamların kabul edilebilir bir tarafı yok. Ne yapıp edip kayıt dışı istihdamı önlemek, azaltmak zorundayız. Sigortasız çalışmanın olumsuzlukları konusunda çiftçilerimizi bilinçlendirmeliyiz" diye konuştu.

"2012'DE MAĞDURİYET GİDERİLDİ"

Son yıllarda sosyal güvenlik mevzuatında çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın girişimleriyle önemli düzenlemelerin yapıldığını belirten Sorman, şunları kaydetti:

"6111 Sayılı Kanunla sattıkları ürün bedelleri üzerinden 1994 yılından bu yana BAĞKUR prim kesintisi yapılan ziraat odasına da kayıtlı çiftçilerimize geriye yönelik yapılandırma hakkı getirildi. Ancak kadın çiftçilerimiz 2003 yılından önceki dönemler için aile reisi olmamaları nedeniyle borçlanamadılar. 2012'de bu mağduriyet giderildi. 2003 yılından önceki dönemler için de aile reisi olmasalar bile geriye yönelik borçlanabildiler."

"SEKTÖR ÇEŞİTLİ AŞAMALARDAN GEÇTİ"

Tarımın çok önemli bir sektör olduğuna vurgu yapan SGK Kayıtdışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü de, bu sektörün süreç içerisinde çeşitli aşamalardan geçtiğini söyledi. Bugün insanların yüzde 30'nun bu sektörde çalıştığını kaydeden Başkan Süngü, "Türkiye'de 2014'ten itibaren kayıt dışıyla mücadele konusunda önemli çalışmalar yapıldı. 2008 yılından itibaren bu durum artarak devam etmiştir. 2002'de kayıt dışı istihdam oranı yüzde 50 iken, bugün ise yüzde 30-33'lere kadar düşmüştür ama tarımda kayıt dışı istihdamın bu kadar düşmediğini görüyoruz. Yüzde 86'lardan yüzde 83'ler kadar düşmüş. Bu oranı azaltmak için çiftçilerimizi, muhtarlarımızı bilgilendiriyoruz" diye konuştu.

"BİR KİŞİ BİLE KAYIT DIŞIYSA HAK İHLALİ VARDIR"

Sosyal güvenliği olmayan bir insanı çalıştırmanın bir hak ihlali olduğuna vurgu yapan Yakup Süngü, "6 içerisinde önce Soma'da ardından Ermenek'te bir maden faciası yaşadık. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü. İnşallah böyle acıları bir daha yaşamayız. Her ne kadar maden sektörü kayıt dışı istihdamın sen az olduğu sektörlerden biri sayılsa da bu oran yüzde 5-6 civarındadır. Madenlerde bir kişi bile kayıt dışı çalışıyorsa orada hak ihlali vardır. Toplum olarak el birliğiyle bunlarla mücadele etmeliyiz. İnsanların sigortasız çalıştırılmalarına izin vermemeliyiz" dedi. - MANİSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Sosyal Güvenlik Kurumu Nuri Sorman Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title