Haberler

Tarım ve Orman Bakanlığı, UNIDO iş birliğiyle sürdürülebilir biyokütle kullanımı projesi başlattı

Güncelleme:
Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanlığı, UNIDO iş birliğiyle sürdürülebilir biyokütle kullanımı projesi kapsamında Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde 'Biyokütlenin Enerji Yolculuğu 5. Teknik Eğitimi' düzenliyor. Proje, tarımsal artıkların biyoenerji dönüşümü sağlayarak ekonomiye kazandırılmasını ve elde edilen enerjinin tarımsal gıda sanayiinde kullanılmasını hedefliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) iş birliğiyle yürütülen ve Küresel Çevre Fonu (GEF)-6 Programı kapsamında fonlanan "Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyüme Yolunda Kalkınmasını Desteklemek Amacıyla Sürdürülebilir Biyokütle Kullanımı Projesi" çerçevesinde yapılacak olan "Biyokütlenin Enerji Yolculuğu 5. Teknik Eğitimi"; Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün ev sahipliğinde başladı.

Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Erdal Daşçı, projede gıda ve yem olmayan ve hiçbir şekilde değerlendirilmeyen tarımsal artıkların biyoenerji dönüşümünün sağlanarak ekonomiye kazandırılması ve elde edilen enerjinin tarımsal gıda sanayiinde kullanılması hedeflendiğini belirterek, "Bu kapsamda enerji içerikleri 3700 ile 4300 kcal/kilogram arasında değişen, çoğunlukla anız olarak yakılan tarımsal artıklar (fındık zurufu, pamuk sapı, ayçiçeği sapı, çeltik kavuzu, bağ ve budama artıkları, sera artıkları) projede kullanılacak ana ham maddeler olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte yörede bulunan ve resmi makamlarca gıda, yem olmadığı ve herhangi bir ticari amaçla kullanılmadığı belgelenen artıklar da proje kapsamında değerlendirilebilecektir" dedi.

İki gün sürecek olan ve Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde yapılan programın açılışına; Aziziye Kaymakamı Abdulkadir Çelik, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Kılıç, ESKİ Genel Müdürü Remzi Ertek, Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, Çay-Kur Bölge Müdürü Yakup Öztürk, ERVAK Başkanı Erdal Güzel, Tarımsal Araştırmalar Politikalar Genel Müdür Yardımcıları Metin Türker, Bülent Sönmez ve Şerafettin Çakal, Daire Başkanları Suat Yılmaz ve Birol Karadoğan, Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü Temsilcileri katıldı.

Projede ülkemizdeki tarımsal sanayinin rekabet gücünü artırmak, genel enerji verimliliğini güçlendirmek ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için modern biyoenerji teknolojilerini uygulayarak sektörel dönüşümü tetiklemesi amaçlanıyor. Biyokütlenin Enerji Yolculuğu 5. Teknik Eğitimi Programı; kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, araştırma enstitüleri ve özel sektör temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştiriliyor. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğu Anadolu Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title