Haberler

    Tavan Fiyata Mahkeme Yolu Göründü

    Abone Ol

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tavan fiyat uygulamasının yanlış olduğunu ve kar marjlarının sıfırlandığını savunan akaryakıt bayileri, uygulamanın iptali için mahkemeye gitmeye hazırlanıyor.

    SERCAN AKINCI

    İSTANBUL - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tavan fiyat uygulamasının yanlış olduğunu ve kar marjlarının sıfırlandığını savunan akaryakıt bayileri, uygulamanın iptali için mahkemeye gitmeye hazırlanıyor. Gerekli dosyaların hazırlığında sona yaklaşan bayiler, dava sürecini başlatmak için bu hafta yapılacak görüşmelerin sonucunu bekleyecek. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS), Enerji Bakanlığı ve EPDK ile yapacağı görüşmelerden istediği sonucu alamazsa, davayı hemen açacak. TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, tavan fiyat uygulamasının yürürlüğe girdiği 21 Şubat itibariyle 60 günlük itiraz süreleri olduğunu ifade ederek, iptal davası için dosyaları tamamlamak üzere olduklarını bildirdi. Bu hafta içinde Enerji Bakanlığı ve EPDK ile görüşeceklerini aktaran Zülfikar, "Eğer görüşmelerde mutabakata varamazsak, uygulamanın iptali için dava açacağız. Bu uygulama serbest piyasanın olduğu bir yerde uygulanamaz. Bu uygulamayla bize 'siz hak ettiğinizden fazla kazanıyorsunuz' dediler" dedi.

    Sanayiciye vadeli ve ucuz satış yok

    Akaryakıt istasyonları işleten Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Ali Yücelen de tavan fiyat uygulamasının çevresel, sosyal ve sanayinin desteklenmesi olmak üzere 3 boyutta sakınca yarattığını söyledi. Modern bir devletin bireysel araç kullanımından çok, vatandaşlarını toplu taşımaya sevk etmesi gerektiği ifade eden Yücelen, uygulamanın bunun tersi bir sonucu ortaya çıkardığını belirtti. Diğer yandan bayilerin eskiden ortalamada elde ettikleri kar sayesinde sanayiciye, iş dünyasına ve nakliyecilere iskontolu ve vadeli satış yapabildiğini aktaran Yücelen, "Artık tavan fiyatla karlar sıfıra indi. Böyle bir şey yapmamız mümkün değil. Sosyal yönden baktığımızda da örneğin; Anamur gibi bir yerde bir adam 2 kamyon alıp iş yapmak istediğinde, akaryakıt bayisi 90 gün vadeli satış yapıyordu. İnsanlar bu sayede iş yapıp, ailelerini geçindiriyordu. Artık bu da yapılamaz oldu" dedi.

    Anadolu'da birçok istasyon satılık

    Anadolu'da birçok istasyonun satışa çıkarıldığını anlatan Yücelen, buraları ana dağıtıcıların aldığını kaydetti. Eskiden akaryakıt istasyonlarının, belli dönemlerde tarlasından verim alamayan, işsiz bölge insanını istihdam ederek, bulundukları yöreye katkı sağladığını kaydeden Yücelen, "Şimdi ana dağıtıcılar bu bayileri aldığında başka bölgelerden ucuz iş gücünü götürüyor. Bir de eskiden istasyonun kazandığı para bölgede kalıyordu. Şimdi İstanbul'a gönderiliyor" diye konuştu.

    Tavan fiyata mahkeme yolu göründü

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK), akaryakıt fiyatlarına getirdiği tavan uygulaması 21 Şubat'ta yürürlüğe girdi. Karara göre, akaryakıtta tavan fiyatını iki ay süreyle kurul belirleyecek. EPDK, benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek kar marjını litrede 34, motorinde ise 37 kuruşla sınırlandırdı. Karara göre, benzin ve motorin için tespit edilen kar marjlarının en az yüzde 60'ı bayilere verilecek. Ayrıca, her bir ilde motorin ve benzin türleri için akaryakıt bayi tavan fiyatına EPDK tarafından belirlenen TL/ Litre fiyat farkı uygulanabiliyor. Fiyat farkını ürünün o ilde ikmalini sağlayan lisans sahipleri aralarında paylaşabiliyor. Fark, illere göre, benzinde 1 TL'den 16 kuruşa, motorinde de 1'den 17 kuruşa kadar değişiyor.

    Kaynak: Dunya.com / Ekonomi

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Ali Yücelen İstanbul Ekonomi Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title