Taze Siyah İncir İhracatında Dünya Birincisiyiz
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, geçen yıl 15 bin ton siyah incir ihracatı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu sene de en azından o kadar olacağını umuyoruz."
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, geçen yıl 15 bin ton siyah incir ihracatı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu sene de en azından o kadar olacağını umuyoruz. Üreticilerin, ilaç kullanarak, Türk incirinin imajını bozacak tehlikeye düşmemeleri gerekiyor. Bursa, taze siyah incir ihracatında dünya birincisi. Siyah inciri sıkıntılara düşmeden herhangi bir yol kazasına uğramadan ihraç etmeliyiz" dedi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Hizmet Binası'nda 'Bursa Siyah İnciri'ni Koruyalım' sektör toplantısı yapıldı. Toplantıya üretici, ihracatçılar ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantı öncesinde basın mensuplarına konu ile ilgili bilgi veren UYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, bu toplantıyı 4 yıldır sürdürdüklerini ve geleneksel hale getirdiklerini kaydetti. Düzenlenen panelde resmi sertifika alanları dışında yetiştirilen ürünlerin organik olması gerektiğini vurgulayacaklarını dile getiren Çalı, kimyasal maddelerden ari ürün yetiştirilmesini anlatacaklarını açıkladı. Ethephon kullanımı konusunda da uyarıda bulunacaklarını belirten Çalı, "İhraç tarihlerin uyum konusunda panelistler konuşacak ve uyarıda bulunacak. Bunun da Ağustos'un birinci ve ikinci haftasında başlayacağını tahmin ediyoruz. Ekonomi Bakanlığı'nın bir uygulaması olarak kesin ve ihraç tarihlerinin belirlenmesi için bir heyet oluşturuldu. Üretici, ihracatçı, Ekonomi Bakanlığı'ndan oluşan 5 kişilik heyet araziye haftada 2 defa çıkıp, incelemeler yapıyor. Bursa Siyah İnciri'nin Avrupa Pazarı ve ihraç edilen ülkelerde kalitesinin bozulmayacağı enfes tadıyla satılması yönünde çalışmamız oluyor" diye konuştu.
Bursa Siyah İnciri üretiminin yaklaşık 40 köyde yapıldığına dikkat çeken Çalı, geçen yıl 15 bin ton siyah incir ihracatı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bu sene de en azından o kadar olacağını umuyoruz. Burada üreticiler, ihracatçılarımız kesinlikle ödün vermeden bir ilaç kullanarak, uluslararası piyasada Türk incirinini imajını bozacak tehlikeye düşmemeleri gerekiyor. Mersin'den, Aydın'dan, İzmir civarından da çok az taze incir geliyor. Biz oralara da sahip çıkıyoruz. Girişimlerde bulunuyoruz. Türkiye dünyada incir üretiminde kuru inciri de alırsak birinci sırada. Taze Bursa Siyah İnciri de birinci sıradayız. Bu ürün diğer ürünlerde yaşadığımız sıkıntılara düşmeden herhangi bir yol kazasına uğramadan ihraç etmeliyiz. Domateste, biberde yüzde 10 analiz şartı devam ediyor. Armut ihracatımız 2009 yılında basında çıkan bir haberden durmuş durumda. Kesinlikle nazar değmesin Bursa Siyah İnciri'nde böyle birşeyin olmaması için üretici ihracatçı zaten şans vermiyor. Şeffaf bir şekilde çalışıyoruz" dedi.
'ABD, İPE UN SERİYOR'
ABD'ye yapılan Siyah İncir ihracatı ile ilgili değerlendirmede de bulunan Çalı, 2007 yılında Tarım Bakanlığı'na resmi başvuruda bulunmalarına rağmen aradan geçen 7 yılda olumlu bir yanıt alamadıklarını açıkladı. Akdeniz Meyve Sineği nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Çalı, "Konuyla ilgili yazışma ve görüşmeleri yaptık. UİB olarak çok emek verdik. Geçen yıl Eylül aylında ABD Tarım Bakanlığı'ndan 3 üst düzey yetkili arazide inceleme yaptılar ve kendileri de görmediler. Tuzaklarda da saptanmadı. Bu da güzel sonuçtu. Paketleme tesislerinde, bahçelerde, alım yerlerinde, depolarda inceleme yaptılar. Kendi belirledikleri şartlarda protokol yaparak ihraç izni vereceklerdi hatta geçen yıl ABD Başkanlık seçiminden önce olabileceğini söylemişlerdi. Bu arada 8 başlık altında ek dokümanlar istemişlerdi. Onları da yerine getirdik. Uludağ İhracatçı Birlikleri, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım İl Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı ile birlikte gerekli bilgileri ek olarak verdik, gönderildi. Maalesef ABD'den olumlu bir sonuç gelmedi. Sanırım orada başka bir düşünce var. İpe un serme ifadesini de onun için kullanıyoruz" diye konuştu. - Bursa