Haberler

Merkez Bankası'ndan Türk lirası mevduatı destekleyici ilave adımlar

Güncelleme:
Abone Ol

Merkez Bankası, Türk lirası mevduatı destekleyici ilave adımlar attı. Buna göre, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi. KKM'nin TL'ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM dahil edilirken, TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL'ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 84'üne yükseltildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti.

TCMB'den makroihtiyati çerçeveye ilişkin yapılan duyuruya göre, Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yaptı.

Buna göre, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi. Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60'ı geçen bankalar için aylık artış hedefi kaldırılarak yüzde 60'ın üzerinde kalınması koşulu getirildi.

KKM'DE YENİ DÜZENLEME

Kur Korumalı Mevduat'ın (KKM) TL'ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM dahil edildi. TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL'ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 84'üne yükseltildi. TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı da 5 puan artırıldı. Para politikası metinlerinde "TL mevduatı destekleyecek ilave adımlar atılabileceği" mesajını vurgulayan TCMB'nin gerekli görülmesi halinde bu yönde yeni adımlar atabileceği belirtiliyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Merkez Bankası Politika Ekonomi Finans Finans Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (16)

Yunuss Bayern:

Millet aÇ . Erken Seçim Şart

Yanıtla70159
Emre Ülger:

Aç olan gözünüz

00
Savas Ozturk:

Altın alır geçerim ne Tl’si yav hahah

Yanıtla61110
Özcan Özcan:

gözleri parıldayan ,ekonomi dehası nebatiden daha mı iyi biliyorsun?

656
Denizci:

Altın her zaman en güvenli yatırım zaten parası olan harcamıyor bekliyor çünkü TL sürekli değer kaybediyor borsa desen fosladı altında hücüm

Yanıtla2385
Benekonomistim:

Burda demek istenen zam gelecek yine gelecek , enflasyon durmucak biz böyle ömür boyu kararlar alarak devam edicez hayatımıza zengin %10 luk kısımda hayatını yaşasın diyor kısaca

Yanıtla1350
Hek Tor:

.... Nedenine gelince: Bundan 20 gün önce tüm liramı Avroya çevirecektim, zira başıma geleceği biliyordum. Eşimin bırak en azından 1 aylık faiz... pardon GETİRİYE verelim dedi, eeeee emir büyük yerden verdik gari... 1 ay sonunda getireceği miktar 330 bin lira, ama çevirmeğim için 20 günde kaybettiğim 1 milyon 100 bin lira... Daha ne diyim.

Yanıtla3621
Sefa:

aç lt

00
GADDAR:

bu ne demek kısaca özetleyeyim dolar euro sterlin vs vs yani döviz bu ay hızlı bir çıkış yaptı1 ay önünü kestik demek faizler de yıl sonuna kadar 50 hatta 55 e de çıkarabiliriz gerekirse demek

Yanıtla940
Cafer Kılıçaslan:

kkm yüzyılın buluşuydu hani

Yanıtla538
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title