Teb'in "İller İçin Gelecek Stratejileri" Raporu
Türk Ekonomi Bankası (Teb) Genel Müdürü Varol Civil, 2001 Kriziyle Bu Yıl Çıkan Uluslararası Krizin Karşılaştırılmasının Yanlış Olduğunu Belirterek, "2001 Krizi Türkiye Kaynaklı, Finansal Kaynaklı Bir Krizken, Uluslararası Kriz İse Başta ABD Olmak Üzere Büyük Devletlerden Kaynaklı Üretim Krizidir" Dedi.
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, 2001 kriziyle bu yıl çıkan uluslararası krizin karşılaştırılmasının yanlış olduğunu belirterek, "2001 krizi Türkiye kaynaklı, finansal kaynaklı bir krizken, uluslararası kriz ise başta ABD olmak üzere büyük devletlerden kaynaklı üretim krizidir" dedi.
TEB'in "İller İçin Gelecek Stratejileri" raporunu Adana Valisi İlhan Atış'a sunan Civil, toplantıda yaptığı konuşmada, bu yıl bütün dünyayı etkisi altına alan uluslararası kriz hakkında görüşlerini belirtti. Civil, en büyük yanlışın 2001 krizi ile uluslararası krizi karşılaştırmak olduğunu ifade ederek, "2001 krizi ile bu yıl ortaya çıkan uluslararası kriz birbirinden çok farklı krizlerdir. 2001 krizi Türkiye kaynaklı, Türkiye'den doğan bir krizdi. Ancak uluslararası kriz başta ABD olmak üzere büyük devletlerden kaynaklanan krizdir. 2001 krizi finansman kaynaklı kriz olurken, uluslararası kriz üretim kaynaklı bir krizdir" diye konuştu.
Civil, uluslararası krizin tüm dünyayı etkisi altına aldığını, bu krizden Türkiye'nin de etkilenmemesinin mümkün olmadığını ve etkilenmeye başladığını ifade etti. Konuşmasına "İller İçin Gelecek Stratejileri" hakkında bilgi vererek devam eden Civil, Adana'nın bu kapsama alınan; Samsun, Trabzon, Eskişehir, Kayseri ve Hatay'dan sonra 6. il olduğunu ve diğer illerden çok farklı özellikleri bulunduğunu vurguladı. Türkiye'nin en önemli sanayi kentinin Adana olduğuna dikkat çeken Civil, şunları kaydetti:
"Bizim banka olarak yaptığımız iş, sadece ilin geleceğini tartışmak için bir platform oluşturmak. Siz tartıştınız, siz ortaya çıkardınız. Biz TEB olarak saptadığımız konuları ve toplantının çıktılarını rapora dönüştürdük." Adana'da yaptıkları araştırmalarda, Adana'nın köklü bir üretici sanayi geleneğine sahip olduğunu belirlediklerini ifade eden Civil, "Türkiye sanayisinde ağırlığı olan pek çok aile Adana'dan çıkmış. Adana bereketli Çukurova'nın getirdiği avantajla, çağlar boyunca ticaretin ve üretimin merkezi olmuş. Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasından 18'i, Türkiye'nin en büyük 3. organize sanayi bölgesi, dünyanın en büyük serbest bölgesi ile Adana ülkemizin birçok kentinden daha şanslı konumda bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
Hazırladıkları raporda Adana'nın artıları ve eksilerinin bulunduğunun altını çizen Civil, şöyle devam etti:
"Adana'nın artıları; verimli tarım arazilerine sahip olması, köklü sanayiye sahip olması, BTC gibi bir tesisin bölgede bulunması. Küresel ısınmadan dolayı tarım ürünleri çok önem kazandığı için Adana bundan fayda sağlayabilir. Adana'nın eksileri ise; motivasyon ve heyecan, kurumlar arası işbirliği, nitelikli eleman, niteliksiz göç alması, ürünlerde katma değer yaratamaması." Civil, açıklamalarının ardından Adana için hazırladıkları raporu Vali Atış'a sundu.
(FK-MT-ÖZ-E)